Nemo legem ignorare censetur

Cu alte cuvinte, necunoașterea legii nu te absolvă de răspundere. O fi bine? O fi just? Cum era pe vremea adagiului latin din titlu și cum e astăzi?

La facerea legilor, noi nu mai participăm. Nici înainte nu participau direct toți cetățenii, dar legea ocrotea o valoare socială pe care oamenii reușeau să o învețe de acasă.
Inginerii sociali s-au trezit născocind drepturi și impunând obligații oamenilor altădată liberi. Orice drept pozitiv a generat o obligație de plată.
Cum s-a întâmplat? Cum ni s-a parcelat libertatea?
Inginerii sociali au considerat că, prin contractul social, contract de adeziune, ei, arhitecții, pogorâtorii binelui obligatoriu pe Pământ sunt îndreptățiți să ne spună ce să facem în toate momentele vieților noastre.
Așa a apărut legislația în dauna Legii. Au apărut legile în locul legităților.
Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani trebuie să deschidă serios discuția despre utilizarea principiului din titlu în dreptul nostru.

Repertoriul Legislației României întocmit de Consiliul Legislativ ne arată că fondul legislativ al României conține 117.072 acte normative.
Între 1864 și 22 decembrie 1989, sunt reținute titlurile a 1.925 de acte. Așadar, în 125 de ani, s-au adoptat, în medie, puțin peste 15 acte normative pe an.
După 1989, s-au adoptat 115.147 norme legale, adică în medie 4.605 norme legale pe an.
Practic, de 300 de ori mai frecvent decât înainte de 1989, legile se schimbă de 13 ori pe zi. În fiecare oră în care se lucrează, apar aproape 2 noi norme legale.
Și, în continuare, publicul și presa apreciază hărnicia parlamentarilor în funcție de numărul de inițiative legislative pe care-și pun semnătura.

Mai poate fi o obligație cunoașterea legii când aceasta se schimbă de când pleci la muncă și până te întorci? Mai suntem în siguranță în fața statului, când acesta schimbă regulile în timp ce dormim? Când OUG-urile modifică legi organice? Sau când legi ordinare modifică legi organice și Curtea Constituțională acceptă? (Decizia 1072/2009 a CCR). Directorii de instituții ale statului, prin ordin, impun obligații cetățenilor și agenților economici. Poți afla în timp util ce le trece acestora prin cap și pun pe hârtie? Avem parlamentari harnici cu tot felul de idei năstrușnice. Nu a fost bine adoptat Codul Penal și au sărit să-l mutileze. Toată lumea are ceva de corectat înainte să vadă cum funcționează.

Cine oare poate citi într-o viață 115.147 de norme legale? Dar să le știe?

 Foto: surugiu.net

comments

Florin Drăgan

Florin Drăgan

42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

More Posts

Follow Me:
Facebook

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Florin Drăgan
About Florin Drăgan 35 Articles
42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.