De ce falimentează imediat partidele noi?

Vizualizări: 1,748

Pentru că așa-zișii „lideri”, de obicei unici în partidul lor, în jurul cărora s-au adunat oamenii nu sunt în stare să învețe de la adversarii politici. Pentru că, în infatuarea lor nu se sinchisesc să analizeze măcar o frântură din comportamentul partidelor care stau de ani de zile la peste 20-30% în alegeri, și chiar unele le câștigă cu infimul procent de 18% din totalul alegătorilor. Să explic de ce USR va avea soarta Forței Civice, Noii Republici, M10, URR ș.a.

  1. Pentru că El Lidero Maximo al fiecăreia dintre aceste formațiuni face caca pe principii și valori, aka doctrină. Deși le clamează, îndeobște haotic, o face inconsecvent, trădând de fapt, pentru cei mai atenți, agenda proprie întotdeauna diferită de a cetățenilor pe care i-a adunat în jurul lui. Și care, mai devreme sau mai târziu, vor vedea această agendă ascunsă și vor pleca trântind ușa.
  2. Pentru că acești lideri nu acceptă potențiali alți lideri sau vectori de imagine care s-ar putea alătura unui demers politic. Nu sunt capabili de asociere cu alte persoane cu certe calități de lideri. Sunt liderofagi prin definiție, executând orice altă personalitate sau potențial lider care le-ar umbri imaginea publică (în viziunea lor). Precum Saturn care-și devora copiii din teama de a nu fi detronat de vreun urmaș. Sau Stalin care curăța societatea socialistă periodic de personalități de teama specific bolșevică de complot. Așa și acești „lideri” identifică „pericolul” și, ori îl ignoră total de față cu membrii organizației, punând pe alții să-l îndepărteze brutal, ori preiau abil omul ridicându-l în slăvi, lăudându-i pe moment meritele, folosindu-se de ideile lui, apoi expulzându-l ca pe o măsea stricată, denigrându-l și trântind cu el de pământ de la înălțimea la care îl ridicase inițial.
  3. Luând în considerare comportamentul acestor „lideri” când li se atrage atenția că au greșit. În majoritatea lor, acești șefi de partid se înconjoară de lachei, de obicei fixați pe adorarea președintelui, care vor sări la gâtul celor care îi contestă acțiuni sau competențele manageriale. Având „susținere” de acest nivel, il capo dei capi va acționa virulent, brutal și va decreta „or ei, or eu”, neacceptând sfaturi, păreri, argumente. Cu expulzarea contestatarilor în mod obligatoriu.

Exemple? Hai să dau și nume: M.R. Ungureanu, care, cu mica sa organizație, a putut negocia și a primit un loc în PNL de unde să fie propulsat din nou la șefia unei instituții bune de muls, ori dpdv financiar, ori dpdv al informației aducătoare de putere. Un grotesc imitator al lui MRU a fost Mihail Neamțu, care a reușit să dezamăgească o mulțime de români bine intenționați, dovedindu-și imaturitatea și egoismul. Monica Macovei, care la fel, se pricepe bine la lupta anticorupție și legalitate, dar e structural de stânga și nu a reușit decât să respingă alți potențiali lideri cu frica specifică de concurență managerială. Ea măcar se tratează, s-a retras de la conducerea formațiunii, dar… prea târziu. Așa și Nicușor Dan, complet nepregătit, la fel de terorizat de concurență în partid, nu poate accepta asocierea cu un posibil lider ca Dacian Cioloș, probabil pentru simplul fapt că a fost prim-ministru și are cu certitudine un procent de încredere de zece ori mai mare în societate.

Spun toate astea pentru că nu am văzut în nici unul dintre acești oameni Liderul, ci doar niște triști în sinea lor și egocentriști. Păcat de inteligența lor, căci degeaba o au dacă le lipsește caracterul cu desăvârșire. Inițial am pus toate dezamăgirile pe seama lipsei de experiență în interacțiunea cu oamenii sau vârsta destul de mică la care au început inițiativele cetățenești sau politice, dar privindu-i în ansamblu pe cei care se cred unici, am concluzionat că e vorba de caracter. Sau mai ales de lipsa caracterului.

Un partid puternic, indiferent de orientare, dar care trebuie clar definită și asumată, îl văd pornit nu de unul, ci de 10 Lideri adevărați, buni comunicatori sau cu dorință de a se pregăti pentru a putea vorbi pe înțelesul oamenilor de rând ce vor să facă. Mi-e greu să recunosc, dar uitându-ne la campania Ordonanței „Noaptea ca hoții”, vedem că toți liderii, deci nu numai unul, repetă aproape papagalicește că ordonanța este bună, poate doar forma în care a fost promovată este proastă. Și, la 30% din alegători se pare că a prins. Până și un neadevăr, repetat sistematic, devine adevăr la o anumită masă de oameni.

Deci, liderii naționali ai unui partid puternic, pe lângă capacitatea de a selecta la nivel de comunitate a unor alți 5-10 lideri, trebuie să fie consecvenți cu valorile și principiile lor. Să selecteze 3-4 teme de interes din doctrina lor și să le repete până la exasperare, până toată lumea îi știe, numai privindu-i, cine sunt. Oamenii când îi văd pe stradă să spună: „A! ăla e tipul cu libertatea economică și reducerea fiscalității, cu statul minimal, cu descentralizarea și care vrea comunități puternice autoadministrate. Îmi place cum le zice!”. Liderii trebuie să aibă viziune și entuziasm, să încurajeze dezbaterea ideilor și să asculte atenți părerea altora. Să fie conștienți că orice om din organizație poate avea calități de lider și trebuie încurajat să devină unul. Liderii trebuie să ajute pe cei pe care îi conduc recunoscându-le realizările și succesele, recompensând efortul și inteligența sclipitoare. Cel mai important cred că este la un lider capacitatea de a recunoaște public greșelile și arată că învață din aceste experiențe.

Pentru că a greși e omenește, dar a persevera în greșeală este prostie, și în politică, alături de lipsa de caracter, duce la destrămarea unor inițiative mai mult decât necesare în acest moment, cred, hotărâtor. Acum este momentul pentru afirmarea Liderilor și construirea unor alternative politice solide pe centru-dreapta și dreapta, unde este vid total, sau, de ce nu, înlocuirea stângii pe criterii democratice, dacă nu cumva sunt termeni antagonici. Eu unul încă mai aștept Liderii, sper să am ce vota la alegerile viitoare…

comments

Lucian Pavel

Lucian Pavel

48 de ani, mândru tată de băiat și fată; specialist tipograf, cu o experiență de peste 28 de ani în Desktop Publishing (DTP), pre-press în offset și flexografie, supervizare grafică; om de dreapta, anti-comunist și conservator. Ieșean get-beget, crescut, educat, format în urbea teilor lui Eminescu.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Lucian Pavel
About Lucian Pavel 14 Articles
48 de ani, mândru tată de băiat și fată; specialist tipograf, cu o experiență de peste 28 de ani în Desktop Publishing (DTP), pre-press în offset și flexografie, supervizare grafică; om de dreapta, anti-comunist și conservator. Ieșean get-beget, crescut, educat, format în urbea teilor lui Eminescu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.