Săptămâna pe scurt

     O știre marca România TV: ”Guvernul îi va da președintelui Băsescu vila Mioarei Roman”. Deci, așa cum erau pe vremuri: Casa Gh. Cantacuzino, Casa Theodor Aman, Casa Dimitrie Gusti – denumite astfel după numele proprietarilor de drept, se pare că vom avea în viitor, pentru casele din cartierul Primăverii, denumiri de genul: Casa Mioara Roman, casa Mircea Geoană, etc. – după numele ocupanților pe nedrept.

     La DigiTv este relatat mitingul de protest al minerilor adunați în fața prefecturii din Târgu Jiu. În colegiul lui Ponta sunt, așadar, nemulțumiri. Alice Iacobescu întreabă din studio: ”A venit vreun oficial să discute cu minerii?”
Răspunsul domnișoarei reporter: ”La protestele de anul trecut, a venit chiar directorul companiei, domnul Liviu Ciurel și a fost la un pas să fie linșat…”. Păi, în situația asta, oricât de antipatic ne-ar putea fi, nici măcar pe Victoraș Ponta nu l-am trimite în ghearele minerilor. Nu de așta, dar, săracii, sunt imprevizibili, căci, dacă în 1977, Ceaușescu a știut să-i liniștească, în anii `90 Iliescu i-a tot asmuțit asupra bucureștenilor, până ce, deprinși cu drumul, au început să vină singuri (când CDR le-a închis parte din mine) și a fost nevoie de trupele speciale pentru a-i face să înțeleagă că România este un stat european, nu un bantustan.
Cum Ponta nu are forța (chiar negativă a) amintiților președinți (el este doar negativ și atât), o venire în Vale s-ar solda cu singurul rezultat posibil: o chelfăneală zdravănă.

     Rudel Obreja a fost arestat. El a organizat o gală de box, beneficiind de bani publici, cu scopul de a-l aduce pe multiplul campion mondial la categoria super-mijlocie, românul Lucian Bute, să lupte în România. Banii publici au venit ca publicitate pentru brand-ul de țară la această gală. Dacă ar fi avut bani TVR să cumpere drepturile de transmisie, nu ar fi fost nicio problemă: TVR cumpără de când se știe evenimente pe care nu reușește să le vândă peste costuri. Și nici Obreja nu mai era acum în arest. Morala – cele mai tari blaturi se fac cu președinții companiilor de stat falimentare, cu miniștrii este mai riscant.

   Un studiu al Pentagonului spune că, din analiza mișcărilor lui Putin, acesta ar putea suferi de sindromul Asperger, o tulburare de tip autist care-i afectează toate deciziile. Pe de o parte, cine a văzut materialele de propagandă cu Putin – care îmblânzește un tigru sau doboară un urs, ar putea să-i mai adauge câte ceva la fișa medicală. Pe de altă parte, suntem curioși dacă ucrainenii (care, probabil, l-ar dori tratat la Haga, pe președintele rus) se declară mulțumiți că banii Pentagonului iau calea unor astfel de studii și în ce măsură acestea ar putea contribui la ameliorarea capacității de apărarea a armatei Kievului.

     Pe lângă grijile aduse de iarnă, în mod curent, europenilor, zăpada pare să cauzeze olandezilor ceva probleme specifice: gurile rele spun că poliția stă cu ochii pe acoperișurile caselor. Acolo unde omătul se topește în mod suspect, pe anumite suprafețe – limitate, ar putea să locuiască niște entuziaști cultivatori de marijuana la domiciliu.

