Săptămâna pe scurt (a treia înainte de Paști – zisă și ”a hoților”)

La câteva luni după alegerile prezidențiale, Parlamentul României dovedește că nu a înțeles nimic din mesajul transmis prin votul masiv al electoratului. În ciuda indignării populației și a unei părți a presei, în ciuda atenționărilor transmise de ambasadele Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii și Olandei, în ciuda mustrărilor președintelui Johannis, parlamentarii recidivează: după Vozganian și Borbely, Dan Șova a fost salvat de arestare de către colegii senatori. Această adevărată peșteră a hoților în care s-a transformat Senatul României este strașnic păzită de CăLin(ge blide)  Trădiceanu – pe post de tată al lor. Măcar, Darius Vâlcov, după ce a fugit cu seiful cu valută și aur din sat în sat, a avut bunul simț (sau căderea – psihică), la vot, ca (fiind și aniversarea zilei sale de naștere) să ceară colegilor să îl lase pe mâna Justiției. În schimb, preascârbăciosul Șova s-a rugat pentru o minune (în grupul parlamentar de rugăciune – avem și așa ceva!) și a fost uns pe cap, cu mir, de colega UNPR-istă Jipa, fostă magistrat (și soție de magistrat cu mari ”probleme”), care a exprimat clar părerea parlamentarului român despre legea fundamentală a țării: ”mai lăsați-mă cu Constituția!”. Amintindu-ne și de cazul Vozganian, scăpat și el de Justiției, rămâi cu adevărat uimit de strania legătură dintre hoți și Dumnezeu (scos mereu la înaintare), care pare confirmată și de lipsa totală de reacție a BOR… Oricum, asta arată că trebuie să știi ce și când să vorbești, ca să ai succes – în postul Paștilor nu se vorbește pioșilor parlamentari de sutiene, se aude, doamna Udrea?

PNL cere anticipate – pe motiv de Dănuț Șova. Ne întrebăm, însă, de ce nu au cerut liberalii alegeri anticipate după cazurile Vozganian sau Borbely…  Obiectivul este irealizabil – doar nu se așteaptă cineva ca Șerban Nicolae, Șova, Borbely, Vozganian, Anghel, Tariceanu, Jipa, etc. să-și voteze decesul politic, nemaivorbind că, procedural, este oricum extrem de dificil. Ar fi de dorit măcar schimbarea procedurii de vot în Parlament – referitor la cererile DNA (în sensul acceptării lor automate) sau  eliminarea imunității pentru parlamentari – dar și acestea au puține șanse de a se întâmpla.

Din fericire, românii, adormiți după 16 noiembrie, par să se trezească din nou: ”DNA – curăță politica”, ”DAN, DNA, să vină să vă ia”, ”Șova ș-o va lua”, ”Senator penal, marș la tribunal!” au strigat cetățenii indignați de ceea ce s-a întâmplat în Senat, sub patronajul ”legistului” Ali Baba – 5 neveste.

Din păcate, clamatul DNA i-a făcut scăpați (cu tot cu bani) pe cei 3 denunțători din dosarul Microsoft (între care Dinu Pescariu) – dosarele fiind clasate. Traian Băsescu și Ion Cristoiu sugerează că sunt ofițeri acoperiți – ”acoperiți” de SRI  (indiferent ce potlogării ar face – ei și alții asemenea lor, căci fostul președinte a menționat și alte nume).

