Mecanismul ascuns al salariului minim pe care nici un politician nu vrea ca tu să-l ştii

Într-o economie de piaţă nimeni nu poate forţa un angajat să muncească pe mai puţin decât ar putea obţine în altă parte. La fel, nici o companie nu poate fi forţată să plătească unui angajat mai mult decât produce. Ori renunţă la angajat, ori dă faliment. Prin aceste două mecanisme salariile se reglează singure în funcţie de cerere şi ofertă. Nu e nevoie de stat care să reglementeze un nivel minim al salariilor.

Şi totuşi politicienii insistă pe marota salariului minim şi-l aduc în discuţie de câte ori pot. Şi de multe ori au câştig de cauză şi beneficiază de capital politic de pe urma măsurii. Care este mecanismul de care se folosesc? Ce se întâmplă de fapt?

Într-o perioadă de creştere economică, chiar şi anemică de 1-2%, volumul de bunuri şi servicii produse creşte. De obicei creşte şi cererea de forţă de muncă. Crescând cererea, salariile cresc şi ele în mod natural. Fără ajutorul nici unui politician. Firmele oferă de la sine salarii mai mari că să atragă muncitori care să le proceseze comenzile.

În urma unei asemenea creşteri naturale a tuturor salariilor e normal ca şi salariile minime să salte peste minimul impus de lege. De exemplu dacă iniţial salariul minim era de 1000 lei după 1-2 ani de creştere economică se poate constata că 95% dintre angajaţi au peste 1100. Doar 5% cad în zona 1000 – 1100.

În condiţiile în care procentul este mic politicienii ştiu că dacă ridică baremul un pic nu au foarte multe efecte negative. Însă capitalul politic pentru că au mărit “salariul minim” e inestimabil. Mai ales în an electoral.

Aşa se face că în perioade de boom economic, an de an, politicienii măresc puţin câte puţin salariul minim. Fără consecinţe sociale imediate pentru că nu fac decât să bată în cuie o realitate deja existentă în economie. Rămân de izbelişte doar cei 1-2-5% care nu se pot încadra în salariul minim crescut. Iar pentru aceştia politicienii au pregătite tot felul de pachete sociale de ajutor. Şomaj, asistenţă socială, programe de reprofilare, subvenţii la angajare (pentru tineri, şomeri, etc). Cât timp economia duduie aceste măsuri sunt suportabile.

Factura de plată vine după câţiva ani, când boomul economic se transformă în bust. Atunci firmele nu mai au comenzi şi încep disponibilizările. În aceste condiţii, într-o piaţă nereglementată salariile ar scădea şi atât firmele cât şi angajaţii ar câştiga mai puţin dar ar avea toţi o pâine de mâncat. Din nou fără ajutorul vreunui politician, economia s-ar ajusta relativ repede la noile realităţi şi s-ar ajunge din nou la un echilibru de la care să pornească o creştere sănătoasă.

Din păcate, însă salariul minim, ăla săltat în vremurile bune, nu te lasă să te angajezi pe un salariu mai mic nici dacă vrei. Şi aşa ajungi la şomaj mai ales în rândul tinerilor de 30-40-50%. Vezi cazul Spaniei şi Greciei în anii trecuţi. Asta pentru că nici un politician, nici în cele mai negre timpuri, nu a redus vreodată acest salariu minim. Preferă să facă inflaţie printând bani decât să admită eroarea anterioară. Iar când asta nu se poate dau vina pe “austeritatea” impusă din exterior.

Problema este însă şi mai gravă. Va amintiţi de programele sociale pentru şomeri din vremurile bune? Ajutoare de şomaj mari, beneficii sociale, programe de reprofilare, subvenţii, etc? Dacă toate astea erau sustenabile la 3% şomaj, atunci când şomajul sare de 10% ce credeţi că se întâmplă? Tocmai atunci când bugetul de stat nu mai strânge fonduri suficiente pentru că nu mai merge economia şi consumul, programele sociale din vremurile bune creează o gaură neagră imposibil de acoperit.

Moment în care statul trebuie să se împrumute. Exact în momentul când băncile sunt în regim de criză şi nu vor să acorde împrumuturi. Statul e aşadar forţat să suporte dobânzi usturătoare taman când nu are de unde să le plătească. Iar datoria publică creşte exagerat de mult. Şi generaţiile următoare se vor chinui să o plătească.

