Săptămâna pe scurt

Se umple arestul poliției – zis și ”beciul domnesc”: Marian Vanghelie a pornit-o într-acolo, dar spune că el nu ocupă mult spațiu, așa că ar intra bine lângă dânsul Ponta și Oprea, care sunt mai mărișori. Oana Mizil a ajuns și ea la poarta amintitei instituții de binefacere, dar conform principiului – vine unul, pleacă doi – a fost lăsată să plece, bucurând însă presa de cancan cu vestea că va contribui la creșterea natalității.

Pentru Dan Șova, DNA cere arestarea. Așa că fostul ministru al marilor prostiri în față a românilor își așteaptă rândul la judecata colegilor parlamentari. De altfel, după Vozganian, aceștia l-au scăpat de DNA și pe  Laszlo Borbely, arătându-se astfel ce bine o duci ca minoritar etnic în România. Problema lui Șova este că nu poate fi trecut nici la armeni, nici la unguri, iar o altă minoritate, îndeobște protejată de legi, sigur nu moare de dragul lui, în ciuda vizitei în SUA și a cenușii puse în cap la Memorial; va trebui să caute una de alt tip – poate una intelectuală.

Aflăm că Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov s-a inițiat în tainele meseriei, încă din vremea în care era primar de Slatina, încercând să ghicească, pe întuneric, în cimitirul orașului, ce sumă de bani se afla în sacoșele din plastic aduse spre verificare de diverși solicitanți de favoruri. Cerându-i-se arestarea, el și-a înaintat demisia din funcția de ministru, lucru ascuns opiniei publice de către premier, timp de vreo 8 ore (probabil era un meci de baschet în desfășurare, sau vreun raliu important).

De altfel, în direct, la Antena 3, Ponta l-a apărat pe Dan Șova (invitat în emisiune) și a opinat că Monica Macovei este cea care ar trebui să fie trimisă la pușcărie. Încercând să deslușim ce are coada vacii cu ștampila primăriei, am căutat posibile motive pentru o detenție îndelungată: probabil că Macovei a încheiat contractul oneros cu kazahii de la KazMunaiGaz, prăduind astfel statul român; probabil și-a plagiat și teza de doctorat; probabil a fraudat și la referendumul din 2012 și a refuzat și să deschidă secții de votare în străinătate la recentele alegeri prezidențiale. În plus, am înțeles că este și un copilot extrem de prost…

Lasă, că nici alții nu sunt mai breji. La Sibiu au fost marcați 135 de ani de relații diplomatice germano-române, în prezența miniștrilor de externe ai celor două state: Frank W. Steinmeier și Bogdan Aurescu. Ultimul i-a înmânat omologului său o broșură, realizată cu sprijinul Agerpres, despre istoria relațiilor bilaterale: pe copertă – harta României cu steagul României pe ea și harta… Franței (!) – cu steagul Germaniei pe ea. Cine a remarcat eroarea? Nu vreun angajat neaoș, ci corespondentul France Press, care a interpelat MAE de la București. Dacă nu greșesc, domnii de la Agerpres trăiesc pe banii contribuabililor. Iată ce înseamnă statul, mai ales statul nostru: corupție, nepotism și mai ales multă incompetență. Neobservând probabil eroarea, bietul Aurescu a opinat că este ”un material de presă foarte frumos..”.  Bineînțeles, de încasat, a încasat-o acarul Păun, ca de obicei: purtătorul de cuvânt al MAE a fost eliberat din funcție…

Vorbind de confuzii și neînțelegeri, să reamintim că Telejurnalul TVR deține un loc onorant în domeniu: după ce am aflat cu consternare că mina de uraniu de la Crucea (județul Suceava) este singura din țară care aprovizionează centrala nucleară de la Cernobîl, cititorul de prompter Andrei Bărbulescu ne-a explicat, cu avânt patriotic, pe 9 martie, că cei 40 de mucenici sunt ”soldați români”. A avut el o ezitare – s-a gândit probabil la diacritice, dar…  Ne întrebăm: oare ca să intri la TVR se dă concurs de imbecilitate  (evident, tot pe banii contribuabililor…)?

Nu în ultimul rând, s-a redeschis procesul Mineriadei din 1990, așa că Ion Iliescu pare că va avea ultimele zile de culoarea fețelor minerilor aflați în abataj: negre.

comments

Mihail Albişteanu

Mihail Albişteanu

Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

More Posts - Website

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Mihail Albişteanu
About Mihail Albişteanu 18 Articles
Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.