Partidul nostru de dreapta

Doar definind ce este partidul vom ști pe ce trebuie fundamentate actele sale constitutive și de asemenea strategia pe termen lung. Doar definind corect ce fel de partid vrem, vom ști cât este interiorul partidului și ce reprezintă exteriorul.

Istoric vorbind, definițiile date partidului politic, deși identice în privința scopului, diferă doar când stabilesc dacă partidul este organizație sau incintă doctrinară.

Viziunea conservatoare pune în mod categoric accentul pe doctrină și calitatea individului. Partidul este definit ca fiind uniunea cetățenilor care profesează aceeași doctrină. Pentru un comunist, partidul este în primul rând organizație. Fiindcă servește atât de bine scopului de a defini prin contrast viziunea conservatoare despre ce este un partid, trebuie citat Silviu Brucan: „Partidele sunt organizații politice structurate, articulate și ierarhizate”.

Așadar, de la dreapta spre stânga, accentul se deplasează de la doctrină către organizare, de la calitatea individului către cantitate și proceduri.

În mod natural un partid care prețuiește și promovează libertatea, competența și integritatea nu are nevoie să creeze o birocrație nici măcar în partid.

Soluțiile dreptei vin mai degrabă dinspre indivizi și mici comunități care, urmărindu-și fericirea, produc un bine general, decât dinspre vârful piramidei care definește un bine general ce nu ajunge niciodată nici la comunități nici la individ.

Partidul de dreapta trebuie să aibă cu necesitate următoarele caracteristici :

  1. Asociație liberă de cetățeni cu idei politice comune (nu categorie socială, nu interese comune și idei eterogene).
  2. Partidul trebuie să fie o organizație durabilă care își propune să supraviețuiască membrilor săi (nimeni nu e mai mare decât proiectul).
  3. Partidul crește organic (aporturile cantitative forțate nu fac decât să-l corupă).
  4. Partidul dorește să ajungă la putere în plină lumină publică (profesează doctrina, nu seduce și abandonează).

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 Comment

  1. E foarte usor sa critici si sa arunci vina pe conducerea centrala a partidului dar intrebarea mea este ce a facut filiala din Iasi? Eu nu spun ca Neamtu e cel mai bun, eu nu spun ca el o fi cineva dar intrebarea este daca cei care faceti atat de mult zgomot chiar ati fost asa de buni de ce nu ati tras partidul in sus? De ce nu ati scos un sor mai bun la alegeri? Veti spune ca din cauza lui Mihai Neamtu…. vreau sa va ofer doar un exemplu FC a scos la nivel national 3% (sper sa nu gresesc) dar in Iasi a avut un scor de 10-11%… daca si NR in Iasi ar fi avut undeva in jur de 10% atunci da, aveati tot dreptul sa faceti atat de mult scandal… dar asa……

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.