Să avem grijă ce taxăm!

Nu-mi este clar dacă s-a tranșat sau nu problema așa-zisului „nou” Cod Fiscal, dar am și eu câteva lucruri de spus pe această temă, așa, ca simplu plătitor de taxe.

Cred cu tărie că trebuie să ținem apetitul bestiei sub un control atent și sever – poate la început chiar să o înfometăm – iar aceasta nu se poate obține decât cu reducerea taxelor și impozitelor, lucru altminteri mult mai ușor de făcut decât reducerea cheltuielilor publice.

Dar, din punctul meu de vedere, din dezbaterea de până acum a lipsit un element cel puțin la fel de important ca întrebarea dacă să reducem sau nu taxele, și anume pe care dintre ele să le reducem sau nu.

Așa cum sugerează și expresia, taxarea este un fel de pedeapsă – îmi ameninț câteodată feciorii că-i „taxez” dacă fac ceva interzis – și trebuie să fim cu mare băgare de seamă ce pedepsim și ce încurajăm. Pe scurt, cred că trebuie să avem grijă de taxăm.

Experiența mea personală, ca unul care lucrez în IT, este că cel mai bine ar fi să reducem impozitul pe venit și ar trebui să folosim pentru toată lumea aceeași rată care se folosește în acest sector, adică 0% (zero la sută).

Impozitul pe venit zero a încurajat creșterea explozivă în IT-ul românesc prin faptul că a permis salariilor oricum mai mari decât este obișnuit la noi să fie încă și mai mari, ceea ce a atras cohorte de tineri spre domeniu. Această ofertă de mână de lucru a atras la rândul ei investiții masive, mai ales străine.

Dacă problemele cele mai mari ale României sunt veniturile mici și lipsa oportunităților, atunci toate domeniile merită tratamentul privilegiat de care se bucură IT-ul, toate veniturile merită mărite prin eliminarea impozitului pe venit. Așa cum spunea cineva, dacă zonele libere, cu regim fiscal preferențial, sunt bune pentru economie, de să nu facem toată țara o zonă liberă?

Impozitul pe venit înseamă că pedepsim munca și succesul. Mai mult, înseamnă că pedepsim și cumpătarea și economisirea. Și dacă le pedepsim pe acestea, atunci avem nemuncă, neîmplinire, necumpătare și risipă.

Tot ne plângem de lipsa locurilor de muncă bine plătite în țara noastră și milioane de români au ales să-și încerce norocul în alte părți. În acest caz, antreprenorii ar trebui să fie protejați mai ceva decât caprele negre și sturionii și ce mod mai bun de a încuraja antreprenoriatul, asumarea de riscuri, decât eliminarea impozitului pe profit? Da, și impozitul pe profit ar trebui eliminat, pentru ca un număr cât mai mare de români să încerce obținerea de profit prin societăți comerciale.

Și atunci, mă veți întreba, cum finanțăm statul, că doar nu-l vom desființa, nu?

Părerea mea este că în principal din taxe cum este TVA-ul și accize cum sunt cele pe bunurile de lux. Altfel spus, prefer taxarea consumului și încurajarea venitului.

Avantajul esențial pe care-l văd pentru mutarea taxării de la venituri spre consum este faptul că impozitarea consumului este în mod intrinsec mult mai limitată decât cea a veniturilor, ceea ce ar limita într-un final și mărimea statului. Impozitul pe venit poate deveni ușor progresiv, cu cote ce pot trece și de 50%, pe când este aproape imposibil de făcut același lucru cu TVA-ul, de exemplu.

Mai mult, în contextul globalizării și al bazei industriale reduse din țara noastră, taxarea consumului este preferabilă deoarece ajută la păstrarea în limite rezonabile a deficitului balanței de plăți, ea aplicându-se și bunurilor importate.

Dacă vrem să facem pași mari spre prosperitate, atunci trebuie să încetăm pedepsirea obținerii de venituri și profituri!

comments

Ştefan Bârgăoanu

Ştefan Bârgăoanu

Căsătorit, tată a doi copii. Softist (nu sofist) din 1998, Agile coach. Pasionat de Agile, Conservatorism și muzica bizantină.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Ştefan Bârgăoanu
About Ştefan Bârgăoanu 12 Articles
Căsătorit, tată a doi copii. Softist (nu sofist) din 1998, Agile coach. Pasionat de Agile, Conservatorism și muzica bizantină.

1 Trackback / Pingback

  1. Impozitul pe venit trebuie să dispară | Clubul libertății

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.