Săptămâna pe scurt

O nouă tradiție se adaugă la salba Sărbătorilor, în România. Ce-i drept, una de import: pentru al doilea an consecutiv, în metroul bucureștean au apărut niște indivizi, în chiloți, care susțin că-și arată posterioarele păroase în scopuri caritabile. Cum în alte părți se practică de ceva vreme acest exibiționism, care, în mod normal, ar fi sancționat pentru atentat la bunele moravuri, Bucureștii au fost doar unul dintre cele 60 de orașe care și-au delectat rezidenții, în acest an, cu o astfel de priveliște feerică. Numărul totuși redus de români care au decis să iasă, iarna, din case, doar în chiloți, ne face să ne gândim la cauză: prea multă minte, sau prea mult bun simț – pentru cei care au preferat totuși să nu coboare pe scara evoluției darwiniste? Evident, toate televiziunile au lăudat ”evenimentul” și nu au prezentat nici o părere dezaprobatoare afiliată.

Continuă seria protestelor din ciclul ”eu sunt Bodnariu”, atât în țară (Arad, Suceava), cât și în fața ambasadelor și consulatelor Norvegiei din străinătate (Madrid, Viena, etc.), unde au protestat mii de români. Autoritățile norvegiene erau învățate să confiște copii români, polonezi sau din spațiul ex-sovietic și nimeni să nu spună nimic. Se pare, însă, că li s-a înfundat cu românii, mai ales că familia Bodnariu este doar ultima care și-a pierdut copiii – alte familii de români aflându-se în situații similare. Episcopul Macarie, al BOR și 5 parlamentari de la București se deplasează să discute problema. De altfel, astfel de cazuri (vizând familii de ruși) au fost raportate și în restul Peninsulei Scandinave. Dragi vikingi, ați primit imigranți, v-ați căsătorit cu bonele filipineze, însă nu mai rechiziționați copii europeni. Cu ”Viagra” ați încercat?

Ministrul Justiției și-a pus în minte să elimine preocupările intelectuale din pușcării – cerând schimbarea legii care permite reducerea cu o lună a pedepsei, pentru fiecare ”operă științifică” scrisă (de diverși chilipirgii universitari) și aruncată, din spatele gratiilor, direct pe tarabele librarilor. Păi, doamna ministru, ce faceți? Gândiți-vă că numai Varanul a muncit și și-a înșirat minciunile în 10 hârțoage. N-am avut multă literatură de sertar înainte de 1989, acum ne lăsați și fără literatura de penitenciar?

Se pare că, în curând, realizatorii emisiunii ”Ora Regelui” ar putea rămâne fără obiectul muncii: după plecarea intempestivă și neexplicată a prințului Nicolae din țară, acum internetul este plin de zvonuri legate de presupusa moarte a Regelui Mihai. Ambele probleme, imposibil de discutat în emisiune… dar lasă, că în partea cealaltă este și mai rău – ”prințesa” Lia, ar putea să-și urmeze soțul – Paul ”de România” într-un loc răcoros și umed, ca urmare a unor posibile matrapazlâcuri cu terenuri retrocedate abuziv.

Cât despre nașul ”micului prinț” (născut atât de abrupt), nea Băse, el nu-și dezminte bunul renume, de om de cuvânt: săptămâna asta s-a dus la a nu știu câta emisiune, patronată, la ”televiziunea lui Ghiță”, de celebrul ”tonomat cu ieuro”, irepetabilul (din fericire) Ciutacu.

Altfel, în România este bine: suntem în criză de vaccinuri, de sânge, dar extrem de atenți cu discriminarea: cică CNCD a amendat o școală pentru impunerea uniformei școlare, pe motiv de discriminare. Foarte bine că sunt vigilenți, trebuie să își justifice salariile. Mai ales că discriminarea se extinde insidios. Recent, într-o comună ieșeană, țăranii dezgustați au putut observa, cum, în mijlocul drumului, un grup de gâște dolofane au ciupit și au alungat o biată rață, pe motiv că încerca să bea din aceeași baltă cu ele. Din nefericire, cazul nu a fost însă reclamat la CNCD, pentru că țăranii respectivi nu înțeleg cuvântul ”discriminare” și nici nu prea pot să-l pronunțe.

