Cum să cumperi un popor cu banii lui

Vizualizări: 20,831

Prolog

La prima vedere programul de guvernare este o minunăție. Că o să curgă lapte și miere, e puțin spus. Așa se vede din stradă, dar dacă treci de gardul frumos colorat și ai curiozitatea să deschizi poarta, vezi bălăriile.

Prima constatare ar fi că, acest faimos program este construit cu tehnica folosită de orice contabil când face un buget de venituri și cheltuieli. Practic, s-a luat baza, anul 2016, și au fost folosiți coeficienți de creștere liniari, deși impactul măsurilor este diferit în timp.

Programul de guvernare ne readuce în situația din 1990-1992 când, pentru a câștiga alegerile din 1992, FSN-ul cu Petre Roman la cârmă a pus în circulație o masă monetară enormă motivând „îndreptarea erorilor trecutului”. Atunci au fost restituite într-un timp scurt părțile sociale pe care le deținea fiecare salariat în întreprinderile socialiste și s-a creat iluzia proprietății, s-au dat suplimente la salarii, au fost restituite „rețineri ilegale” etc. Urmarea, am intrat într-o spirală inflaționistă care a durat până în 2007 când a început să fie stăpânită. Este perioada în care a dat faliment și bruma de economie pe care o mai aveam, pentru că inflația de 200% a atras și dobânzi corespunzătoare la creditele bancare. Da, cred că este cazul ca, aceia care au credite pe termen mai lung, să se gândească la rambursări anticipate.

Avem, totuși, o speranță: nu mai suntem singuri pe lume și apartenența la NATO și la UE poate face diferența prin rigoare ce ne-a fost impusă.

Totuși, de ce ar dori PSD să reediteze situația de la începutul anilor 1990? Atunci, ca și acum, PSD cumpără conștiințe, tăceri, liniște și pace socială atât de dragi lor. În 2017 nu mai poți cumpăra pacea socială cu bâtele minerilor, prin reinstaurarea fricii, pentru că nici România, nici românii nu mai sunt aceiași. Acum se pot cumpăra cu mare succes conștiințe cu arginți.

Prin măsuri haiducești, că românilor le plac haiducii, guvernul cumpără populația sărăcită, culmea, tot de guvernările socialiste care, prin corupție și șantaj, au dirijat resursele statului către un grup privilegiat care a acumulat averi uriașe într-un timp scurt. Doar așa se poate construi dintr-un salariu de bugetar, în cel mai sărac județ din România, o casă care să se vadă din cosmos.

Oferta

Revenind la program:

Se majorează salariul minim, în 4 ani, cu 40%, din pix. Ce înseamnă însă majorarea salariului minim cu 40% în 4 ani? În primul rând creșterea costurilor în sectorul privat. Crescând costurile scad profiturile, adică principala sursă pentru investiții. Managerii se vor adapta, însă fie vor da afară angajații slab calificați îngroșând rândurile asistaților sociali, fie vor majora prețurile.

Dacă în cazul concedierilor, impactul negativ asupra angajaților e clar, în cazul majorării prețurilor el nu este la fel de clar. Posibil, va genera creșterea prețurilor, deci inflație. În octombrie 2016 aveam inflație de -0,4%, iar prețurile scăzuseră față de aceeași perioadă a anului 2015. Implementarea programului PSD, cu majorări făcute contrar oricăror reguli ale economiei de piață, va duce la creșterea inflației care va sări de 2%, doar pe datele lor. Inflația va anula astfel o parte din majorarea de salarii. Mai mult, inflația va diminua și veniturile angajaților calificați care, cel mai probabil, nu vor primi majorări salariale. Cetățeanul de rând nu înțelege acest mecanism, prin urmare vectorii de imagine ai PSD vor umple toate televiziunile cu mesaje de genul: „V-am majorat salariile, dar nenorociții de speculanți au majorat prețurile ca să nu beneficiați de aceste măsuri oferite cu atâta generozitate de noi.”

Dacă bucuria angajaților va fi de scurtă durată, bucuria statului și a ministrului de finanțe va fi mai rezistentă, pentru că această creștere de salariu minim ajută pe termen scurt, mediu și lung Bugetul Statului. Este o formă clară de furt cu legea în mână, prin care sunt redistribuite resurse din sectorul privat în buzunarul statului. Dar să nu uitați art.136 alin.5 din Constituție: „Proprietatea privată este inviolabilă, în condițiile legii organice”. Concluzia e, doar statul are voie să o violeze prin lege.