     Interviu cu tov. Iliescu la DIGI24. De remarcat prestația reportericească a Elenei Vijulie: trebuia să fii un adversar vechi al bătrânului edec, ca să nu îți vină să treci cu arme și bagaje de partea lui – într-atât de tendențioase și deplasate au fost multe dintre întrebările pe care aceasta i le-a adresat. Ei, dar bătrânii cominterniști rezistă la orice – placa veche este pusă, trebuie doar să-i dea drumul.
Dacă mai avea cineva vreun dubiu că, odată cu vârsta, oamenii nu se schimbă (în bine, ci mai mult se prostesc) – iată câteva dintre aserțiunile iliesciene. Dacă nu ai ști că sunt de acum, ai crede că interviul a fost luat în 1991. Astfel, am putut afla că Piața Universității reprezenta o ”structură civilă foarte agresivă”, o forță retrogradă a societății – ca și PNȚCD; că Perestroika nu a avut absolut nici o legătură cu evoluțiile de la noi; că Piața Universității nu a fost, de altfel, ”deranjată cu nimic” (înseamnă că pompierii, sprijiniți de jandarmi, veniți pe 13 iunie dimineața în Piață, aveau doar rolul de a-i spăla pe cei care locuiau de prea multă vreme în corturi și care, din păcate, nu le-au înțeles nobilele intenții); de asemenea, că regele Mihai a luat decizia ”neînțeleaptă” de ”a forța intrarea în România” No comment – indiferent că-i vorba de senilitate, de nerușinare, sau de ambele.

     Lansare la ”Romexpo”: Marean Goagăl Care Este și ”Prostănacul” de la Dăbuleni au lansat partidul România proastă, pardon: ”România noastră”, unde încep să se strângă PSD-știi care sunt atât de lipsiți de orice har, încât ar fi o rușine chiar pentru ceata lui Ali Baba.

   Altfel, lucrurile merg bine: Parlamentul se golește (DNA-ul este decis să respecte rezultatele referendumului din 2009), presa este depășită de succesiunea de evenimente (a se citi – arestări), nu mai avem locuri pușcării (deși Vântu i-a avertizat pe politicieni acum vreo doi ani în privința asigurării viitorului lor) dar putem măcar să aducem procurori și judecători de ”afară”, că ai noștri nu mai fac față. Așa că domnul Mihai Ghimpu să-și pună pofta în cui și să caute magistrați în altă parte – România nu are de unde să-i dea: frate, frate, dar totul până la personal.

     Vineri, 6 februarie, tot la DIGI24, Monica Macovei l-a caracterizat pe Traian Băsescu ca fiind ”un om puternic, capabil, care a facut mult bine României”, dar care a făcut greșeala să o aducă pe Elena Udrea în cercul restrâns al puterii. De apreciat modul în care Monica Macovei vorbește despre un om care, în ultima vreme, nu a avut cuvinte prea frumoase la adresa ei.

    RAFO Onești – dată la fier vechi de proprietarii ruși. Firmele rusești continuă astfel opera de distrugere planificată a industriei grele românești – căci pare că îi deranja în special metalurgia și siderurgia românească. Unele zvonuri răuvoitoare susțin că rușii eliberează astfel spațiul strâmt, dintre Carpați și Dunăre, pe unde vor trebui să încapă coloanele de vehicule grele, terenul urmând să devină apoi un frumos ocol de vânătoare prezidențial.

    Iată un PSD-ist care face și ceva bun: ”Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a interzis concursurile organizate în şcoli care presupuneau taxă de înscriere (gen – Cangurul, Euclid, Smart). Decizia a fost luată după ce mai mulţi profesori au fost acuzaţi că îi obligau pe elevi să se înscrie, iar părinţii erau nevoiţi să plătească o taxă, de aproximativ 20 de lei. Totuşi, astfel de competiţii vor putea fi organizate în afara unităţilor de învăţământ, la cerea părinţilor sau a elevilor. “Nu se vor mai desfăşura în unităţile preuniversitare de stat. Pot fi alese alte locaţii, pentru că nu putem interzice organizarea lor definitivă”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.” Deci, se poate: statul renunță să mai supervizeze extenuarea copiilor și jefuirea părinților, lăsându-le libertatea de a alege și de a se organiza, în conformitate cu interesele și dorințele proprii.

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.