Legea prevenției nu previne nimic

Vizualizări: 2,199

Ca orice lege menită sa creeze locuri de muncă la Stat și nu să rezolve o problemă reală a comunității, „legea prevenției” este o lege proastă deoarece complică acolo unde ar trebui să simplifice. Sigur, nu e singura și nici ultima, Statul obez trăiește din complicații, Statul obez urăște simplitatea.

„Legea prevenției” nu previne nimic, dar are o denumire care dă bine la electorat. Aceasta doar amână unele sancțiuni cu prețul unui supracontrol. Numai cine nu a avut de a face cu organele de control nu știe că, mai degrabă, preferi o amendă (fie și abuzivă) decât să-i tot vezi deschizându-ți ușa.

Pentru că este bun și nu-ți dă amendă, Statul român iți dă un plan de remediere, întocmit de domnul agent (organul, adicătelea) care iți spune ce să faci și cum să faci pentru ca el să fie satisfăcut după 90 de zile. Un motiv numai bun de ingerință a statului în activitatea agenților economici. Pentru că tocmai ai scăpat de amendă (provizoriu) va trebui să faci cheltuieli suplimentare, probabil mai mari, cu adoptarea măsurilor prevăzute de organ în „planul de remediere”.

Sunt curios ce măsuri va stabili organul constatator prin „planul de remediere”, astfel încât o declarație depusă cu întârziere să fie totuși depusă în termen (contravenție prevăzută de Legea 207/2015 art.336, alin.2, lit.b „neândeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege”). Nu pot decât să-mi imaginez că are o mașină a timpului.

Prin această „lege a prevenției” care nu previne nimic vor fi amânate la plată și contravențiile la Legea 12/1990 când, de fapt, aceasta ar fi trebuit abrogată de foarte mult timp, fiind o lege caducă si anti economie de piață, așa cum Clubul Libertății a mai spus-o.

Cică organul constatator îți dă doar avertisment, și mai vine după 90 de zile, pentru contravenția prevăzută de art.1, lit.f „nedeclararea de către operatorii economici la organele fiscale, înainte de aplicare, a adaosurilor comerciale şi a celor de comision”. Așa, și dacă le declar ce se întâmplă? Nu se întâmplă nimic doar că dai posibilitatea Statului să mai angajeze un om cu pile, cunoștințe și relații care să gestioneze această situație ce nu aduce nimic, adică să gestioneze nimicul. Da, dar pentru a putea gestiona nimicul, facem niște hârtii inutile, tăiem copaci din pădurile patriei după care vin  tinerii salvatori, uniți, să strige în cor „Huooo, Holzindustrie!”.

Sunt multe alte aspecte despre care se poate vorbi, dar închei cu o întrebare retorica adresată obezului nostru guvern: Nu era mai simplu să modificați legile prin care se stabilesc contravenții pentru fapte ce nu prezintă niciun pericol social (vezi exemplu cu comunicarea adaosurilor comerciale la finanțe), în sensul anulării lor și instruirea agenților constatatori nu în vederea colectării de venituri suplimentare la bugetul de stat ci de îndrumare în respectarea legilor mai puține și strict necesare?

A emite legi, mai ales când ai o majoritate solidă, nu e un lucru greu, îl poate face orice prost ajuns parlamentar al puterii. Infinit mai greu este de a rezista tentației de a emie legi pentru orice, până la reglementarea modului de înnnodare a șiretului la pantofi, și să încerci să îndrepți lucrurile (acolo unde s-au strâmbat) prin educație.

foto: calendarvesel.contabilul.ro

comments

Stănică Chirilă

Stănică Chirilă

Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Stănică Chirilă
About Stănică Chirilă 12 Articles
Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.