Totuși, Darius Vâlcov pare să se îndrepte spre locul meritat. Oricum, a supărat multă lume, inclusiv în PSD. După ce că i-a disputat cimitirele lui Dragnea, a încercat să-l concureze și pe Năstase: 101 tablouri în pereții a 3 imobile! Fostul premier penal a numărat până l-a luat cu rău la lingurică și s-a dus tocmai în Franța să se opereze pe cord – și ce ghinion, tocmai când Ponta și Dragnea se confirmau unul pe altul în funcții, profitând de absența Tovarășului, pe care onoarea de președinte fondator al PSD și vârsta scăpată din frâu l-au împiedicat să ia parte la mascaradă. Acum, unii zic; Vâlcov nu a înțeles că tablourile se pun pe pereți și nu în pereți. Dar Cartianu, cu nasul său ”fin” a mirosit motivul real: Darius își ascundea averea de nevastă-sa, că, la ce meliță are Lavinia, DNA-ul sosea la el acasă odată cu amatorii de artă și cu borfașii – la un loc; de altfel, femeia o face, în continuare, cu tupeu mașcat – pe lupoaica moralistă. Să amintim însă și că, înainte de a se ocupa (de acum înainte), de pereții pușcăriei, soțul dumneaei a dat totuși o ultimă lovitură – codul fiscal. Pare însă că cei de la ANAF au fost foarte bulversați de noutăți, încât au decis că, pentru a nu face vreo greșeală (și a nu lua cumva drumul apucat de Vâlcov sau de Horia Georgescu), dar pentru a-și justifica totuși salariile – să confiște urzicile unei bătrâne, care le vindea, dar nu avea certificat de producător. Sau o fi doar vreo nouă metodă de autoflagelare – pentru mâinile păcătoase – în preajma Paștilor?

Cum va arăta clica asta toată peste 35-40 de ani? Păi, să ne uităm la cele spuse recent de venerabilul tov. Vișinescu jurnaliștilor: ”n-am nici un regret, absolut…”.

Oricum, ar fi bine ca cineva (nu neaparat DNA-ul, deși ar fi de preferat) să anunțe de ultimele evenimente și România TV și Antena 3, că, pe aceste posturi, se discută tot despre Băsescu și Udrea. Doamne ferește, ne invadează vreun vecin și Gâdea, Badea și Ciutacu vor blengăni tot despre dictatorul Băsescu, până când o să le intre ăia cu tancul direct în emisiuni – și mă tem că nu vor fi impresionați nici de privirea deșirată a lui Victoraș, nici de șpagatul lui Mirciulică și nici de buzele supradimensionate ale lui Mihăiță (poate doar lunga și multîncercata lui limbă să îi sperie puțin).

Altfel, tragediile se țin lanț: din ciclul corb la cioară afumată nu-și scot ochii, aflăm că judecătoarea Etanolena Turcu s-a trezit, în sfârșit, din beție și le cere colegilor să o repună în funcție, iar contribuabililor (în special celor pe care a încercat, fără succes, să-i lovească cu mașina) să-i plătească salariile din urmă, din perioadă în care – din motive de mahmureală și de opinie publică – nu a putut să împartă dreptatea (evident, cu mâna care nu era pe sticlă).

A revenit în scenă și fostul președinte, cu mesaje de mustrare pentru succesorul lui – că după ce că a reacționat târziu la cazul Șova (de fapt, Băsescu este nedrept – Johannis a reacționat imediat, numai că până ce a reușit să termine de spus mesajul au trecut câteva zile…) l-a mai și numit pe Eugen Teodorovici (senator PSD de Buzău) la Finanțe – deși omul l-a apărat pe Șova de Justiție, votând în Senat după cum bătea mirul.

Să fim însă optimiști – totul pare să fie, de fapt, sub control – domnul Coldea domnește în continuare în SRI, iar Isărilă păstorește neabătut la BNR și lucrurile merg ceas – militarizat. Nu mai ai ministru la fondurile europene? Imediat se găsește un fost ofițer DIA,  fără nicio competență în domeniu, dornic să preia funcția (de fapt, ceva competență tot are, că nu-i puțin lucru să convingi tot CA al Loteriei să semneze două contracte, unul mai păgubos decât celălalt). De altfel și bietul Victor Ponta a zis, recent, că în țara asta nimeni nu mai are curaj să vorbească la telefon (de teama Serviciilor), motiv pentru care el vorbește, cică, doar ”cu copilul și cu câinele”. Acuma, domnu` Ponta, aveți grijă și la câinele ăla – să nu fie vreun maidanez de-al lui Băsescu – iertat de la hingherit, pe cine știe ce motiv de siguranță națională…

comments

Mihail Albişteanu

Mihail Albişteanu

Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

More Posts - Website

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Mihail Albişteanu
About Mihail Albişteanu 18 Articles
Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.