Programul rabla pentru joburi

În România, problema locurilor de muncă pentru tineri este ca și rezolvată. Așa crede UNPR care, săptămâna trecută, a depus în Parlament un proiect de lege ce stipulează că:

„Angajatorii care încadrează cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, vor primi lunar, pentru fiecare tânăr încadrat la primul loc de muncă, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Totodată, acești angajatori vor fi scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni. De asemenea, angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora, cel puţin 36 luni de la data încheierii lor”, ne-a anunţat liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochitoiu, într-o conferinţă de presă.

 Cu alte cuvinte, salariul fiecărui tânăr angajat prin intermediul acestui program va fi suportat de la bugetul de stat iar angajatorul va fi scutit de la plata CAS. Angajatul, care nu va fi scutit de plata CAS, trebuie menținut pe postul respectiv minim 3 ani. Dar de unde vor proveni banii care vor fi dați angajatorilor prin intermediul acestui program? Ai ghicit! De la tine și de la mine, prin noi impozite și taxe, căci dărnicia unora cu banii altora este nemărginită. În realitate, nu statul va plăti salariile tinerilor angajați prin acest program, așa cum vor inițiatorii proiectului să lase de înțeles, ci actualii plătitori de taxe care vor fi solicitaţi suplimentar pentru a susţine acest program.

 Lăsând la o parte acest fapt, se nasc totuși câteva îndoieli firești. Este evident că angajatul nu poate fi suficient de productiv astfel încât prin efectul muncii sale să poată susțină și propriul său salariu brut dar si obligațiile suplimentare aferente salariului pe care angajatorul trebuie să le plătească către stat. În caz contrar, nu ar mai fi fost cazul să fie angajat cu ajutorul programului mai sus menționat. Altfel spus, postul pe care este angajat tânărul va fi creat forțat, fără să fie nevoie de el și fără să poată fi acoperite costurile prin propria activitate.

 Cum vor fi acoperite costul muncii și impozitele pe munca respectivului salariat după consumarea perioadei de 18 luni? Angajatorul va constata că are schema de personal supradimensionată dar nu va putea să renunțe la angajatul nou. Caz în care va avea doar 2 opțiuni: ori își asumă pierderea, dacă are de unde, ori disponibilizează alt angajat, mai vechi. Cel mai probabil este că va opta pentru a 2-a variantă. Caz în care ne vom confrunta cu un veritabil program “Rabla” în domeniul locurilor de muncă, se va da la schimb un angajat vechi pentru unul nou plus ceva facilităţi temporare.

 Desigur, angajatorii nu sunt naivi și vor fi foarte puțini care vor pica în plasă. La fel de sigur este că nici inițiatorii proiectului nu sunt naivi și că ei știu foarte bine că angajatorii nu sunt naivi şi nu vor pica în plasă. De ce atunci toată această tevatură cu programul rabla pentru joburi? Pentru că, iar ai ghicit, se apropie nişte alegeri.

 Până când nu vom înțelege că locurile de muncă nu le creează statul ci piața, că firmelor – ca să angajeze – nu trebuie să (te prefaci că) le dai ci să nu le mai iei, până când nu vom înțelege că atunci când nu mai ai ce să furi soluția nu este să-ți furi propria căciulă, că “P”-ul acela nu trebuie să vină de la populism … până când nu vom înţelege toate astea, nu vom avea un program “primul loc de muncă” real ci un pseudoprogram care maschează altceva. Iar sintagma “vom înțelege” nu se referă la cei care propun astfel de aberaţii ci la cei cărora li se adresează.

Foto: andtalkingaboutwhat.com

comments

Adrian Ardeleanu

Adrian Ardeleanu

44 ani, căsătorit, un copil, absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică / Automatică şi Informatică Industrială din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte, locuieşte în Târgovişte.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Adrian Ardeleanu
About Adrian Ardeleanu 4 Articles
44 ani, căsătorit, un copil, absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică / Automatică şi Informatică Industrială din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte, locuieşte în Târgovişte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.