Vara, pe scurt…

Vizualizări: 2,716

Aflăm, cu ”bucurie”, că guvernul Cioloș își întărește echipa – cu dl. Gelu Voican Voiculescu, care devine consilier. Sperăm doar ca acesta să nu-și aducă cu el și cunoscuta armă automată, pe care ”revoluționarul de profesie” o învârtea în mâini, în decembrie `89. Nu de alta, dar dacă se va ocupa de problemele revoluționarilor, să nu se creadă cumva în CC și să se apuce să ”curețe” pe careva. Altfel, domnia sa poate da sfaturi pertinente pe probleme de Masonerie și de organizare de lovituri de stat, ambele, extrem de ”necesare” premierului, în aceste zile.

Și alții au probleme cu ”curățenia”. Pe unii îi deranjează albul, pe alții negrul. După Dallas, a urmat Baton Rouge: alți polițiști împușcați de cetățeni afro-americani. Ciudat este doar că, în presa din SUA, drept ”atac rasist” este calificată doar uciderea afro-americanilor de către polițiștii albi, dar nu și evenimente ca cele menționate.

Cum, permanent, Antena 3 ne scoate ochii cu ”profesionalismul” angajaților săi, ne-am mirat să vedem că, pe 17 iulie, la zile bune după ce David Cameron fusese înlocuit la reședința din Downing Street 10 de doamna Theresa May – ministrul său de interne, pe ”banda” postului rula încă îndemnul către români, de a semna petiția adresată fostului premier britanic, în care i se cerea acestuia respectarea drepturilor românilor din Regatul Unit. Gafă impardonabilă pentru un post atât de ”premiat” și partener al CNN…

20 iulie: Curtea Constituțională admitea petiția semnată de 3 milioane de români, privind modificarea Constituție, în sensul definirii căsătoriei ca fiind posibilă doar între un bărbat și o femeie. De asemenea, CCR amâna pentru septembrie decizia privind cererea formulată de un cuplu gay (el – american, ”ea” – româncă sau exact pe dos…), de a li se recunoaște, în România, căsătoria oficiată în Belgia. Problema ar fi că afro-americanul/afro-americanca nu poate sta în România mai mult de trei luni, în lipsa cetățeniei române. Ceea ce este, evident, o mare pierdere pentru țara noastră. Ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine, totuși, să se stabilească, amândoi, în Belgia – de exemplu, unde ar putea beneficia și de un schimb (de ”experiență/țe” sau de alt fel) cu însuși premierul țării sau chiar cu soțul acestuia…

Nu trece anul fără ca fostul tenismen și actualul politician (UNPR-ist, devenit independent) Ilie Năstase să nu emită câte o enormitate, extrasă din adâncul puț al gândirii proprii. Domnia sa a declarat recent că Francois Mitterand a fost cel mai bun președinte al Franței. Desigur, cunoștințele sale de istorie nu bat în afara perioadei lui de glorie în tenis, așa că nu putea să audă de Charles de Gaulle. El are și o idee de ”reformă” (și în acest sens îi sugerăm să uzeze, cât mai curând, de dreptul său de inițiativă legislativă): ar vrea să înlocuiască un cuvânt ”rusesc” – ”DA” prin cuvântul ”SI”. Astfel, la întrebarea: ”este adevărat că unii sportivi români, venerați pentru performanțele din tinerețe, se fac de râs la bătrânețe – intrând în politică și dovedind cât sunt de proști?”, răspunsul nu ar mai fi rusescul ”DA”, ci vesticul ”SI”, care ar da o cu totul altă conotație. Noroc că Ilie ne-a anunțat că se retrage din viața politică după actualul mandat și sperăm din suflet să se țină de cuvânt…

După ce Traian Băsescu a reușit să înhațe UNPR, în contul PMP, Clotilde Armand a răbufnit, opinând că ”Băsescu nu are decența de a se retrage din viața publică”. Îi amintim frumoasei și frustratei doamne că fostul președinte are o vastă experiență politică (fapt dovedit chiar de fuziunea amintită), în timp ce domnia sa nu a reușit, până în prezent, decât să egaleze trista performanță nocturnă a domnului Geoană, ceea ce pare să o califice cel mult pentru a ocupa un loc pe celebra ”centură a politicii” (vorba gurii spurcate a fostului șef de stat), în locul Laviniei Șandru, devenită pseudojurnalist la Irealitatea TV.

