Fumatul și libertatea de a deranja

Zilele acestea se discută o nouă lege în Parlament care să interzică fumatul în spațiile publice. Fumatul este deja interzis în spațiile publice de STAT și cu această sunt de acord. Atât timp cât statul este proprietar pe acele spații și în ele obligă să se prezinte atât fumători cât și nefumători mi se pare corect că fumătorii să respecte nefumătorii și să se abtină de la fumat.

Dar această lege vrea să extindă interdicția și asupra spațiilor publice PRIVATE. Ori aceasta schimbă radical datele problemei. În primul rând, se incalcă drepturile proprietarului. Acesta decide dacă deschide barul/restaurantul/clubul pentru fumători sau pentru nefumători. În al doilea rând, clienții pot să decidă dacă frecventează localul sau nu, penalizând sau răsplătind după caz decizia proprietarului. Astfel piața reglementează câte localuri oferă spații pentru fumători și câte nu. Statul nu are nevoie să intervină. Și când intervenția statului nu e necesară e bine că ea nici să existe.

În sprijinul acestei legi s-au emis o grămadă de argumente. Toate sunt exagerate și extrapolate duc la situații pe care nu cred că doriți să le încercați pe pielea proprie.

Ele cad în trei mari categorii:

1) Trebuie să protejăm copiii și tineretul de acest viciu. 

Societatea noastră e plină de vicii, nimeni nu e perfect. Dacă acesta e un motiv pentru a interzice fumatul atunci ar fi bine să interzicem și:

  1.  a) zahărul și dulciurile
  2.  b) chipsurile și băuturile carbogazoase îndulcite
  3.  c) statul prea mult în fața televizorului
  4.  d) alcoolul
  5.  e) sexul extramarital (conform Bibliei pe care 90% din populație declară că o urmează și acesta e un viciu)

Societatea care ar face asta nu numai că nu ar fi mai bună dar ar descinde într-un haos Orwellian și s-ar autodistruge în decurs de o generație. Nu vreți să ajungem acolo!

Vreți să va protejați copiii de fumat? Răspunsul e unul singur: asumați-vă răspunderea și educați-vă copiii! Nu așteptați ca statul să o facă. Așezați-vă împreună cu ei și vizionați câteva documentare, căutați informații pe net și explicați-le pe înțelesul lor consecințele.

2) Ne distrug sănătatea prin fumatul pasiv. 

Aceasta este lozinca cel mai des folosită. Și din păcate, atât de greșită!

Să ne uităm la riscul de cancer la plămân. Dintre toate afecțiunile, aici relația cu fumatul e cea mai evidența. După o vânătoare de jumătate de oră pe Medpub găsești cel mai exhaustiv studiu în domeniu:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2127653/pdf/9365295.pdf

E un meta-studiu care compilează date din alte zeci de studii cu mii de cazuri peste tot pe glob de-a lungul a câteva decenii. O să va dau direct concluzia ca să vă economisesc timpul: după o viață petrecută alături de fumători înrăiți partenerii nefumători au un risc crescut cu 20% să se îmbolnăvească de cancer la plămân. DOUĂZECI LA SUTĂ! DUPĂ O VIAȚĂ ÎNTREAGĂ LA AFUMĂTOARE!

Vă dați seama cât de insignifiant este riscul dacă petreceți doar câteva ore la sfârșit de weekend alături de prietenii voștri fumători. RISCUL ESTE APROAPE DE ZERO! Asta în timp ce site după site oficial vă avertizează că până și un simplu fum vă poate periclita sănătatea. Dimensiunea minciunii este incredibilă!

3)  Fumatul deranjează pe nefumători. Acesta de fapt este miezul problemei. După ce elimini celelalte argumente false acesta e singurul argument adevărat care merită discutat.

Problema e că deranjul în sine nu constituie niciodată un argument suficient pentru a interzice ceva. întotdeauna trebuie probată și o potențială pagubă. De exemplu zgomotul când vecinul de sus renovează este deranjant. Dar nu poți să chemi poliția doar pentru asta. Decât dacă este după ora 8 și poți să justifici că nu te lasă să te odihnești.

În societatea noastră sunt multe lucruri și persoane care deranjează. Ce s-ar întâmpla dacă le-am interzice? Câteva exemple:

  •  Manelele sunt deranjante. Să propunem o lege care să le interzică în toate localurile. Trebuie să avem o anumită cultură muzicală, nu se poate chiar orice.
  •  Capul semiras la femei este disgrațios. Să propunem o lege prin care astfel de femei să fie obligate să poarte glugă în “spațiile publice”. Altfel ofensează simțul estetic al majorității.
  •  Obezii care transpiră sunt complet neatractivi. Propun interzicerea accesului lor în baruri și cluburi de noapte. Acestea să fie rezervate doar tinerilor frumoși care dansează bine.

În fiecare din cazurile astea s-ar găsi o majoritate care să susțină aceste legi pe motiv de preferință personală. Dar este oare moral să le urmăm? Ce facem cu minoritățile? Într-o democrație, nu contează numai vocea majorității. Cu toții suntem diferiți și facem parte atât din majorități cât și din minorități în ce privește preferințele personale.

Cu toții trebuie să fim liberi să ne exprimăm și să trăim așa cum dorim. Prin alegerile personale cu toții deranjam sau suntem deranjați de alții. Dar aceasta nu este în sine un motiv suficient să interzicem altora stilul lor de viață.

Eu însumi nu am fumat niciodată. Consider fumatul unul din cele mai proaste vicii pe care le poate avea un om și am făcut tot ce mi-a stat în putință să popularizez riscurile la care se expun fumătorii și faptul că fumatul nu e “cool”, nu te face “mai bărbat” și nici nu are alte virtuți ascunse.

Susțin interzicerea fumatului în locurile publice unde nefumătorii sunt obligați să împartă locația cu fumătorii: administrație, gări, metrou, locuri de muncă. și sunt pentru informarea cât mai detaliată a minorilor asupra riscurilor. Și în mare masura, aceste lucruri au reușit. Numărul fumătorilor e în scădere  și trebuie să fi trăit pe alta planeta ca să nu știi că FUMATUL UCIDE.

Dar în cazul localurilor private recreative consider că statul nu are ce reglementa. Piața va decide singură în ce măsură va deservi fumători și nefumători. Chiar dacă va dura mai mult, sunt sigur că rezultatul va fi același. Majoritatea zdrobitoare a populației va fi nefumătoare și toate localurile vor interzice fumatul spre satisfacția majorității clientilor lor.

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.