Impactul legii anti-fumători

Vizualizări: 3,655

Cum nu eram deja suficient de împărțiți ca țară – Parlamentul României a introdus un nou motiv de zâzanie între români, de data aceasta între fumători și nefumători.

 Și, ca orice prohibiție, rezultatele sunt foarte-foarte departe de ceea ce sperau activiștii nefumătoriști. Căci despre asta vorbim – despre un segment minuscul de populație (nu mai mult de 0,05% din populația totală a României – dacă ne uităm pe maximul de membri pe care au reușit să-i adune în petiții și grupuri de Facebook) care detestă abitir ideea că oameni pe care nu i-au cunoscut niciodată și pe care nu trebuie să-i cunoască se întâlnesc la o țigară și la o cafea. Aceștia sunt activiști nefumătoriști care au o problemă cu fumătorii și nu cu fumatul în sine.

Vasta majoritate a populației (fumători și nefumători deopotrivă) erau foarte mulțumiți cu situația de până la mijlocul lunii martie – în speță fumatul interzis în spațiile deținute de Stat și la latitudinea proprietarului în spațiile deținute privat (așa cum este situația și în Austria, de exemplu – că tot e la modă să dăm exemple din „lumea civilizată”).

După cum spuneam, rezultatul este foarte departe de ceea ce sperau activiștii nefumătoriști și aproape toate promisiunile făcute de aceștia sunt refutate fără drept de apel de realitatea din teren. Să analizăm așadar impactul deja creat urmând ca mai apoi să explicăm cum vor sta lucrurile pe termen mediu.

Impactul acum

Pe scurt: E dezastru.

 Barurile mici de cartiere în care se adunau cei mai bătrâni sau muncitorii din construcții au avut scăderi de 70% sau mai mult de pe o zi pe alta. Și situația se înrăutățește cu fiecare zi care trece.

Cine bea cafeaua la crâșma din colț înainte să plece la muncă preferă s-o bea acasă. Nici localurile mai cu ștaif n-o duc prea strălucit. În realitate, nefumătorii n-au dat buzna în cârciumi/baruri/restaurante ca să respire aer curat. (http://curierulnational.ro/Eveniment/2016-03-25/Legea+antifumat+arde+bugetul+de+stat)

Ba mai mult, stabilimentele în care fumatul era interzis de cu mult înainte de a exista această lege au și ele scăderi de încasări pentru că această lege pur și simplu le confiscă nișa de piață.

Nu trebuie să fii doctor în economie pentru a înțelege că atunci când nișa ta devine norma, devine semnificativ mai greu să concurezi. Gândiți-vă, ca analogie, ce-ar fi dacă de mâine toate posturile TV ar trebui să transmită Campionatul European. Ar mai face TVR aceeași audiență?

Situația e similară în toată țara (https://clujcapitala.ro/2016/03/video-cluj-dezastru-pentru-baruri-in-prima-zi-fara-fumat/) iar singurul răspuns din partea susținătorilor legii e că „lumea se va obișnui”.

 Însă nicăieri nu au stat lucrurile așa – și nu există niciun motiv pentru care vor sta lucrurile așa în România. Chiar niciunul.

 În Marea Britanie, de pildă, o lege similară a distrus definitiv și irevocabil conceptul de pub tradițional britanic (http://blogs.telegraph.co.uk/news/peteroborne/100255698/the-smoking-ban-killed-the-british-pub-this-vandalism-is-labours-defining-legacy/). Acestea nu s-au umplut de nefumători – ci au dat faliment, împovărând bugetul de Stat cu plăți de ajutor de șomaj. Și mai rău – nu a apărut nimic în loc care să reunească (în special) comunitățile rurale a căror ritual zilnic se încheia cu un ”pint” de bere și câteva țigări la pub. Astfel de întâlniri fie s-au mutat acasă la cineva fie au dispărut de tot ducând la o atomizare a comunităților seara în fața televizorului.

Cine crede că vor sta lucrurile altfel în România clar nu cunoaște nici țara asta și nici tipologia indivizilor care mergeau în pub-uri și baruri.

De prea multe ori s-a pus problema că doar 30% (sau 37%, depinde ce cifre citezi) din populația României este fumătoare. Însă acest aspect nu are absolut nicio relevanță atunci când vorbim de piața produsului (în acest caz, barurile). Piața acestor stabilimente este 70% fumătoare – lucru știut și admis de toată lumea, cu excepția activiștilor nefumătoriști.

Din nou, ca analogie, gândiți-vă la un post TV pay-per-view introducând în grila sa un serial SF obscur. Pentru acel post TV n-are nicio importanță că 95% din populația României nu a auzit de acel serial și nici nu-i pasă de existența sa. Pentru acel post TV contează părerea nișei sale de piață care, dacă cere acel serial, îl va introduce pentru a-și menține clientela.