Dovada că doar ministrul finanțelor se va bucura e în programul PSD de guvernare: din totalul veniturilor prognozate în plus (6% din PIB), jumătate vin din creșterea veniturilor populației,  2,7%.  Creșterea gradului de colectare se bazează pe faptul că salariile nu scapă de taxare. Dovada e în programul PSD: „în 2020 se va ajunge la un grad de colectare de 32,5% din PIB (creștere liniară cu 1,6%) prin îmbunătățirea colectării și creșterea masei salariale cu 45%. Îmbunătățirea colectării este o marotă națională, deși gradul de colectare se încăpățânează să rămână mereu cam în aceeași zonă, 31%.

Veți spune, cum adică masa salarială crește cu 45% în condițiile în care numai cei cu salariu minim vor avea creșteri de 40% și într-o mai mică măsură ceilalți? Unele firme vor fi obligate să majoreze și personalului calificat, pentru a-i stimula pe angajații calificați. Pe de altă parte, companiile de stat au grile de salarizare care pornesc de la salariul minim și orice creștere a acestuia va duce automat la modificări pe toată grila. Și, în al treilea rând, salariile în sectorul bugetar vor crește, în medie cu 56%, iar numărul salariaților în sector bugetar reprezintă cca 25% din total angajați. Aici intră și medicii, și profesorii, pentru că statul nostru refuză cu obstinație să externalizeze serviciile medicale și de educație. Aceasta este însă o altă poveste.

Viciile ascunse sau „fugi cât poți, guvernul vrea să te ajute”

Sacul lui Moș Gerilă aduce și pentru firme ceva: reducerea TVA, creșterea plafonului de înregistrare ca plătitor de TVA și extindere a impozitului de 1% pentru microintreprinderi până la o cifră de afaceri de 500.000 euro. Să le luam pe rând:

De reducerea TVA se vor bucura, în primul rând, marii retaileri pentru că aici se vor localiza profiturile. Așa cum am spus mai sus, creșterea forțată a salariilor coroborată cu reducerea TVA va duce la creșterea prețurilor. Se știe că marfa comercializată de marii retaileri provine într-o proporție mare din importuri (de aici și încercarea neliberală promovată de liberali de a le obliga să vândă produse alimentare în proporție de cel puțin 51% românești). Pe lângă creșterea prețurilor, retailerii vor importa mai mult punând presiune pe curs și destabilizând balanța comercială și de plăți. E și un lucru bun, muncitorii și oamenii de afaceri din afara granițelor țării ne mulțumesc pentru că vor beneficia de aceste măsuri mărindu-și producția și protejând locurile de muncă, ale lor.

Peste jumătate din firmele înregistrate în România vor „beneficia” de schimbarea sistemului de impozitare, de la impozitul pe profit la impozitul pe cifra de afaceri. O fi bine?

E adevărat că sună frumos impozit de 1% față de impozit de 16%, doar că avem baze diferite. Dacă luăm în calcul un nivel mediu al cifrei de afaceri, respectiv 250.000 euro, și avem în vedere rata medie de profit (la 2014 pentru firme de genul acesta era de 2,3%) constatăm că se va realiza un profit de 5.750 euro care, impozitat cu 16% ar fi însemnat un impozit de 920 euro. Dacă reinvestea profitul de 5.750 euro, firma nu mai plătea niciun impozit. Pe de altă parte, impozitul de 1% la o cifra de afaceri de 250.000 euro este de 2.500 euro. Ups, mai mult cu 1580 euro… și ce frumos suna 1% impozit.

Dragi patroni, dacă nu aveți o rată a profitului de cel puțin 6,25% (să ieșiți pe zero) vă puteți gândi serios la cules căpșuni sau, dacă sunteți norocoși, la un loc de muncă la buget.

Aflăm, din programul PSD, că se solicită de la C.E. aprobarea majorării plafonului de înregistrare în scop de T.V.A. de la 220.000 lei la 1.000.000 lei. Uitându-ne la gardul frumos vopsit vom spune „Waw!”

