Justiție sau spălare de bani?

Constatăm cu stupoare că, deși s-a intensificat activitatea DNA și DIICOT după plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu (apropiați de-ai lui și de-ai lui Ponta intrând în vizorul acestor instituții) și judecătorii au pronunțat sentințe definitive în procese de corupție și delapidări, despre recuperarea banilor – care reprezintă prejudicii aduse statului român, adică buzunarului nostru, al tuturor, nu se spune absolut nimic.

Cu excepția a 2-3 formatori de opinie, pe site-uri de socializare, în presă nu există acest subiect care, de altfel, ar trebui să însoțească fiecare știre despre condamnări. De exemplu, în știrea despre condamnarea foștilor miniștri Codruț Sereș și Zolt Nagy, deși se vorbește despre prejudicii, nu se face nici o referire la recuperarea efectivă a banilor. La Mitrea este de-a dreptul hilar: mita primită este de 520.000 de lei, iar de confiscat, se confiscă doar 169.440 de lei.

La ce teatru ieftin asistăm? În opinia mea, după toate evidențele, trocul transpartinic Ponta-Ghiță-Tăriceanu-Cocoș-Udrea-Oprea-Voiculescu-etc. continuă și în cazurile de condamnări fără prejudiciu recuperat. Pare o metodă de a „albi” averile frauduloase, cu prețul a 2-4 ani de pușcărie, în pușcării de lux, după care, bine-merci, iese infractorul și-și trăiește viața în huzur, cu o reputație de deținut politic, contrafăcută de „experții” Antena3; astfel, în viitor, ei vor putea accede în continuare la funcții publice, din care vor fura, la fel ca până acum.

Se pare că degeaba s-a zbătut doamna de fier a politicii românești, europarlamentarul Monica Macovei, să introducă în Europa Unită confiscarea extinsă a averilor care sunt rezultate din corupție; justiția mioritică, în mâna feseniștilor, s-a transformat într-o eficientă „mașină de spălat bani” pentru bătrânețile liniștite ale corifeilor șmenului, minciunii și manipulării politice.

Degeaba ne-am bucurat când Iohannis a trâmbițat „sprijinul” la adresa justiției: Mihalache și Hellvig sunt exemple grăitoare ale continuității mafiei la cârma statului. Iar episodul cu prea-plângăciosul Vosganian-miruitul denotă forța șantajului în politica ante și post ’89.

Întrebarea care se pune este: cum vom reuși să curățăm politica românească de această mafie transpartinică și să recuperăm banii furați în proporție cât mai mare? Știu, veți spune: de ce să-i recuperăm, ca să vină alți hămesiți să-i prăduiască? Aș răspunde că nu pentru a fi furați din nou trebuie recuperați, ci pentru a capitaliza, de exemplu, un sistem de pensii cu acumulare de capital – gen fond de investiții, așa cum Chile a făcut încă din anii ’80, cu banii rezultați din privatizări.

Dacă în România privatizările au fost, cu mici excepții, eșecuri răsunătoare, cu șpăgi imense pentru factorii decidenți politic, în disprețul total al eficienței economice, privatizări făcute doar pentru a alimenta depozitele de fier vechi și a elimina concurența la adresa afacerilor cumpărătorilor – definiți pompos „investitori strategici”, banii care s-ar fi obținut din privatizări făcute „pe bune” se pot recupera totuși de la cei care ne rânjesc acum, cu cătușele pe mâini, convinși că peste câteva luni vor fi liberi să se bucure de banii puși la păstrare.

„Mașina de spălat averi frauduloase” trebuie oprită (procesul trebuie inversat) și transformată în „storcător de bani negri furați” pentru zilele albe ale viitorilor pensionari, care putem fi noi. Putem spera la așa ceva? Eu sunt convins că da, dacă acceptăm că nimic nu se va schimba în bine fără implicare în viața cetății a oamenilor cinstiți. Clasa de mijloc, realizată prin forțe proprii și antreprenorii adevărați pot impulsiona schimbarea legii din beneficiul unei mici mafii meschine – cum este acum, în beneficiul tuturor românilor care nu-și doresc altceva decât normalitate și bun simț în viața publică. Așa să ne ajute Dumnezeu!

comments

Lucian Pavel

Lucian Pavel

48 de ani, mândru tată de băiat și fată; specialist tipograf, cu o experiență de peste 28 de ani în Desktop Publishing (DTP), pre-press în offset și flexografie, supervizare grafică; om de dreapta, anti-comunist și conservator. Ieșean get-beget, crescut, educat, format în urbea teilor lui Eminescu.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Lucian Pavel
About Lucian Pavel 14 Articles
48 de ani, mândru tată de băiat și fată; specialist tipograf, cu o experiență de peste 28 de ani în Desktop Publishing (DTP), pre-press în offset și flexografie, supervizare grafică; om de dreapta, anti-comunist și conservator. Ieșean get-beget, crescut, educat, format în urbea teilor lui Eminescu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.