Partidul «Colectiv»? Să fim serioși! Decență, vă rog!

Tocmai am citit pe Hotnews.ro că, la Timișoara, un domn pe nume Cosmin Mirisan urmează să inițieze un partid politic cu numele de „Colectiv”. Nici o săptămână nu a trecut de la acest dezastru și iată că s-a și găsit cineva să-l valorifice în scopuri politice care, prin definiție, nu pot exprima decât interesele unui grup. Este un gest profund indecent. Târăște chinul inuman al acestor oameni în bălăcăreala politică. Trivializează treizeci și cinci de morți și suferința celor încă aflați pe patul de spital. Dacă într-o zi aceste victime vor să înființeze Partidul „Colectiv”, lăsați-le pe ele să ia această hotărâre, dar nimeni altcineva nu are dreptul să se folosească de încărcătura simbolică a acestui nume.

Doriți să inițiați o mișcare civică sau un partid împotriva corupției și a tuturor relelor care ne subminează existența ca popor? Foarte bine. Sunt zeci de mii de cuvinte în dicționar cu care vă puteți numi formațiunea. Doriți să vă exprimați solidaritatea cu victimele? Minunat. Strângeți fonduri de ajutorare a lor și implicați-vă în eforturile de prevenire a unei drame asemănătoare. Fiți membri activi ai cetății.

„Colectiv” ar trebui să rămână simbolul unui eșec național de viețuire împreună și, în același timp, al unei ralieri civice animate de dorința de schimbare. Adevărul crud, plătit acum cu viața unor inocenți, e că timp de douăzeci și cinci de ani ne-am jucat cu focul. Cine știe câte polițe mai avem de plătit pentru lipsa noastră de responsabilitate, și colectivă, și individuală? Ar trebui ca acest moment să rămână înfierat în conștiințele noastre ca o traumă de care nu ne vom putea vindeca decât prin transformarea radicală a felului nostru de a fi ca națiune. Iar termenii transformării îi cunoaștem cu toții: respect față de ființa umană și natură, integritate, simțul răspunderii, competență, crearea unor legi juste și respectarea lor… Să continuu?

Sursa foto: romanialibera.ro

comments

Ingrid Ilinca

Ingrid Ilinca este profesoară de franceză la o universitate privată din Statele Unite și traducatoare.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
About Ingrid Ilinca 3 Articles
Ingrid Ilinca este profesoară de franceză la o universitate privată din Statele Unite și traducatoare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.