Săptămâna pe scurt

La spitalul din Corabia, autoritățile au cumpărat un tomograf cu care să le facă în ciudă rivalilor județeni din Caracal: nu încape pe ușa spitalului. Nu-i bai, dacă n-avem doctori, la zidari stăm bine. Doar să nu trebuiască organizată licitație, că până se termină procedurile, iese tomograful din garanție.

Profesori și șefi de la asociațiile de părinți au fost săltați pentru evaziune fiscală – în cazul „Concursului Arhimede”. La ce vă trebuie mă, concursuri, ’rați ai dreacu de ’telectuali, care chinuiți copiii cu matematica! Mai bine v-ați cumpăra direct diploma și luptați voi cu evaziunea, nu să ajungeți victimele luptei cu evaziunea. Concursul pare să aibă, astfel, soarta celui care l-a inspirat – savantul grec, ucis de un soldat roman ignorant, pe care îl apostrofase pentru că pășise peste cercurile trasate de el pe nisip. Povestea, spusă de unul dintre cei doi profesori (pensionari) care au putut preciza cine este Arhimede, nu a fost menționată în presă, fiind considerată de reporter ”o scorneală prostească a unui babalâc senil”.

Dublarea alocațiilor copiilor s-a făcut la propunerea PNL și cu frica lui Victor Viorel. Acestuia îi este frică pentru scaunul lui, nu pentru viitorul bugetului. Poate măcar după isprava asta, vor afla și românii că nimic din ce-i bun, nu-i gratis. Cineva trebuie să plătească alocațiile astea și să facă rost de 1,8 miliarde de lei pe an.

Codul Silvic se face așa cum vrea Parlamentul. Iohannis zicea, după a doua consultare cu șefii partidelor parlamentare, că lucrurile merg bine. Dar nu înspre bine. Lucrul prost este din ce în ce mai ”bine” făcut.

Arestații se întorc acasă, a fost săptămâna lor. Udrea, Vanghelie, Nicușor Constantinescu, Mazăre. Mazăre este încă în șoc postraumatic sau joacă dramatic: și-a dat demisia de la Primăria Constanța. Udrea face plajă pe balcon. A mai rămas închis doar Horia Georgescu, dar este de înțeles – el i-a supărat grav și pe domnul președinte Iohannis, și pe domnul super-președinte Dan Buhuhu Mihalache.

La Arad, doi judecători (unul chiar fost președinte al CSM) au fost jefuiți. Se petrec lucruri stranii la Arad, în ultima vreme. Fostul șef al CSM avea numerar 6700 euro. Acum, când guvernul a limitat plățile în numerar ale persoanelor fizice ca să combată evaziunea, domnul judecător s-a gândit să dea un exemplu contrar. Păi cine să mai respecte legea în țara asta, domnule judecător? Ei, cum cine, tot ăia care erau nevoiți să o respecte și până acum. Restul o aplică, nu o respectă, s-a înțeles?

PNL și PSD s-au înțeles pe numărul de parlamentari. Nu 300, vreo 450. Ca să aibă de unde să scadă, când intră DNA-ul în ei. Au fost prevăzători. Îți trebuie o rezervă, un 33% acolo…

Răi cu supermarketurile – și românii și francezii. Francezii vor să reducă risipa de alimente și vor să oblige supermarketurile, care sunt vinovate pentru 5% din risipa de alimente din Franța, să doneze mâncarea nevândută. Nu s-a gândit nimeni că cei care beneficiază de donații nu vor mai cumpăra mâncare și astfel producătorii vor fi nevoiți să arunce din produse și să încaseze mai puțini bani. La rîndul lor, românii vor să închidă supermarketurile în week-end, ca să încurajeze vânzările de produse alimentare românești. Păi bine, măi domnilor, și dacă vrem să ne cumpărăm televizoare, de exemplu, ce facem? Ne învoim de la serviciu ca voi? Nu toți primim leafă că să stăm la cafele și să facem shopping.

Raed Arafat se dovedește penibil – în cazul femeii care a sărit de pe bloc – cică au adus o pernă gonflabilă din alt județ… Pe care cei de la ISU nu au mai umflat-o, căci s-ar fi speriat femeia de zgomot… Explicațiiile lui (ar trebui să dea domnia sa niște explicații și în legătură cu ambulanțele achiziționate printr-o anumită firmă…) nu fac nici cât o ceapă degerată. Dacă în România ar fi un cutremur semnificativ sau un incendiu major – ce s-ar întâmpla? Pur și simplu ISU nu are echipament de primă necesitate. Bine că are multe ”salvări”. Îi sugerăm domnului Arafat ca, data viitoare, să aducă niște perne bătrânești, de puf, sau măcar lâna de care ciobanii se debarasează, dându-i foc (că nu mai sunt nici fabrici de prelucrare și nici gospodine care să împletească pulovere) și să le facă morman – poate așa sunt mai multe șanse ca victimele să scape cu viață.