 Impactul pe termen mediu

 Presupunând că legea nu se modifică substanțial, pe termen mediu, Statul trebuie să se aștepte la o scădere drastică a încasărilor din sectorul HoReCa și la o creștere a cheltuielilor cu ajutorul de șomaj.

Tot pe termen mediu, Statul trebuie să se aștepte la o scădere a încasărilor din „taxa pe viciu” – dar nu pentru că mai mulți indivizi vor renunța la fumat ca rezultat al legii – ci pentru că mai mulți indivizi vor apela la contrabandă pentru a pedepsi Statul pentru aceste interdicții.

Acest lucru s-a întâmplat în Norvegia – unde au crescut vertiginos vânzările de țigări de contrabandă după intrarea în vigoare a acestei legi. Și asta în condițiile în care e mult mai dificilă livrarea de țigări de contrabandă în Norvegia decât este în România.

Activiștii nefumătoriști pretind că nu mai pot de grija angajaților nefumători care trebuiau să lucreze în restaurante/baruri/cârciumi în care fumatul era permis și aceștia deci trebuiau să se „afume”. E drept, dacă persistă legea asta, mulți dintre ei nu doar că nu se vor mai „afuma” – dar nu vor mai lucra deloc. Căci locul lor de muncă se va desființa o dată cu întreprinderea care-i angaja.

Desigur, exista varianta să negocieze o plată mai bună pretinzând riscul la care se expun lucrând într-un bar de fumători (ceea ce de multe ori se întâmpla oricum în practică). Dar de ce să ne uităm spre variante care măresc libertatea și mulțumesc pe toată lumea când avem ciocanul Statului în mână și vedem cuie peste tot?

 Posibile soluții și situația pe termen mediu și lung

 Deputatul Daniel Fenechiu a inițiat un proiect de lege prin care să amelioreze situația (http://www.mediafax.ro/politic/deputatul-daniel-fenechiu-vrea-redefinerea-spatiului-inchis-si-infiintarea-cluburilor-de-fumatori-15106895) însă și dacă obține tot ce propune, răul va fi fost făcut într-o mare măsură.

Mai devreme sau mai târziu, vor apărea barurile rotunde și barurile lângă „locuința” patronului în care barul are 5 metri pătrați și „locuința” 40 sau mai mult. Această situație este norma în Slovenia unde oficial fumatul e interzis în toate barurile și restaurantele dar unde, în practică, 80% dintre ele au „cameră de oaspeți” situată în „locuința” patronului.

În Austria, patronii de cârciumi au ieșit în stradă și au schimbat legea iar în Bulgaria patronii s-au constituit în federație și au învins o astfel de lege în sub o lună de la intrarea ei în vigoare.

În Grecia, o astfel de lege a fost pur și simplu ignorată pe față (http://transilvaniareporter.ro/actualitate/grecii-ignora-pe-scara-larga-legea-antifumat-valabila-din-2010/) și recent a fost schimbată cu o versiune mai permisivă care este în continuare ignorată.

România, foarte probabil va merge pe un model care va combina modelul grecesc cu cel sloven întrucât patronii din industria recreativă nu dau niciun semn concret că doresc să lupte pentru păstrarea afacerilor lor – rămânând astfel destul loc pe piață pentru baruri rotunde și baruri de 5 metri pătrați lângă „locuința” patronului.

Barurile care au terasă vor mai putea să tragă de timp în speranța că ceva se va schimba până la toamnă. Însă cele care nu au terasă, au șanse minime să mai existe ca firme până în octombrie.

Nimeni n-ar trebui să fie surprins dacă în câteva luni va apărea o nouă taxă ciudată. Guvernul va trebui cumva să compenseze scăderile de încasări și creșterile de cheltuieli cu asigurările de șomaj și alte forme de asistență pentru toți cei care-și vor pierde locurile de muncă. Și guvernul nu are alți bani decât ce reușește să stoarcă de la noi toți.

Dar hei – măcar acum vor fi haine mai frumos mirositoare. Șomeri – dar măcar pot mirosi frumos. Hei, rup!

Notă: La redactarea acestui articol s-au fumat 6 țigări. Contribuția cu acest articol este voluntară. Prin urmare, nu s-a fumat la locul de muncă în înțelegerea legii 15/2006. Nu că mi-ar fi păsat prea tare dac-aș fi încălcat-o, totuși…

comments

Lucian Vâlsan

Lucian Vâlsan

Libertarian cu tendințe conservatoare. Bazat în Cluj Napoca, cunoscător a mai multor limbi străine, scrie frecvent pentru publicații de limbă engleză și suedeză. Activează în domeniul IT.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Lucian Vâlsan
About Lucian Vâlsan 1 Article
Libertarian cu tendințe conservatoare. Bazat în Cluj Napoca, cunoscător a mai multor limbi străine, scrie frecvent pentru publicații de limbă engleză și suedeză. Activează în domeniul IT.

1 Trackback / Pingback

  1. Dadacă Iovreau și Nutu Naivoie | Clubul libertății

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.