Diaspora se revoltă din nou: „Nu ne reprezentați!”

„Noroc cu soțul meu și cu părinții mei că mă susțin financiar. Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor (…) În fiecare joi mă duc la fabrică și, împreună cu doamnele de acolo, îmi creez ținutele pentru săptămâna următoare. Vineri mă duc la probă, iar sâmbătă am ținutele acasă”. (Steliana Miron, senator)

Sunt prea ocupată ca să las comentarii pe site-uri, dar afirmația de mai sus m-a făcut să văd roșu și să ies din tăcere.

Voi începe cu câteva observații triviale. Despre mersul la coafor: există tehnici moderne de tratare a părului ca să stea perfect întins sau ondulat, după cum ți-e voia. Nu e nevoie să mergi la coafor în fiecare zi ca să obții un anumit look. Dacă vrei să porți o ținută diferită în fiecare zi, de ce nu te duci la croitorese o dată pe sezon și faci comenzile și probele o dată la trei luni? Ai auzit de noțiunea de coordonare a garderobei? Ai calculat câte combinații diferite poți crea cu zece fuste, zece pantaloni și 20 de cămăși sau bluze cu tot felul de accesorii? Păi înmulțește 10 x 10 etc.

Și acum chestiunea de fond. Femeie dragă, tu îți dai seama cât de mult rău faci altor femei? Ești politiciană, persoană publică și, ca atare, e legitim să vedem ce fel de model oferi. Or nu faci decât să întărești stereotipul femeii rupte de realitate, femeia-copil care are nevoie de bărbat și părinți ca să își atingă scopurile materiale, să aibă din ce trăi. Femeia întreținută căreia îi stă capul doar la oglinjoară, aparență și lucruri futile. Femeia incapabilă să trăiască pe măsura resurselor financiare disponibile. Femeia risipitoare căreia totul i se cuvine. Femeia manipulatoare, dependentă, dar cu veleități de exercitare a puterii.

Draga mea, tu nu reprezinți femeile sărace a căror luptă zilnică e aceea de a asigura supraviețuirea lor și a familiei. Nu reprezinți femeile din clasa de mijloc, cele care au o carieră ce le permite să își plătească singure pentru ceea ce își doresc. Nu reprezinți femeile profesioniste care excelează într-un domeniu și reușesc, de bine de rău, să găsească un echilibru între serviciu și familie. Dă-mi voie să-ți spun că astfel de femei se îmbracă elegant, curat fără a simți nevoia să se bată cu pumnul în piept pentru asta și fără a intra în faliment. Valoarea lor e deja recunoscută prin ceea ce împlinesc în mod concret, nu au nevoie de țoale, coafuri, bijuterii și machiaje care să le valideze! Nu reprezinți femeile bogate, nu ai „clasă”, pentru că oamenii obișnuiți cu avuția nu simt nevoia de a preciza că se coafează în fiecare zi sau poartă o ținută numai o dată. Nu reprezinți studentele și tinerele care se zbat din răsputeri să își găsească o cale onestă într-o lume profesională foarte competitivă.

Să-ți spun eu ce reprezinți:

  • o persoana lipsită de inteligență și de bun-simț: ca politician într-o țară lovită de sărăcie, nu te plângi că salariul tău de senator e prea mic. Te-ai întrebat vreodată de unde vin banii pe care îi încasezi? Cine sunt contribuabilii care, în nimicnicia lor, nu îți dau ție suficient ca să mergi la coafor? Ai putea da dovadă de o minimă empatie și să te pui în situația mamei mele, a cărei pensie e de vreo 150 de euro? Sfat: economisește vreo 300 de lei pe lună și cu banii ăștia angajează o persoană inteligentă care să îți gestioneze imaginea publică și care să îți dea peste gură când mai emiți perle din astea.
  • O parvenită descinsă parcă direct din romanele balzaciene despre femeile provinciale care se fandosesc o dată ajunse în capitală și întrec în snobism pe aristocratele pe care încearcă să le imite. O caricatură cu atât mai jalnică și mai caraghioasă cu cât modelul imitat (departe de aristocrație) este el însuși problematic: starurile din cultura pop și media actuală care de aici cumpără totul bio și de la producători locali ca să fie sustainable, de dincolo zboară cu avionul privat și, prin stilul lor de viață, consumă resurse naturale cât un întreg cartier.
  • O parazită tipică prin aceea că dorește să își exploateze gazda până la epuizarea resurselor. Dragi politicieni: v-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu voi dacă împingeți țara asta la faliment – economic și etic? Nu va omorâți gazda – electoratul, contribuabilii!

Funcția publică ocupată prin alegeri constă prin definiție în a servi comunitatea, în a reprezenta interesele comunității. Dacă nu poți sluji comunitatea pentru că trebuie mai întâi să îți câștigi existența atunci nu te prezenta la alegeri. Din clipa în care accepți o poziție electivă trebuie să respecți contractul cu alegătorii și să pui interesul lor deasupra interesului tău.

Și acum îi întreb pe alegători: și-a respectat această domniță contractul cu voi? Vă reprezintă? Care sunt realizările ei de senatoare? Extind întrebarea: vă reprezintă aleșii actuali? Dacă da, felicitări. Dacă nu, ce sistem avem de a-i chema la ordine pe cei care nu își fac datoria? În Statele Unite, există noțiunea de recall. Dacă membrii unei circumscripții constată că persoana aleasă nu își respectă promisiunile sau este implicată în scandaluri, atunci ei pot strânge semnături și dacă adună 50 %+1 atunci exista un proces, ce-i drept complex și dificil, prin care alesul își pierde locul. Acest recall nu este o procedură declanșată foarte des, dar măcar există ca ultim recurs al unui grup de alegători împotriva unui ales fără a fi nevoie să se aștepte sfârșitul termenului. Invit mințile legale din România și grupurile civice să se ocupe de asta, că nu se mai poate. În loc să așteptăm DNA-ul și justiția să-i încolțească pe cei care comit ilegalități, ar trebui ca noi, electoratul, să găsim o modalitate de a le cere socoteală celor care ne reprezintă și de a-i taxa.

Eu, una, nu am cum să mă simt reprezentată de o păpușică decorativă preocupată de toalete când zi de zi jonglez cu n responsabilități, cerințe și greutăți de tot felul. Refuz să cred că sunt eu singura. Domnițelor politiciene, treziți-vă la realitate! Dacă vă folosiți de bărbați și familie ca să vă cocoțați sus în politică, măcar aveți decența să nu deschideți gura în spațiul public și asta pentru că acolo, în spațiul public, nu ne reprezentați!

Sursa foto: diasporaro.com

comments

Ingrid Ilinca

Ingrid Ilinca este profesoară de franceză la o universitate privată din Statele Unite și traducatoare.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
About Ingrid Ilinca 3 Articles
Ingrid Ilinca este profesoară de franceză la o universitate privată din Statele Unite și traducatoare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.