Ponta – iarăși cu ocaua mică

Apropo de amnistia lui Ponta pentru cei care plătesc CASS de 448 lei pentru venituri de 1 leu. În legea 95/2006 era o prevedere care spunea că, în situația în care o persoană nu realizează venituri de natură salarială sau din activități independente, se vor impozita orice alte venituri (din chirii, din diviende, din dobânzi etc.), baza de calcul fiind venitul realizat, dar nu mai puțin decât salariul minim brut. De aici au apărut situații în care venitul din dividend al “cuponarilor”, de câțiva lei, genera o contribuție – la CASS – de milioane de lei. În anul 2010 CCR a declarat ca neconstituțională această reglementare, în sensul că nu se poate impozita decât venitul efectiv realizat. Însă C.N.A.S. a încalcat tot timpul această decizie a CCR.

Din 2011 au fost incluse în Codul fiscal contribuțiile sociale. La includerea lor în Codul fiscal guvernul a facut abstracție de Decizia CCR și a păstrat aceeași formă – respectiv baza minimă de calcul, indiferent de mărimea venitului. Legea 95/2006, actualizată cu Decizia CCR spune una, Codul fiscal spune alta.

De ce asemenea aberații și abuzuri? De ce nu, dacă ei guvernează un popor de proști, care ies în stradă pentru a protesta pentru orice altceva decât pentru protejarea propriului buzunar? Este simplu să țipi – ”politicienii fură!” Sigur că fură, au de unde, prostul se lasă întotdeauna păcălit.
CONCLUZIA: Ponta se face că amnistiază, când, de fapt, trebuie să aplice o decizie a CCR!

comments

Stănică Chirilă

Stănică Chirilă

Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Stănică Chirilă
About Stănică Chirilă 12 Articles
Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.