Un salariu minim mărit acum nu are efecte imediate. Doar dacă politicienii sunt incapabili şi îl măresc mai mult decât suportă economia. Dar economia este ciclică. O creştere economică e întotdeauna urmată de descreştere. Atunci salariul minim transformă această descreştere suportabilă într-o catastrofă la nivel naţional. Însă evident politicienii nu sunt de vină niciodată. Este vina “grelei moşteniri”. Noi însă, alegătorii, suntem cei care suportă notă de plată. Noi trebuie să fim atenţi la bomboana otrăvită care este “salariul minim” şi să evităm orice politician care ne-o oferă.

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

11 Comments

 1. Ba da. Situatia economica poate forta pe cineva sa munceasca pe mai putin decat vrea . Jos capitalismul! Traiasca socialismul!

 2. Așa este, Mihaela, eu vreau să muncesc pe 1 milion de dolari lunar dar situația economică mă forțează să muncesc pe mai puțin. Dar cred că era vorba că nu pot fi forțat să muncesc pe mai puţin decât aș putea obţine în altă parte, nu decât aș vrea.

 3. Adi, numai pe un milion de dolari vrei sa te vinzi? Pai e prea putin. Tu nu realizezi ca in paradisul socialist a lui Mihaela vei fi impozitat cu 99% si nu ramai cu nimic? Nu de alta dar nu se cade ca tu sa castigi atat de bine si restul populatiei sa fie mai saraca. Trebuie sa avem egalitate.

 4. Corect, insa doar pe jumatate. Ai zis foarte bine ca economia duce dupa ea cresterea salariul lui minim, iar guvernul nu face decat sa bata un cui in gaura deja facuta, dar e gresit ca pe vreme de recesiune acesta trebuie (sau ar trebui) sa scada. Hai sa luam exemplul Romaniei (ca oricum ai dat gresit exemplul greciei si spaniei, italia se afla exact in aceeasi situatie si ei nu au salariu minim pe ec. ). Romania in momentul de fata are 777 ron NET salariul minim, vrei sa zici ca maine daca ar veni o criza, romanii ar trebui sa lucreze chiar pe mai putin? Pai hai sa vedem, azi, acum, tu te-ai descurca cu 777 ron/luna? Iar daca istoria ne-a invatat ceva, criza a adus o crestere masiva de preturi, barilul de petrol a crescut la maximul din ultimii nu stiu cati zeci de ani, iar in condittile astea romanul trebuie sa se descurce cu un venit de sub 200 de dolari pe luna. Sa nu mai precizam, cresterea combustibilului a adus o crestere in lant a tuturor preturilor, pe langa idiotenile de accize (normal ca Romania a avut doar guverne incapabile). Insa, cand tu ai deja putin, nu poti scadea acel putin , ca sa tinda catre 0. Intr-o economie defectuoasa, pe plan mondial, nici naiba nu mai tine cont de salariul minim, se lucreaza la negru si gri cat cuprinde.

 5. Dan, zici ca nu te-ai descurca cu 777ron/luna insa aia nu este suma pe care o plateste angatorul ca salariu, ci 1288 (ai un calculator de salarii aici pe site – salariul complet). Pe langa cei 777 angajatorul trebuie sa mai plateasca inca 511 ron la stat, aferent salariului tau net. Te-ai gandit vreodata ca daca maine vine o criza si tu nu-ti permiti sa traiesti cu 777 ron pe luna poate ca nici angajatorul tau nu-si permite costurile cu salariul tau de 1288 ron pe luna?
  Ce poate face daca nu-si mai permite costul respectiv? Are 2 posibilitati, teoretic: iti scade salariul sau te da afara. Sa-ti scada salariul nu-l lasa legea, din cauza salariului minim reglementat. Ce-i ramane de facut? Asadar, daca nu te-ai descurca cu 777 ron crezi ca te-ai descurca mai bine cu 0 ron?
  In plus, tinand cont ca dintr-un salariu minim 777 ron ajung in buzunarul angajatului si 511 in cel al statului, nu crezi ca vinovatul pentru salariul mic nu este de fapt patronul ci rapacitatea statului? Caci pentru fiecare leu dat angajatului patronul trebuie sa dea si statului 66 bani. Iar angajatul munceste pentru leul respectiv, statul nu face absolut nimic, nici macar efortul de a-l colecta, patronul trebuie sa-i faca si treaba asta.
  Acestea fiind spuse poate-ti e mai usor acum sa intelegi rolul real al salariului minim, statul nu mareste salariul minim din grija pentru salariati ci din dorinta de a incasa el mai multi bani.

