Diaspora întreabă, MAE răspunde în cazul “legionarului” Ion Şiugariu

Un vechi prieten, plecat de ceva vreme din fosta cetate de scaun a Ţării Româneşti către meleaguri străine, deloc apropiate, numărându-se printre cei care au remarcat absurdul efectelor unei proaspăt promulgate legi, pe care mulţi alţii o consideră anticonstituţională, s-a hotărât să-şi transmită indignarea către Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu opoziţia abuzivă a ambasadei României la Bratislava împotriva intenţiilor autorităţilor din oraşul Brezno de a acorda podului din localitate numele lui Ion Şiugariu:

“Astăzi am avut o surpriză!!! Când am citit articolul despre cazul Ion Siugariu am fost atât de indignat, că am trimis un email la ministerul de externe, probabil obişnuit cu autorităţile canadiene şi modul în care răspund la solicitări. A doua zi mi-am revenit şi mi-am zis: “ce a fost în capul tău!? ce te aştepţi?!” Surpriza a venit astăzi, când am primit răspuns la emailul meu:

“Domnule Halus,

Referitor la sesizarea dumneavoastră, vă precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a dispus de urgenţă efectuarea verificărilor cu privire la modalităţile de acţiune a Ambasadei României la Bratislava în cazul de faţă, inclusiv în ce priveşte respectarea procedurilor de lucru privind relaţia cu autorităţile locale de către reprezentanţii misiunii diplomatice de la Bratislava.

În urma verificărilor a rezultat că Ambasada a acționat fără a avea o documentare adecvată şi fără a consulta şi a avea acordul Centralei MAE cu privire la corespondenţa purtată.

Precizăm că o fundamentare a unei decizii pe teme precum cea menţionată poate fi realizată numai de instituţiile care au competenţe pe acest domeniu, MAE având doar rolul de a comunica către parteneri externi, dacă este cazul, opinia instituţiilor de specialitate din ţară.

Ca urmare, precizăm că subiectul la care faceţi referire a fost transmis de urgenţă spre competentă analiză la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR). După ce MAE va primi o opinie fundamentată pe această temă, va face comunicările adecvate.

În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor locale slovace de a numi podul din localitatea Brezno după numele poetului Ion Soreanu Şiugariu, decizia le aparţine exclusiv acestora, nefiind în competenţa Ambasadei de la Bratislava de a interfera în luarea acestei decizii.

Pentru prevenirea unor situaţii care ar implica MAE pe subiecte ce pot excede sfera sa de competenţă, vor fi aplicate cu rigoare procedurile instituţionale interne.

În acest sens, au fost transmise instrucţiuni tuturor misiunilor diplomatice ale României privind modul de relaţionare cu autorităţile locale din ţara de reşedinţă şi respectarea procedurilor de lucru misiuni – Centrala MAE. De asemenea, Ambasada României de la Bratislava a primit instrucţiuni şi a fost avertizată să respecte strict procedurile de lucru aplicabile în astfel de situaţii.

Totodată, Ambasada României de la Bratislava a fost instructată să comunice Primăriei Brezno că MAE a solicitat punctul de vedere instituţiilor române competente şi că acesta va fi transmis imediat ce va fi primit. De asemenea, Ambasada va comunica Primăriei faptul că nu este în competenţa sa să intervină în procesul decizional al autorităţii locale.

O zi bună,
Departamentul Purtător de Cuvânt şi Comunicare”

Este reacţia MAE tardivă? A creat Ambasada României la Bratislava un precedent? Este cazul Şiugariu un exemplu despre cum poate crea o lege scrisă cu orice altceva decât cu mâinile o “atracţie irezistibilă a minţilor rigide spre absurd”?

comments

Adrian Ardeleanu

Adrian Ardeleanu

44 ani, căsătorit, un copil, absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică / Automatică şi Informatică Industrială din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte, locuieşte în Târgovişte.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Adrian Ardeleanu
About Adrian Ardeleanu 4 Articles
44 ani, căsătorit, un copil, absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică / Automatică şi Informatică Industrială din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte, locuieşte în Târgovişte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.