Globalizarea, Rusia și noua bătălie ideologică din Est

Vizualizări: 3,708

În urma recentelor evenimente politice, din sânul unora dintre țările occidentale, limbajul politic contemporan s-a pornit în a asocia concepte precum globalizarea cu populismul și putinismul. Mai exact se insinuează – la nivel de media și social media – că oricine e anti-UE sau împotriva globalizării este un populist sau un susținător populist, susceptibil de a fi de partea Kremlinului. Pe de altă parte, organele de propagandă ale Moscovei promovează Rusia drept o stavilă în calea globalizării și un model prin care țările europene, se pot apăra de asaltul acesteia. Pentru cine nu e străin de istoria Războiului Rece, aceste replici s-ar înfățișa drept un nou război ideologic între Vest și Est.

Totuși critici față de UE ori globalizare există inclusiv în interiorul statelor occidentale, la fel și mișcări politice acuzate de populism. Toate aceste aspecte au o pregnanță politică determinantă pentru viitorul României și al celorlalte state din Est. Voi explica mai departe de ce.

Mai întâi critica față de globalizare nu are același înțeles în Occident – cu precădere în SUA – comparativ cu cea promovată de către canalele indirecte sau neoficiale ale Kremlinului. În Occident atitudinea împotriva globalizării este o critică la adresa supranaționalismului și o protecție față de suveranitatea națională. Pe de altă parte, în ceea ce privește Rusia e o chestiune geopolitică de fapt. În momentul de față, Rusia pledează în plan extern pentru un sistem internațional multipolar, aceasta deoarece de la desființarea URSS nu mai poate fi în discuție un sistem bipolar, iar pe de altă parte puterea militară și economică actuală a Rusiei nu-i permite a provoca SUA la o lupta în doi.

Ce legătură are aceasta cu globalizarea? Aceea că Rusia susține impunerea unui sistem al statelor-națiuni, similar cu cel de acum 200 de ani, al Congresului de la Viena. Astfel, construcții de tipul NATO sau UE sunt incomode, întrucât ele presupun poziții comune – vezi de pildă politica sancțiunilor economice. De aici și susținerea de către Moscova a formațiunilor politice eurosceptice, rușii nu aderă față de programul ideologic al acestora neapărat, însă își recunosc interesul din prisma calcului politic. Mai mult, filosofia din politica externă a Rusiei este una a realismului politic, a blanței de putere, a calcului politic și a recunoașterii intereselor mutuale dintre națiuni, principii care au caracterizat politica continentului european de acum câteva secole, dar care azi sunt ignorate din păcate de către o bună parte a elitei vest-europene, însărcinată cu afacerile externe. Conform acestor principii sistemul politic intern nu ar trebui să influențeze în niciun fel relațiile dintre națiuni cu diferite forme de guvernământ, altfel spus, ideologia e nulă, nimic nu ar trebui să împiedice colaborarea dintre un regim autoritar și unul democrat.

De ce sunt importante aceste chestiuni pentru România și alte națiuni din Estul Europei, membre ca și noi în UE și NATO? Din următorul motiv: dacă în timpul Războiului Rece exista o delimitare ideologică clară între Vest și lumea comunistă, astăzi lucrurile sunt mult mai nuanțate. Atunci aproape din toate punctele de vedere, Vestul capitalist reprezenta pentru indivizii din Cortina de Fier o Arcadie reală. Astăzi, cetățenii din fostele state comuniste, membre în prezent în comunitatea euroatlantică, nu achiesează în totalitate la valorile și principiile promovate de către Occident, în majoritate produse ale modernității și mai ales ale postmodernității. Or, valorile tradiționale și identitare care șlefuiesc și influențează încă mentalitatea românilor și a altor est-europeni sunt incompatibile cu acestea.

Desigur cineva ar putea argumenta că respingerea ideilor liberal-progresiste de către români sau polonezi de exemplu, reprezintă o atitudine eronată. Dar aspectul etic ori moral este irelevant atunci când în joc este interesul național! Astăzi paradoxul este acela că deși Rusia reprezintă o amenințare pentru suveranitatea României, elemente ale societății românești își simt setul de valori amenințat de politici promovate de către Bruxelles sau, până de curând, de către Washington, mulți români rezonând probabil cu ideile Patriarhului Kirill al Moscovei despre degradarea morală a Vestului, de exemplu. Moscova cunoaște această slăbiciune culturală și nu se dă în lături pentru a o folosi în slujba manipulării. Un exemplu în acest sens sunt siteurile cu caracter naționalist, ce promovează intens slăbiciunile și inegalitățile morale ale Occidentului, dar sunt tăcute în ceea ce privește Rusia. Tocmai de aceea alegerea lui Donald Trump la Casa Albă e o veste bună contra acestei evoluții, întrucât noua administrație va opri promovarea agendei LGBT și pro-avort în țările aliate și va crește gradul de simpatie către americanism.

Ce e de făcut? Este stringent ca la nivel de discurs politic să existe o demarcare între elementul politicii domestice și cel al politicii externe, între factorul geopolitic și cel ideologic. Din acest punct de vedere, conservatorii și libertarienii români sunt în avantaj, deoarece au de partea lor aparatul doctrinar necesar a indica derapajele sociale și economice ale Uniunii Europene, dar și să avertizeze asupra pericolului rusesc, care există dincolo de carențele ideologice ale Vestului, ca o constantă geopolitică. Mai mult, orice conservator cunoaște că marile personalități, marile cărți, marile idei ce au edificat civilizația vestică sunt universale, ele putând fiind colportate și în societatea românească – chiar dacă Europa se înstrăinează astăzi de ele –, iar aceasta ar trebui să fie singura misiune a unei mișcări conservatoare în România, imună atât la progresismul vestic, cât și la tradiționalismul misticist naționalist dinspre est!

comments

Alex Taflan

Alex Taflan

Tânăr reacționar, absolvent relații internaționale/studii politice, în prezent masterand la Facultatea de Științe Economice din Cluj (FSEGA). Locuiește în Cluj.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Alex Taflan
About Alex Taflan 1 Article
Tânăr reacționar, absolvent relații internaționale/studii politice, în prezent masterand la Facultatea de Științe Economice din Cluj (FSEGA). Locuiește în Cluj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.