 6. Toate scarbele trebuie sa fie patroni? La mine in tara am vanzari de 25 000 lei pe zi ca inginer horticol si iau salar de 1000 lei pe luna? Adaosul este de 10-20%. Eu socoteam pretu. Aici in Germania is ultimu gunoi care muta cutii si iau 1500€ ? Cum adica ? Bunica mea s-a sacrificat ca eu sa fac o facultate, sa iau un interviu ca pe o gluma si sa il trec si sa nu imi pot plati chiria si sa imi cumpar o shaorma? Cum ma simteam dupa o zi in care invatam zeci de oameni sa foloseasca un produs ii luam banii, omu era incantat ca a primit indicatii dar nu poate lasa bacsis ca si el ii sarac dar crede ca is platit eu pt asta. Sefu avea doua apartamente si o casa si un ap pt fiicasa in tm. Masina ce era salarul meu pe 10 ani. Daca nu mancam. Nu poti mere altundeva ca toti vor sa dea cat mai putin. Aici in Germania… Colegul are 25 pe ora, eu iau 8.8 pe ora care e minim. Fratilor. Pretutile noastre sunt aproape de ale lor. Noi dc nu avem bani? Aaa… In pauza de masa mai raspund colegilor la intrebari ca ei aveau bani si nu mereau la scoala si acum au firme de peisagiatica lucrand pt primarii sau companii. Eu nu am avut bani
  . fondurile nu vin daca nu ai bani. Mai bine imi vand oasele pentru 1000 in mana decat cunostintele pt 1000 lei

 7. dupa revolutie,cu o experienta de 25 de ani la privati,desi am activat 10-12 ore ln santier ,manipulind sute de tone de materiale si cofraje, secomuri,gestionind logistic utilaje de mica si mare mecanizare, blamata daruire totala mi-a fost rasplatita cu pauze salariale intre 6-8 luni, cu CFS-uri surpriza, si cel mai scump cadou, SALARIUL MINIM…ln timpurile acestea party-premiile si accesul la sanatate si pensie, au fost numai pentru alesii stabiliti in analize oculte dupa ureche si limba…

 8. Incapatinare, cinism ,umilire si batjocura, asta caracterizeaza perioada capitalismului mafiot romanesc. Tineri rapusi de sistem,fara posibilitatea de-a fi angajati,fara asistenta medicala,fara casa, duc o viata plina de frustrari,in saracie si in asteptarea unui banut din salariul minim INTIRZIAT cu 5-6 luni,de la parinti sau bunici, si pensia stabilita dupa SM, o invitatie la depresie,cel mai scurt drum spre ” Genocid”, aceste actiuni iresponsabile nici macar nu pot fi infierate decit de cel de SUS…

 9. Buna ziua! Va rog mult sa-mi raspundti si mie la o intrebare! Lucrez in cultura din octombrie 2010 cu salariul minim pe economie! Institutia la care lucrez acorda un spor de conditii dificile de 10% din salariu. Din 2010 pana in prezent sporul care l-au calculat la sarariul meu a ajuns la 30 de lei nicidecum la 10% (salariul minim este 1050 lei)
  .Va rog mult sa ma ajutati cu un raspus, deoarece eu cred ca este calculat geresit.(colegi mei beneficiaza de acest spor in intregime)
  Va multumesc!

 10. daca ar intelege si prostimea cu incultii lucrul acesta a r fi ceva. Astia pentru o maslina au ales ani de-a randul psd care ne-au dus la sapa de lemn fara sa inteleaga cat ii costa pe cei de dupa ei asta. rai , egoisti , nepregatiti cei care au condus politicul prin alegerile idioate pe care le-au facut nu se gandesc la urmasi.incultura si egoismul au condus tara bineinteles cu penalii politicieni. La Galati, in politic au fost sustinuti numai jigodiile psd , condusi de neispravitul de dan nica, impreuna, au adus Galatiul la nivel de comuna. lipsa de cultura a facut ca oamenii sa nu mai fie selectati decat in functie de maslinele oferite pensionarilor senili si anlfabetilor. La Galati tineret intelectual nu exista spre deosebire de celelate orase .Regretabil.Da cand au fost taiate pensiile si salariile putorilor de la stat a fost o masura de viitor si sanatoasa dar cine sa priceapa??????PSD ul desi au dus tara de rapa , tot cu asta o tin ca sa duca de nas prostimea si reuseste.

 11. În legătură cu cele scrise aici ar fi multe de scris …..cred ca se poate trăii bine aici dar lăcomia unora e fără margini vor mult și repede patronii însă cei care știu meserie pleacă din tara sau cer salarii peste 1000 € și atunci inervine lăcomia de repede profit nu se înțeleg la preț

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.