Noua găselniță a guvernanților – animăluțul de casă fiscal

Vizualizări: 1,728

Noua găselniță a guvernanților va procopsi fiecare gospodărie cu un animăluț de casă fiscal. Unul, artistic și plin de simțământ denumit de bărbătoasa fost edil al Craiovei “un fel de medic fiscal de familie”. Unul care să stea pe aproape de gardul de la casă sau de ușa de la intrare în apartament, să se uite cu un ochi lung și atent la sănătatea finanțelor familiei și să asiste la investirea eficientă a celor două salarii minime pe economie ce reprezintă bugetul local al grupului populațional denumit gospodărie. Genele se umezesc la gândul grijii infinite pe care statul, în imensa sa înțelepciune, o nutrește pentru cetățenii săi.

Dincolo de harfa ieftină cu consilierea pentru finanțe, hai să ne uităm mai atent la cum va arăta configurația aceasta și la ce va reprezenta ea pentru omul de rând. Statul s-a dumirit că o parte din veniturile populației rămân, orice ar face, într-o zonă de gri. Oamenii își mai fac unii altora servicii, mai au câte un job ocazional, mai semnează pentru o jumătate sau un sfert de normă pe undeva, pentru a-și completa subțirele buzunar ce poate fi asigurat de o economie unde mai toți banii circulă prin și de cele mai multe ori dinspre căciula bugetului de stat spre beneficiari. Și ce poate face politicianul socialist altceva decât o “globalizare”? Adică la ce să se gândească el la altceva decât la un aparat de uitat prin gaura cheii familiei, pentru a putea el, grijuliul de stat, să aplice aceeași oca pentru toată lumea? Uite așa apare ciudățenia naturii numită “consilier fiscal”.

Dar să nu ne lăsăm amețiți de aparentele bune intenții. Respectiva inițiativă nu crează altceva decât un (alt) aparat de supraveghere, unul care să stea lipit de limita proprietății, acolo unde ANAF nu poate ajunge. Unul care să fie legal abilitat să vină și să-ți pună întrebări nefirești și să facă afirmații ieșite din tenebrele minții lor de freak-control ce sunt ei, vorba unui clasic în viață. Încercați să vă obișnuiți cu ideea că veți fi nevoiți să purtați conversații și să auziți afirmații de genul:
– dar pentru scurgerea de la WC reparată de ‘nea Costică nu aveți bon fiscal, nu se poate deduce
– cât a costat în ziua x, luna y, coșul cu ceapă, cartofi și spanac și de unde a fost achiziționat? Vă rugăm să ne funizați copii de pe autorizația de funcționare a producătorului și o declarație pe proprie răspundere că spanacul nu provine din comerțul de pe trotuarul unde ANAF-ul a prins anul trecut trei traficante de urzici
– acum trei luni l-ați ajutat pe vecinul să își repare o ulucă de la gard, să monteze un bec și să mute o canapea și două fotolii. Pentru aceasta ați primit 10 lei “de o bere”. Ca urmare venitul cumulat trece de pragul de 2000 lei cu 5 lei, motiv pentru care trebuie să plătiți un impozit de 10% pe venitul gospodăriei.

Dincolo de cât de frumos își împachetează ideile crețe smecherii aceștia, care se cred buricul târgului dacă ajung nu știu ce ministru, calculul e simplu: un alt organism statal nu poate fi decât o altă îngrădire la libertatea personală, deci o nouă sulă în coaste sau cel puțin o sursă în plus de iritare și disconfort. În rest, depre faptul că intenționează să plătească de la buget acele 35000 de animăluțe fiscale de casă “importate ca model din Franța, Belgia, Olanda”, am ostenit să mă mai întreb până unde poate duce centralismul și planificarea comunistoide. Că doar nu credeați că birocrația turbată bruxeleză e altceva decât socialism în stare sublimată.

sursa foto: Curierul National

comments

Augustin Ofiţeru

Augustin Ofiţeru

Antreprenor în domeniul energiei alternative, doctor în biochimie al Academiei Române. Bucureşti.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Augustin Ofiţeru
About Augustin Ofiţeru 17 Articles
Antreprenor în domeniul energiei alternative, doctor în biochimie al Academiei Române. Bucureşti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.