Lăsata saeculum

S-a topit zăpada cam peste tot și noi, creștinii ortodocși și catolici, începem obișnuita campanie de primăvară a războiului nostru sfânt.

Dar nu este cazul să vă temeți, nu veți vedea violență. Acesta este un altfel de jihad, un război nevăzut, nu „împotriva trupului și sângelui”, ci împotriva „duhurilor răutății” (Efeseni 6:12).

În mod paradoxal, campania nu începe cu un atac-fulger, ori măcar cu un baraj de artilerie, ci cu o retragere tactică, pe care o numim „lăsata secului”.

Etimologia surprinzătoare a acestei expresii îi dezvăluie în întregime semnificația: „secului” vine din latinescul „saeculum”, ceea ce înseamnă că expresia se poate reformula ca „lepădarea de lume”.

Postul Mare – căci aceasta este campania de primăvară despre care vorbim – înseamnă pentru noi ieșirea din logica lumii acesteia, lepădarea de duhul ei și restaurarea adevăratelor înțelesuri ale vieții.

Deloc întâmplător, aceasta este și o bună definiție a conservatorismului, un mod de viață, și nu o ideologie.

Ne concentrăm mai mult în această perioadă pe o re-centrare a vieții noastre în orbita lucrurilor care contează cu adevărat: familie, credință, prieteni.

Dar retragerea noastră este tactică, nu strategică, lepădarea de lume însemnând lepădarea de duhul ei, de căile ei rătăcite, nu evadare.

Conservatori fiind, credem că toate problemele lumii sunt în esența lor religioase și morale, înainte de a fi economice și instituționale și de aceea, lupta noastră este una împotriva culturii dominante.

Strategic vorbind, ne propunem să contribuim la salvarea lumii trăindu-ne retro-cultura în mijlocul ei.

Urmează 40 de zile în care vom fi niște ciudați, 40 de zile în care vom încerca să fim altfel.

Să o facem cu seninătate, cu tact, cu subtilitate, conștienți fiind că războiul acesta e lung, dar a fost deja căștigat de Cineva pentru noi.

comments

Ştefan Bârgăoanu

Ştefan Bârgăoanu

Căsătorit, tată a doi copii. Softist (nu sofist) din 1998, Agile coach. Pasionat de Agile, Conservatorism și muzica bizantină.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Ştefan Bârgăoanu
About Ştefan Bârgăoanu 12 Articles
Căsătorit, tată a doi copii. Softist (nu sofist) din 1998, Agile coach. Pasionat de Agile, Conservatorism și muzica bizantină.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.