Guvernarea Ponta sau: avem o țară, cum ne batem joc de ea?

• Disco-ministrul Teodorovici, după ce a „reparat”, în toate declarațiile publice, problemele de la Ministerul Fondurilor Europene, s-a trezit cu POSDRU blocat complet – încă din decembrie 2013. În public, domnia sa nu s-a oprit din reparat, până ce nu a fixat POSDRU la nivelul din decembrie 2013. În tot acest timp, rambursarea cheltuielilor beneficiarilor s-a făcut din bugetul național. Că doar și România este membră a U.E., deci și bugetul de stat este, la limită, buget european.
Geniul reparatoriu, fiindcă nu putea fi clonat, a fost pus să facă o treabă și mai importantă – la Ministerul de Finanțe. Orlando Teodorovici s-a luat serios la trântă cu evaziunea chelnerilor și frizerilor. A dat ordonanță de urgență pentru impozitarea bacșișurilor. Ceea ce era evident – și anume că așa ceva nu se poate aplica fără încălcarea unor drepturi fundamentale și fără creșterea birocrației – a înțeles și domnul ministru. Ceva mai târziu și după ce a produs ceva pagube – că asta-i soarta oamenilor de acțiune și cu mai puțină rațiune – a admis: “din păcate, nu se poate reglementa în toate speţele sale”. A și promis că abrogă ordonanța – evident, cu altă ordonanță.
Păi bine domnilor Viorel și Orlando, și ce facem cu registrele cumpărate și cu banii risipiți, cu timpul pierdut pe la cozi și cu stresul oamenilor?

• Dragnea este fericit că nu s-a dovedit că a furat la refendumul din 2012; a făcut doar ceva trafic de influență și a luat cu suspendare. Liviu dragă, pentru suspiciune de trafic de influență, fratele președintelui a făcut ceva arest preventiv; tu ai stat vice-prim-ministru. Bine, Dragnea nu este mulțumit nici cu pedeapsa asta ușoară, fiindcă traficul de influență i se pare o bagatelă, mai ales când scopul i se pare legitim – să câștige cu orice preț alegerile, referedumurile sau orice tip de scrutin o fi. Nu contează că mobilizarea la vârf se traduce la bază în furt, amenințări, bătăi pe stradă, vandalizarea mijloacelor electorale ale adversarilor, insulte, frustrare față de pasivitatea poliției ori a jandarmeriei.
”Cel mai cinstit guvern” a ajuns la al 14-lea ministru pușcăriabil. Bine că nu avem doar 8 ministere, ca în Germania!

• Salvatorii pădurilor, tinerii frumoși din orașele de beton și din clădirile cu pereți-cortină, descoperă organicismul gaterelor, care devin abatoare de păduri. Sâmbăta-duminica, mai ales în extrasezon de schi sau litoral, exersează unitatea în jurul unor cauze, țin cald spiritul civic și turează motoarele revoltei – că nu se știe niciodată când va fi cu adevărat nevoie.
Ponta a luat deja în calcul doleanțele tinerilor frumoși, uniți, gata de acțiune civică, implicați în toate cauzele și a propus spre dezbatere o ordonanța de urgență prin care interzice exportul de materie lemnoasă neprelucrată până cel mai târziu la 31 august. Dacă o dezbatem din 16 mai până în 15 iunie, până primește avizele de la toate ministerele, până ajunge la publicare, poate interzicem exportul vreun week-end.

• Frunzăverde are și el probleme – asemănătoare cu ale lui Dragnea. Nu a fraudat neapărat votul, dar și-a utilizat influența ca să-l facă pe Iohannis președinte. Firesc, și pentru el, ca și pentru Ponta sau pentru Dragnea. Până la urmă, ce naște din pucist doar nu o să participe la alegeri fără să fure. Măcar puțin.

• Județul Brăila a rămas fără agenți de poliție rutieră: 26 de polițiști au fost ridicați de DGA și duși la București, cu propunere de arestare. Doar 3 polițiști din toată Brăila nu au fost săltați, ei fiind în concediu pe perioada investigațiilor. Norocul lor!
Altfel, dacă până acum îndrăznea cineva să propună modelul georgian pentru restructurarea poliției rutiere, sigur că sindicatele s-ar fi opus, vorbind despre salariile mici și condițiile grele de muncă; Curtea Constituțională și-ar fi respectat propria jurisprudență, iar instanțele i-ar fi pus la loc, pe posturi, pe funcționarii cu statut special și ne-ar fi obligat să le plătim și salariile pe perioada în care n-au muncit.
Însă, în județul Brăila, de când nu mai sunt polițiștii ascunși, cu radarul la umbră, se circulă mai bine…

• De altfel, bătaia de joc a devenit sport național, fiind practicată și de realizatori de emisiuni TV, sau de așa-zis ”artiști”. Din ciclul: ”Gâdea – frate cu Catanga”, notăm că, zilele acestea, am asistat, stupefiați, la jignirea unor artiști de talie internațională, de către niște viețuitoare imunde ale spațiul mioritic: după ce Mihai Gâdea l-a silit pe Julio Iglesias jr. să spună ”Jos Băsescu!”, lăutăreasa Catanga a invadat scena unde concerta formația saxofonistului de jazz Kenny Garrett, pentru a-și aduce progenitura în lumina reflectoarelor – reușind astfel să anuleze bisul artiștilor, care au părăsit, îngroziți, scena. Oare nu se poate înființa și un DNA pentru lipsa de educație și de bun simț?

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.