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, pe blog, la acuzațiile că i-ar fi jignit pe românii din diaspora numindu-i „indieni”. El spune că a folosit o metaforă pe care o cunosc „cei care au absolvit liceul”. Presupunând că penalul ex-premier nu a absolvit liceul nici la New Delhi și nici în Arkansas, este posibil ca astfel de expresii să fi fost folosite în restrânsul grup de fii de mahări comuniști din rândurile cărora, cu onor, făcea parte domnia sa. Altfel, îi recomandăm călduros lui Bombonel să nu se ducă prea curând în vizită în Vestul Mijlociu, nu de alta, dar ar putea să primească în dar de la românii plecați peste Ocean – după mineriadele organizate de partidul de suflet al domniei sale – o pereche de urechi de iepure și să fie alergat (că tot îi place lui vânătoarea – deși în vara lui 2012 a tras cam prost și am rămas cu ”mistrețul” pe cap…) peste prerii, până ce va trece (cu niște alice bine țintite, înfipte – în gât, de exemplu) către veșnicele plaiuri ale vânătorii…

Desigur, Adelu nu este chiar un pionier în domeniu: domnul Dragnea îi desemna pe aceiași membri ai diasporei cu termenul de ”stafii”. Dar, în acest caz,  drepți să fim – este o situație de înțeles: condamnat și el (cu suspendare) – pentru scoaterea la vot a morților din Teleorman, este normal ca Dragnea să îi considere pe aceștia cu mult mai reali decât pe îndepărtații membri ai diasporei, care, prin comparație, par simple fantome.

Dragoste cu năbădăi: Băsescu și Tăriceanu își aruncă, alternativ, complimente și injurii; când se pupă și îi atacă, împreună, pe Kovessi și Coldea/ când se scuipă, în amintirea trecutului recent. Situația amenință să îl pună într-o situație disperată pe parlamentarul Mihăiță Calimente, care a plecat din PNL către ALDE (căci, în PNL ar fi ”băsism fără Băsescu”). Domnia sa nu mai înțelege nimic din politică (nu că, în general, ar înțelege ceva din orice) și acum mai este și nervos, așa că ne putem aștepta, curând, la o nouă dezlănțuire mediatică din partea sa.

Simona Halep nu merge la Rio, pentru că se teme să nu fie înțepată. Canotorii noștri nu merg pentru că s-au ”înțepat” deja și stau acasă alături de mult prea înțepații ăia de ruși, care au făcut greșeala să lase vodka pentru alt tip de elixir… Halep a câștigat turneul de la Montreal, dar o reprezentantă a României la JO 2016, prea tracasată de jurnaliști cu întrebări pe acest subiect, a pus lucrurile la punct: ”la Montreal Halep a câștigat pentru ea, noi reprezentăm aici România…”. Corect. Dra Halep a arătat, prin neparticiparea la Rio, câți bani dă pe țara asta. Ok, poate că țara nu i-a oferit mare lucru, dar atunci să nu mai facă, măcar, paradă de patriotism…

Guru Bivolaru a fost adus în România, cu toate că a încercat să scape, dându-se drept cetățean bulgar. Nici energiile nu mai sunt ce au fost: altădată guru a evadat din pușcăria lui Ceaușescu, trecând de gratii, prin pură concentrare; acum nu mai știe sigur nici ce cetățenie are și nici cum se numește.

Pe guru l-au adus cu avionul, dar noroc că nu era căsătorit. Altfel pățea ca bărbatul acela de pe un aeroport elvețian: pe 27 iulie avionul în care se afla acesta a fost reținut la sol ca urmare a unei alerte cu bombă. Desigur, alerta era falsă: soția individului încerca să-și oprească soțul s-o șteargă, englezește, din zonă. De unde se vădesc urmările nebănuite ale terorismului asupra vieții de familie.

comments

Mihail Albişteanu

Mihail Albişteanu

Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

More Posts - Website

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Mihail Albişteanu
About Mihail Albişteanu 18 Articles
Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.