Piața ieftinește, Statul scumpește

O chestiune banală, o întrebare comună, un reflex jurnalistic sau educație economică precară, etatism latent, ură de clasă?

Iată chestiunea: un jurnalist de la o televiziune oarecare face un reportaj și întreabă persoanele de pe stradă: Ce părere aveți despre reducerea TVA la alimente, e bună? Vor scădea prețurile? Vă vor rămâne mai mulți bani în buzunar?

Iar poporul răspunde aproape unanim: Cum să nu? Am o părere foarte bună. La salariile/pensiile noastre, și așa abia ne ajungem.

Dar toate așteptările poporului ar putea fi înșelate dacă statul n-ar fi vigilent: Oficiul Concurenței a anunțat că va supraveghea supermarketurile pentru ca reducerea TVA să se transforme în reducere de prețuri la raft.

Există o parte bună în toate răspunsurile/afirmațiile de mai sus dar, din păcate, există mai multe părți proaste.

E bine că oamenii înțeleg că o reducere de taxe poate fi în beneficiul lor. Prețurile ar putea să scadă. Dar nu e obligatoriu să scadă, asta nu înțeleg oamenii sau dacă ar anticipa o astfel de situație, de vină ar fi patronii care își măresc marjele de profit. Cu alte cuvinte, ce-a dat guvernul a ajuns în buzunarele patronilor voraci.

De asta sunt mai multe părți proaste în discursul public.

În primul rând, prețurile unor produse sau servicii depind de concurența de pe piață. Abia apoi de costurile de producție. Vânzarea se face la prețul de piață, e un lucru acceptat până și de stat prin Codul Fiscal. Doar că nu toată lumea s-a obișnuit cu ideea. Iar prețul de piață e făcut chiar de piață, e locul de întâlnire al cererii cu oferta. De exemplu, dacă într-o piață agroalimentară e un singur vânzător de spanac în luna februarie, chiar dacă acesta nu plătește TVA, prețul va fi mai mare decât la raftul unor supermarketuri în luna mai, chiar dacă acestea au TVA inclus în preț. Așadar, concurența scade prețurile înainte să o facă scăderea taxelor.

În al doilea rând, orice scădere de taxe, într-o piață concurențială, poate fi transferată în scăderea prețurilor, nu doar scăderea TVA. Dacă producătorii unui bun sau serviciu ar plăti taxe mai mici cu procentul dedicat funcționării, de exemplu, a  Oficiului Concurenței, pe o piață liberă și abundentă, scăderea de costuri s-ar transforma într-o scădere de prețuri. Nu Oficiul Concurenței face ca prețurile să scadă, concurența acerbă face asta și o face și mai eficace, și mai ieftin.

În al treilea rând, fiindcă toată lumea e de acord că taxele scumpesc produsele, ar trebui să înțeleagă că guvernul scumpește produsele, nu patronii. Că patronii au interesul legitim de a câștiga iar singurul lacom e doar guvernul. Nu guvernul ia măsuri pentru scăderea prețurilor. Patronii, ca să câștige, trebuie să vândă. Ca să vândă, trebuie să fie mai buni decât concurența. Deci, patronii nu cresc prețurile după bunul plac ca să se îmbogățească. Ei trebuie să fie din ce în ce mai buni în competiția cu ceilalți patroni, să fie capabili să scadă prețurile sub concurenți ca să vândă. Patronii scad prețurile, guvernul le crește aplicând taxe. Orice taxe!

Așadar, nu guvernul ieftinește mâncarea prin scăderea TVA la alimente și nu Oficiul Concurenței prin vigilența sa. Piața liberă și patronii ieftinesc alimentele dacă sunt lăsați cât mai liberi de stat.

comments

Florin Drăgan

Florin Drăgan

42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

More Posts

Follow Me:
Facebook

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Florin Drăgan
About Florin Drăgan 35 Articles
42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.