Soluția pentru Grecia – ambrozie și pelin

Grecii vor primi aproape tot ce au cerut: ștergerea unei părți din datorie, restructurarea celeilalte părți a datoriei, noi împrumuturi, iar Varoufakis va fi erou.

Soluția nu va fi una morală, va fi una tehnică fiindcă statul mămică Europa nu are lideri, are funcționari, iar funcționarii au expertiză nu leadership.

Toți cei care se simt insultați de tupeul demagogilor vor lua încă un castron de pelin fiindcă oricum s-au obișnuit cu asta. Funcționarii europeni vor fi însărcinați să găsească o soluție, că doar de asta pe ei se sprijină politicienii. Vor face milioane de calcule din care vor scoate complet bunul simț. La ei nimic nu se închide pe zero, totul e cu plus ca într-un adevărat perpetuum. Cu cât cheltui mai mult, cu atât ai în plus. Dacă dau bani grecilor, nemților le va fi mai bine. Și francezilor, și tuturor. Și trebuie terminat odată cu austeritatea asta fiindcă ar putea să le fie cerută și lor. Nu se poate să nu crească salariile funcționarilor, să nu aibă sporuri, să nu aibă deduceri fiscale, să nu aibă pensii speciale, asigurări medicale suplimentare, diurne și cheltuieli decontate.

Să vedeți programe de asistență gândite inteligent pentru poporul grec aflat în suferință și care tocmai s-a revoltat împotriva lor. Cât își iau salariile, doar nu își vor pune întrebări inutile despre rost fiindcă găsirea rostului e treaba politicienilor. Politicienii ar trebui să întrebe: de ce să mai dăm bani grecilor? De ce să ne umilim popoarele? Noi de ce să nu avem demnitate și să înghițim comportamentul de golani al liderilor greci?

Cum ar fi soluția morală? Ieftină, simplă și durabilă. Nasol, fiindcă pentru asta nu-ți trebuie birocrație, programe, momente propice de intervenție, construcții instituționale pentru evitarea viitoarelor crize, aparat de propagandă care să prezinte binefacerile marelui proiect.

Și atunci se inversează morala. Se caută semnificații tuturor gesturilor stupide. Referendumul grecilor nu a fost o idioțenie, e despre democrație, chiar în patria democrației. (Așa au făcut și cu Olimpiada din 2004 când olimpismul s-a întors acasă și din atâta semnificație a ieșit ditamai găuroiul de 9 miliarde de euro). Fără Grecia, e pusă în discuție ireversibilitatea proiectului european. Hai nu, pe bune?! Proiectul european a fost la început doar împăcarea Franței cu Germania. Piața comună funcționează foarte bine și fără monedă unică, 8 state fiind în afara euro. Europa e despre solidaritate. Serios? Și ce înseamnă solidaritate? Că în Grecia pot fi angajați la stat peste 10% din populație, iar salariile îi fac invidioși pe sute de milioane de nefericiți care muncesc mai mult și mai greu ca să le plătească salariile acestora? Austeritatea a fost o greșeală, au zis și cei de la FMI. Ei, cum e? Nu mai sunt așa detestabili când ne spun lucruri pe plac. Dar despre a cui austeritate se vorbește? Austeritatea micilor întreprinzători nu i-a preocupat vreodată pe socialiști, pe corporatiști și pe birocrații care-i storc de bani pentru binele comun.

Demagogia și populismul nu au voie să dea greș, nici măcar de data asta. Nu așa, dintr-o dată, că n-am mai avea nevoie nici de politicieni buni, miloși, darnici și nici de aparatul lor funcționăresc, nici de preoțimea experților.

După ce se rezolvă problema Greciei, sistemul birocratic pus în funcțiune îl va elimina pe aventurierul Tsipras. Un procuror european sau vreun uncheșel avansat de la profesor de sport suplinitor la samurai anti-corupție va formula o acuzație ingenioasă.

Grecia nu va fi lăsată liberă să-și caute fericirea așa cum își dorește, nu va putea învăța nimic din experiența populistă, nu va experimenta bine-meritatul faliment purificator, populația va fi tot masă de manevră, birocrația va fi tot atât de mare, scumpă, sufocantă;  sărăcia celor care muncesc va fi accentuată de pierderea libertăților fiindcă statul va deveni mai eficient în lupta cu ei. Vor învăța că evaziunea fiscală va fi tot mai larg definită, că statul are dreptate aproape întotdeauna, că e tot mai scump să te aperi, că, în definitiv, libertatea nu-ți aduce nimic bun.

Pentru atâta bine, și Uniunea Europeană va construi mecanisme mai eficiente de control. Un minister de finațe al Uniunii Europene va fi pus pe picioare urgent. Banca Centrală Europeană va cere și ea atribuții sporite prin care să impoziteze cu inflație pe toți cei care muncesc. Procurorul european e aproape gata. Noi agenții pe post de parohii ale noilor experți vor primi bugete generoase.

Toate pentru lipsirea de libertăți și impozitarea tuturor celor care vor să muncească liberi din toată Europa, chiar și din Grecia.

Sunt convins că soluția va umple de scârbă orice om care ține la libertatea lui, care apreciază meritul, munca, seriozitatea și care știe că evanghelia socială predicată de birocrați nu are nimic de a face cu săracii a căror imagine o exploatează. E doar justificare pentru propriile privilegii. În Olimpul birocrației se bea ambrozie.

În fond, nu-i nimic cinic în a le da grecilor libertatea după care tânjesc. Lăsați-i, domnilor experți, în pace! Pentru libertate au murit oameni, nu o mai cumpărați voi cu bani de la buget.

 

Foto: huffingtonpost.co.uk/

comments

Florin Drăgan

Florin Drăgan

42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

More Posts

Follow Me:
Facebook

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Florin Drăgan
About Florin Drăgan 35 Articles
42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.