Săptămâna pe scurt (29)

» La Buzău, un italian care e de 18 ani în România a investit într-o fabrică de procesare fructe. Vișinele, cireșele confiate merg în proporție de  92% la export, mare parte în SUA.

Anul ăsta, procesatorul nu a mai putut achiziționa fructe de la producătorii privați fiindcă aceștia nu mai pot vinde decât în baza carnetelor de comercializare. Oamenii care au în curte vișini și cireși nu mai pot vinde decât dacă scot certificat de producător și carnet de comercializare.

Deficitul de fructe a fost compensat prin importuri din Bulgaria unde producătorul buzoian a deschis un centru de colectare.

Mulțumim domnule ministru Constantin! Ați făcut o treabă excelentă: birocrația suplimentară dar și declarațiile dumneavoastră confuze, cum că în baza carnetului de comercializare inspectorii vor calcula impozite, ne aduc deja prejudicii. Codul fiscal spune că impozitele producătorilor agricoli se calculează în funcție de norma de venit. Dar de unde să știe domnul ministru al agriculturii cum sunt impozitați producătorii agricoli?! Mai bine-i sperie ca să rămână fructele neculese și să cumpărăm de pe la bulgari unde birocrații nu sufocă toate activitățile economice.

» Nea’ Ion Cristoiu n-a depășit faza descoperirii știrilor senzaționale scotocind cuibarele. N-a mai găsit un pui de găină născut și nu eclozat, cu 3 picioare și nu 2. De data asta a găsit un prejudiciu de 1 miliard de euro din retrocedările de la A.N.R.P., miliard din cauza căruia măsurile de austeritate impuse bugetarilor ar fi durat 2 ani în plus. Nea’ Ion Cristoiu speculează că binomul îi protejează pe PDL-iștii de la vârf.

Știrea vine de la „reputatul economist” Lucian Isar, cunoscut mai ales de când Isărescu a făcut mișto de el sau, pentru cine citește presa mondenă, cunoscut ca noul iubit al președintei PNL, Alina Gorghiu.

Să lămurim puțin lucrurile, fiindcă a devenit sport național ventilarea tâmpeniilor în spațiul public:

Prejudiciile la ANRP nu se calculează ca diferență între suma de achiziție a drepturilor litigioase și suma despăgubirilor acordate, decât de bravul DNA care are experți angajați și nu apelează la experți independenți. Prejudiciul real e diferența dintre suma acordată ca despăgubiri și suma care trebuia acordată ca despăgubiri, adică vreo 30-40%.

» Președintele Iohannis a decis să respingă Codul Fiscal propus de Ponta și votat și de partidul său, PNL. Scăderea taxelor dezechilibrează bugetul țărișoarei, mai ales că sunt pe „țeavă” diverse cheltuieli suplimentare pentru majorări de salarii la bugetari, pensii speciale și altele.

Ei bine, domnul președinte nu s-a gândit deloc la echilibrul bugetar când a închis ochii la acordarea pensiilor speciale ori la triplarea bugetarilor de vârf.

A naibii austeritatea asta, e bună doar pentru privații care contribuie la buget, nu și pentru bugetarii care cheltuie bugetul.

» În Grecia s-au lămurit lucrurile: democrația nu mai contează nici măcar pentru Tsipras și ai lui deși era vândută ca o importantă lecție dată întregii omeniri.

A votat poporul „ohi” la referendum? A votat! Și ce dacă? Tsipras face ce vrea el pe baza votului în Parlament. Poporul să mai aștepte 4 ani, că și așa a fost suprasolicitat anul ăsta cu un rând de alegeri și un referendum.

Fără bani s-a terminat și revoluția, și democrația directă. Tot democrația reprezentativă e chemată să scape de la dezastru poporul grec.

Foto: stiriagricole.ro

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.