Sinodul BOR susține modificarea art 48 din Constituție – inițiativă a ÎPS Ioan Selejan, în sensul precizării clare a faptului că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Păi, da, că după ce guvernul Tsipras a legalizat uniunile gay în ortodoxa Greciei, cu Athos-ul ei cu tot, nu poți să știi, ce se mai înțelege prin ”soți” și ”părinți”…

Rosia Montană a redevenit monument istoric, ca în 1991-1992. Multe de dezbătut pe subiect și nu aici – însă, o observație să facem: zona își pierduse statutul amintit în 2004, când ministrul de atunci al Culturii (!) era cunoscutul istoric de artă, Răzvan Theodorescu. Nici o surpriză, de altfel: nu este prima dată când a dumisale coloană vertebrală lichefiată își face ”datoria” – să ne amintim cum, în 1990, ceața și defecțiunile tehnice au împiedicat carele de transmisie ale TVR (instituție condusă pe atunci de domnia sa) să transmită imagini în direct din Piața Universității…

La Chișinău, ”respectând” dorințele clar exprimate, la ultimele alegeri, ale românilor din stânga Prutului, partidele politice zise ”pro-europene” au reușit să facă praf tot ce se mai clădise din 2009 încoace și, prin acțiunile lor iresponsabile, să întoarcă, din perspectiva mentalității, țara, la nivelul epocii Voronin. Șoarecele, când nu poate intra în bortă, își mai atârnă și o desagă de coadă…

Mai sunt și alții, pe continent și aiurea, care visează cai verzi pe pereți. De exemplu, domnul Poroșenko: el speră că în 2016 Ucraina va recupera Crimeea și regiunile separatiste din est. Iar OMS a declarat încheiată epidemia de Ebola în Africa de Vest, cu o zi înainte ca Sierra Leone să confirme un nou caz…

Alții, însă, par să știe exact ce vor: Polonia l-a convoacat pe ambasadorul Germaniei, după declarațiile considerate a fi inoportune, pe care Berlinul le-a făcut (concomitent cu ancheta CE) pe tema măsurilor luate de noua guvernare conservatoare de la Varșovia. De altfel, polonezii de rând par să fie în asentimentul guvernului lor: ”apărați-vă femeile voastre, nu democrația noastră” le-au transmis suporterii polonezi germanilor, la un eveniment sportiv.

Până una-alta, femeile germane trebuie să se apere singure, căci s-au depus deja peste 600 de plângeri referitoare la agresiunile din noaptea de Anul Nou – în Köln, Hamburg și Stuttgart, agresiuni ale imigranților asupra acestora. Primărița din Köln le-a sfătuit să meargă în grupuri și ”să țină distanța” pe stradă, dar se pare că locuitorii caută metode mai sigure, căci în oraș a crescut cererea de arme pentru autoapărare. Fenomenul nu este singular: ”grupuri de autoapărare” s-au constituit la Düsseldorf, dar și în Finlanda, iar femeile din Belgia, Danemarca și Norvegia iau cursuri în domeniu. Sub imperiul evenimentelor, Merkel a fost nevoită să susțină legi, în Parlament, prin care ”refugiații” condamnați penal (chiar cu suspendare) vor fi expulzați, iar restul vor primi cărți de identitate, conectate unui sistem integrat.

Între timp, în Suedia iese la iveală complicitatea poliției și a presei stângiste, care au ascuns opiniei publice hărțuirea sexuală de amploare de care ”s-au bucurat” adolescentele suedeze native din partea imigranților, la concertele desfășurate în anii 2014-2015. Să ne amintim că, pentru o mușamalizare asemănătoare, șeful poliției din Köln a fost nevoit să se ”suspende” – spre pensie, după evenimentele din noaptea Anului Nou. Oricum, ce este mai rău abia de acum urmează: anul trecut – Sinai, Paris, la începutul acestui an – Istanbul, Jakarta, Somalia, Kolofata (Camerun), Ouagadougou – și este numai începutul… Europa cea primitoare de imigranți (așa cum Papa o dorește în continuare) se poate bucura: o așteaptă vremuri interesante, din acelea pe care chinezii nu le doresc nimănui… Și România se poate bucura: numai ce au intrat în țară, din Serbia, 60 de imigranți, cătând către Timișoara…

comments

Mihail Albişteanu

Mihail Albişteanu

Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

More Posts - Website

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Mihail Albişteanu
About Mihail Albişteanu 18 Articles
Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.