Partid de dreapta

Noi, cei din Clubul Libertății, încercăm să articulăm conservatorismul de tip britanic/american cu liberalismul clasic, refugiat azi sub denumirea de libertarianism.

Noi, Clubul Libertății, credem că România are nevoie astăzi de justiție. După ce procurorii au fost descătușați, judecătorii trebuie să devină puternici și înțelepți, ca să facă dreptate.

Apoi, fiindcă proprietatea a apărut înaintea statelor, statul minimal nu poate reglementa asupra dreptului de proprietate decât pentru asigurarea conviețuirii.

Putem fi liberi ca membri ai comunităților, ca cetățeni ai statului sau ca europeni. Orice dobândim este valoros, doar dacă avem libertate.

Noi suntem de acord cu domnia legii, dar nu cu domnia prin lege. Legea trebuie să aibă ca fundamente legitatea și legitimitatea deopotrivă. Avem legi care permit statului să facă abuzuri și deci injustiție, avem efervescență legislativă, care ne complică inutil viața și deci, mai puțină libertate, avem legi care ne stabilesc obligații care ne afectează proprietatea. În România eliberată de comunism au apărut ori s-au modificat acte normative și de câte 13 ori pe zi.

Trebuie să trăim și liberi, dar și corect. Dar, ca să trăim corect, instituțiile, ca și comunitățile, trebuie să se nască și nu să fie făcute de ingineri sociali fără odihnă. În țara în care partidul a fost în tot și în toate, în țara în care, mai apoi, partidele au capturat statul, poate se va naște și un partid care să lase oamenii în pace. Statul minimal lasă oamenii în pace.

Conservatorismul la care ne referim trebuie privit ca ancoră morală și lăsat să dezvolte comunități cu habitusuri sănătoase, fiindcă statul minimal nu poate și nu trebuie să fie poliție morală. Coeziunea socială se naște organic, nu cu fonduri risipite pe programe sterile.

Apreciem integritatea dar, de asemenea, suntem conștienți că oamenii, în majoritate, au slăbiciuni. Cu alte cuvinte, cei mai mulți pică testul caracterului și asta nu este tocmai integritate.

Oamenii, într-o proporție covârșitoare, din obediență aproape voluntară, sunt dispuși să facă rău semenilor. Într-o atare situație, nu legi mai multe și mai aspre rezolvă problemele de caracter. Practicarea în libertate a drepturilor naturale trezește reflexele de autoapărare.

Clubul Libertății crede că un partid de dreapta refuză populismul și demagogia.

Este dramatic ce se întâmplă în Europa, unde partide populiste au intenții de vot importante: în Italia, Spania, Marea Britanie; iar, în Grecia, Syriza tocmai a câștigat alegerile(1).

Partidele populiste devin partide sistem și se substituie organismelor ori celorlalte puteri ale statului.

În România, cel mai grav neajuns l-au creat partidele-sistem, care s-au substituit justiției. Odată restabilit echilibrul de putere, partidelor-sistem le rămâne tentația populismului.

Un partid anti-sistem este un partid care nu tinde să uzurpe justiția, nu tinde să reglementeze fiecare aspect al vieții și refuză categoric populismul.

Un partid anti-sistem este un partid al libertății, un partid care ia mai puțin din munca cetățenilor; un partid care nu le mai spune oamenilor ce să facă, un partid care-i lasă să facă.

Ei bine, noi credem că partidele nu trebuie să dea și nu trebuie să impună. Nu le știm pe toate, noi cei care am hotărât să facem politică.

Partidele trebuie să propună politici publice, iar schimbările să se producă voluntar.

Partidele trebuie să acționeze doctrinar, pentru ca politicile să fie coerente, să facă concesii realității, pentru ca politicile propuse să fie posibile.

Noi, Clubul Libertății, vrem să fim parte dintr-un proiect politic de dreapta: pro-piață, pro-viață, pro-tradiție, dar nu protocronist; naționalist dar nu paseist; pro-libertate dar și pro-responsabilitate.

Noi, Clubul Libertății, avem câteva proiecte punctuale. Fiindcă tot s-a vorbit despre modificarea Codului Fiscal de către partidele-sistem, noi spunem că un Nou Cod Fiscal este doar acel cod care nu va mai impozita profitul distribuit pe rezervele legale ale companiilor. Asta ar fi ceva cu adevărat nou, ar simplifica evidența financiară, ar lăsa contabilitatea de gestiune complet la aprecierea antreprenorilor și le-ar lăsa mai mult timp să producă. Controalele ar fi mult mai simple, birocrația ar fi redusă instantaneu. Ajustările actualelor taxe nu reprezintă un nou cod fiscal. Doar o astfel de modificare, de eliminare a impozitului pe profit, nu ar mai putea fi revocată prin ordonanță de urgență. Doar așa am realiza mult dorita predictibilitate fiscală. Altfel, așa cum TVA-ul scade înainte de campaniile electorale, tot atât de ușor va crește imediat după campanie, eventual prin ordonață de urgență.

Clubul Libertății propune abrogarea Legii 12/1990, o lege folosită ca măciucă de autoritățile locale pentru pedepsirea micilor comercianți pe considerente birocratice.

Clubul Libertății spune că angajații trebuie să știe cât le este plătită muncă și, concomitent cu dispariția din legislație a conceptului de stopaj la sursă, propune apariția pe fluturașii de salariu a salariului complet.  Stopăm stopajul la sursă și fiecare cetăţean va înţelege că acel PIB pe care se bat partidele politice este creat de el – fie că este salariat, acţionar, administrator sau liber profesionist.

Proiectele noastre se potrivesc perfect cu un partid care susține statul minimal, care este natural anti-sistem, care respectă dreptul la autodeterminare și obiceiurile comunităților, care are capital de plecare o sumă de oameni integri.

(1). În Grecia, Syriza a promis curent electric săracilor. Adică s-a substituit unei hidrocentrale. Toate partidele populiste din Europa ”dau” câte ceva. Dan Diaconescu oferea capital de pornire pentru investiții (PPDD se substituise sistemului bancar). A dat faliment. Ghișe, mult prea-exaltatul pucist, a și anunțat că face un partid care dă pensii și salarii. Este economia însăși acest partid al lui Ghișe. Alt politician care speră să ajungă primar al Bucureștiului în 2016 aplauda o inițiativă de naționalizare a caselor, ca pedeapsă pentru cei care nu-și repară fațadele. Să ne așteptăm să ne și îmbrace sau să ne tundă după gusturile domniei sale…

 

comments

Florin Drăgan

Florin Drăgan

42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

More Posts

Follow Me:
Facebook

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Florin Drăgan
About Florin Drăgan 35 Articles
42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.