Pe scurt

  1. Telejurnalul TVR 1 recidivează – după ”xenofobism”: cică în Republica ”Ingușia”, 15.000 demonstranți au protestat față de ”Charlie Hebdo”. Stimabilii habarniști traduc direct din franceză și nu știu absolut nimic despre istorie și geografie, dar nici despre limba română: republica Ingușetia, domnilor, Ingușetia…

  1. Am înțeles de pe rețele că DGSI, CIA, FBI, Mossadul, MI5 și 6, cu toatele – au pus la cale atentatul din Franța (noroc de criza din Ucraina, că nu scăpa nici FSB-ul). Ok. Dar nu am înțeles dacă tot Serviciile astea se ocupă cu decapitările în Arabia Saudită sau cu încarcerarea celor care doresc acolo democrație. Reprezentanți ai Arabiei Saudite au participat la marșul solidarității de la Paris. În acest timp, închis încă din 2012, un blogger (familia sa a reușit să fugă în Canada) își așteaptă, în fiecare zi de vineri, cele 50 de bice de rigoare, pe spinare (vinerea trecută a fost amânat, pentru că nu i se vindecaseră rănile de sătămâna precedentă). În noiembrie 2013 a fost condamnat la 10 ani de închisoare și la 19 săptămâni de biciuire pentru scrierile sale – care nu convin regimului. Bine că nu l-au lapidat. Oare pe domnul Hollande nu-l deranjează atâta ipocrizie? Nu – el a crescut în sondaje – mană cerească atentatul ăsta – parcă l-ar fi pus el la cale.

  1. Tot pe rețele este mare tristețe că, în timp ce lumea plângea soarta blasfematorilor de la ”Charlie Hebdo”, în NE Nigeriei ”Boko Haram” masacra 2000 de persoane, fără ca lumea să zică ceva. Păi tocmai asta este ideea: suntem (din păcate) obișnuiți cu masacrele din Africa și cu decapitările din Golf – nu le aprobă nimeni, dar suntem obișnuiți cu ele, nu le putem opri; am vrea, însă, ca măcar la noi acasă, în Europa, să nu avem parte de așa ceva – pentru că noi am trecut de epoca războaielor religioase – am evoluat, în secole – și am plătit cu sânge prețul acestei evoluții: este un loc pe care îl cunoaștem și unde nu vrem să revenim. Așa că, dragi musulmani care vă adaptați mai greu sau deloc la tiparul european: plecați, așa cum vă sfătuiește primarul din Rotterdam, coreligionarul vostru; plecați și vă rezolvați în statele voastre de origine problemele de conștiință – cu sabia, dacă așa doriți. La noi, în Europa, se procedează diferit: dacă o publicație se bălăcește în mocirla scabrosului, nu-i asasinăm pe angajați; pur și simplu, nu mai cumpărăm fițuica, o lăsăm să falimenteze. Așa urma să se întâmple, probabil și cu ”Charlie Hebdo”, dacă nu vă trezeați voi (v-au angajat cumva?:)) să-i transformați în martiri.

  1. Ne-am procopsit: nu era de ajuns că, după 1989, studenții musulmani au înjghebat moschei, la noi; avem și un român neaoș, care a trecut la islamism acum 10 ani, împreună cu mare parte a familiei și a ridicat o moschee într-o comună din j. Neamț. Fiecare cu ale lui, dar să ne amintim – doar ca fapt divers – că otomanilor, prin capitulații, le era interzis să ridice moschei la nord de Dunăre și că Arabia Saudită – de exemplu – nu permite construirea bisericilor pe teritoriul său…

  1. Un gest de onoare din partea președintelui Johannis: și-a anulat vizita la Chișinău, pentru a nu fi nevoit să dea mâna cu un Voronin, vopsit ”pro-european” – ca urmare a eșecului negocierilor dintre PLDM, PDM și P. Liberal – pentru formarea unui nou guvern al R. Moldova. Îmi imaginez cum s-ar fi comportat Ponta, în situația asta…

  1. CCR ne-a dezumflat – confiscarea extinsă (din noul Cod Penal) nu se poate aplica decât pentru bunurile acumulate după aprilie 2012 – data publicării legii în Monitorul Oficial. Despre marii hoți ai României din anii `90 – numai de bine. Deci, a avut dreptate Bombonel: doar n-o să se apuce Justiția să numere ouă pe la Cornu..

  1. Prostănacul lovește din nou: “Adjunctul secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, nu a făcut niciun fel de comentariu referitor la preferința pentru o anumită conducere politică în România. Aceasta este o chestiune care privește exclusiv poporul roman”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA – după ce Geoană a declarat, joi, că a discutat personal cu Victoria Nuland despre planurile sale de formare a unui nou partid care să permită debarcarea premierului, iar aceasta și-ar fi dat acordul. Așa să fi fost, tov. Geoană, trebuia să ții gura închisă – doar ai fost ministru de externe. Iată cine era să devină președintele României.

  1. Pe site-ul Deutsche Welle Horațiu Pepine îl face praf pe Klaus Johannis – că a trunchiat articolul lui Eminescu – din care a citit un fragment de ziua culturii române. Dar pe respectivul domn nu îl doare de cultură sau de adevăr, ci se arată supărat că Eminescu este citat incorect, pentru a se încuraja ”cultul idolatru” al poporului – care se lasă astfel purtat de ”valul călduț de sentiment patriotic, fără să întrezărească conturul colțuros al ideilor”. Trecând peste ”că-co”, putem înregistra încă un ”moftangiu”, care nu poate respira același aer cu poetul. Rămâi, domnule, acolo și ocupă-te, eventual, de personaje mai interesante – Rosa Luxemburg, de exemplu.

comments

Mihail Albişteanu

Mihail Albişteanu

Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

More Posts - Website

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Mihail Albişteanu
About Mihail Albişteanu 18 Articles
Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.