Invitat la B1TV, Traian Băsescu a spus, timp de două ore, mai multe despre politica internă și externă a ultimelor 6 luni, decât a reușit să emită Klaus în toată această perioadă. A evitat să dea de pământ cu Arafat (deși se pare că și sub aspectul acesta a avut dreptate), dar i-a servit câteva replici doamnei Săftoiu. Chinuită de memorie și de talentul cronicăresc, domnia sa s-a apucat să-l încondeieze pe fostul președinte, neuitând să facă aluzii transparente la relația acestuia cu Elena Udrea. Se pare că doamna Săftoiu nu cunoaște (sau bunul-simț nu o dă afară din casă) zicala care spune să nu vorbești de funie în casa spânzuratului. Traian Băsescu nu i-a dat răspunsul pe care îl merita distinsa doamnă, dar a spus că un consilier prezidențial nu poate face chiar ceea ce vrea în afara orelor de serviciu. Of, și hotelurile astea… Divorțatul ”Elvis” știe el de ce…

Sigur, dacă nu cuvântează prea mult, președintele nostru se exprimă altfel – prin scris. După ”Pas cu pas”, domnia sa a lansat (alături de inseparabila sa soție) la ”Bookfest” o nouă capodoperă – „Primul pas”. Așteptăm cu interes volumele următoare: „Pas în gol”, ”De-a bușilea”, ”Prima piedică”, ”Salt în necunoscut”, ”Târâș pe sub coșul de baschet” și (împreună cu doamna Carmen) ”Cum să nu-ți fugă piciorul”. Cică, enervat de succesul de casă al președintelui, Victor Ponta a promis că va scrie propria sa carte – ”Datul la gioale – riscuri și avantaje” și i-o va dedica lui Iohannis. Deși premierul declară că s-a inspirat din propriile sale meciuri de baschet, gurile rele afirmă că lucrarea (supervizată și corectată de mai experimentații scriitori Becali și Copos) ar fi, de fapt, un plagiat ordinar, după o operă ceva mai veche, scrisă de Ponta împreună cu retrasul Crin Antonescu: ”Datul la țurloaie” – pe care autorii i-au dedicat-o ex-piratului președinte Băsescu în vara anului 2012. Se pare că Victoraș profită astfel, în mod incorect, de retragerea de pe teren a fostului lider liberal – supărat de faptul că Băsescu ar fi avut cotoaiele prea tari.

Românii nu se dezmint – i-au găsit porecle și lui Iohannis (cam multe pentru o perioadă atât de scurtă): Taciturnul, Ficusul, Pămătuful, Soțul instituției primei doamne. De fapt, Iohannis este luat mai mult la ”Oha”, decât predecesorii săi: Bunicuța/Ilici/Cucuveaua, Țapul sau Marinarul/Matrozul/Piratul/Chiorul. Oricum, parcă mai bine pirat chior și pilit decât ficus – soț de instituție…

Ultima oră: evoluții electorale contradictorii în UE: conservatorii au câștigat (spre bucuria AECR) alegerile din Marea Britanie și Polonia; în schimb, în Spania se constată – pe model grec și italian – emergența partidelor anti-sistem, conduse de tot felul de neaveniți, care vor să rezolve problemele sociale, fiind bâtă la economie – cu rezultate în consecință (cel puțin în Grecia). Nu încercăm nicidecum să sugerăm că inteligența europeană s-ar fi restrâns spre nordul continentului și, drept contraargument, putem aminti modul în care conservatoarea și catolica Irlandă tocmai ce a dat undă verde căsătoriilor persoanelor de același fel – nu spunem de care, dar știm că țăranii noștri s-ar uita la el cam ca la felul șapte…

Mari emoții pentru Kiril I, patriarh al Moscovei și al întregii Rusii – se spune că sămbătă noaptea tremuratul său se simțea până la Kremlin. Rugăciunile sale fierbinți, ca Rusia să nu câștige Eurovisionul, pentru a evita ”o invazie a cântărețelor cu barbă” pe străzile Moscovei, în 2016, au fost ascultate, însă la limită. Se pare că Pronia i-a trimis un avertisment dur: concurenta Rusiei, Polina Gagarina s-a clasat a doua în competiție. Cică avertismentul l-a făcut pe patriarh să lase ipocrizia la o parte și să recunoască adevărul: și fără a organiza Eurovisionul, Moscova are parte, uneori, de prezența cântărețelor cu barbă, paricipante, discret, în masa unor procesiuni la care protagoniștii poartă – culmea – aproape aceeași costumație ca patriarhul…

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.