Propriile simțuri ale “organului” sunt de ajuns să te dovedească infractor

Vizualizări: 2,803

Un Garcea năsos și ochios dă buzna într-o cameră de cămin și pune gheara lungă a legii pe niște pachete de țigări și două sticle de troscău scoțian, pe motiv că sunt marfă de contrabandă. Apoi aplică tacticos o amendă contravențională vânzătorului ilicit de cartofi prăjiți și vicii.

Dus la judecată, milițianul arată instanței că “petentul nu a răsturnat prezumția de legalitate de care se bucură procesul-verbal, fapta fiind constatată prin propriile simțuri de către agentul constatator.”

Să ne lămurim: când statul mafiot pune stăpânire pe câte un monopol bănos, el trebuie apărat prin orice mijloace. Așa că, în ochii statului polițienesc, oricare dintre exponenții săi cu chipiu poate decide oricând că ești în afara legii, nu trebuie decât să scoată “chitanțierul”, fiindcă “O.G. nr. 2/2001 nu cuprinde dispoziții exprese cu privire la forța probantă a actului de constatare a contravenției, din economia textului art. 34 rezultă că procesul verbal contravențional face dovada situației de fapt și a încadrării în drept până la proba contrară”.
Pe scurt, “propriile simțuri” ale organului sunt de ajuns să te dovedească infractor.

Cu ce diferă această situație de fapt de perioada când oamenii ajungeau la închisoare pe o informare a vecinului despre ce se vorbește prin casă sau la scara blocului? Cu nimic! Se poate argumenta că studentul și-a găsit “dreptatea” în instanță, (după zile de nervi și alergătură, evident), dar nu acesta este fondul problemei.
Esența este că statul este și va rămâne doar o structură coercitivă, indiferent de gradul și numele oficiale al dictaturii, de la despotism la democrație. Așa e croit el. Este, în cele din urmă, doar o masă de oameni care preiau controlul asupra celorlalți, mai mult sau mai puțin, mai agresiv sau mai transparent, o structură de comandă comună edulcorată mai de curând cu subțirea libertate a votului.

Ce trebuie reținut este că pe măsură ce puterile statului cresc, libertatea personală descrește. Atribuțiile statului trebuie reduse la un minim posibil care să asigure coerența funcțională. Iar acel minim despre care vorbesc este mult sub ce avem acum în cel mai “liber” stat din lume. Adepții legii și ordinii să nu sară la atac, nu despre asta e vorba. Au fost și vremuri când bunul simț era o frână mai puternică decât coerciția. Altfel riscăm să ne simțim foarte liberi în spatele unor ziduri înalte la care am muncit din greu.

comments

Augustin Ofiţeru

Augustin Ofiţeru

Antreprenor în domeniul energiei alternative, doctor în biochimie al Academiei Române. Bucureşti.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Augustin Ofiţeru
About Augustin Ofiţeru 17 Articles
Antreprenor în domeniul energiei alternative, doctor în biochimie al Academiei Române. Bucureşti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.