Dar haideți să deschidem poarta să vedem ce este înăuntru. Neînregistrarea în scop de T.V.A. îți simplifică viața, ca administrator, dar în același timp nu-ți permite să deduci T.V.A. pe care îl plătești pentru achizițiile de bunuri și servicii, adică îți majorează costurile. Aici, dacă ai o firmă de prestări servicii fără multe achiziții e bine.

Dacă, însă, ai un magazin (cele mai multe dintre firmele afectate) și cu o rată a profitului de 2-3%, înghițit și acela de impozitul pe cifra de afaceri, nu ai de unde să suporți pe costuri T.V.A. aferent achizițiilor și nu mai este bine. În acest context, vei încerca să te înregistrezi prin opțiune, asta dacă ministrul de finanțe și șeful A.N.A.F. vor permite. Era mult mai simplu să ceară de la C.E. practicarea sistemului de taxare inversă până la consumatorul final.

Epilog sau ajută-ne Doamne”

Puțin mai sus am făcut o paralela între anii 1990-1992 când F.S.N.-ul de atunci, P.S.D.-ul de azi, a cumpărat electoratul. La alegerile din 2016 era clar că P.S.D. va câștiga detașat alegerile. De ce, atunci, s-a aruncat în această întreprindere riscantă cu promisiuni fanteziste? Probabil, fiindcă era necesară cumpărarea „păcii sociale”, a presei, a opoziției și a oricui mai avea un cuvânt de spus împotrivă-i. Avea nevoie, deci, de un scor foarte bun care să-i permită să ignore tot și, bonus, să poată iniția revizuirea Constituției. A obținut tot ce a vrut.

Acum, având spatele asigurat cu poporul cumpărat, P.S.D.-ul poate duce bătălia finală pentru distrugerea statului de drept. Câteva perdele de fum, guvernul emite ordonanțe pentru a evita parlamentul, dar mai ales Președintele (declarația lor, nu a mea), iar când se va împrăștia fumul ne vom trezi într-o altă țară, liberi între garduri de sârmă ghimpată.

Sursa foto: adaptare după www.nyamile.com

comments

Stănică Chirilă

Stănică Chirilă

Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Stănică Chirilă
About Stănică Chirilă 12 Articles
Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

4 Comments

 1. Titlul este pompos si nu are legatura cu textul. Nimeni nu vrea să cumpere poporul, dimpotrivă. In schimb se cumpără bogățiile care ar fi trebuit să rămână ale poporului.
  În rest prudența e bună, dar să ne uităm și la alte țări membre UE, unde salariul minim este mult mai mare decât cel propus în România, deși se simte acolo un declin economic din cauze multiple și unde îndatorarea statelor este imensă. Noi încă avem o monedă proprie, deci mai putem respira.
  Un venit uman ajută consumul. Între noi fie vorba, patronul care se plânge că nu poate da salariatului român 300-400 euro în condițiile actuale, ar trebui să facă el singur treaba. Salariul minim și diferența dintre acesta și cel maxim reflectă și ele cultura și valorile unei țări.

  • Pentru ca patronul sa dea 400€ angajatului trebuie sa mai dea si statului inca 300. Problema e ca salariatul, asa cum demonstrati, nu stie asta. Nu stie ca de fapt e sclav la stat nu la patron, ca de la un patron poate pleca la altul dar ramane la acelasi stat.

  • Alte tari membre UE nu au avut norocul unei exterminari ale elitelor, unei epoci de aur, unei apropieri fortate de salbaticia asiata.
   Suntem ceea ce consumam. Daca consumam doar Cola, alcool si tigari murim, daca consumam doar socialism asisderea. Se pare ca romanul e frate cu moartea, sau cel putin foarte atras de ea.
   Nu ma dumiresc cum pot unii sa-si construiasca tara, iar noi nu putem. Nu si daca observ ca maica rusie blocheaza totul, iar oamenii ei huzuresc.

 2. 1. In anii 90 economia romaneasca a fost falimentata din incompetenta. Nu aveam specialisti in drept international, in tranzactii internationale si pietele externe ne-au fost inchise, iar tranzactiile pe care totusi le incheiam nu aduceau de multe ori pierdere.
  2. In anii 90 economia romaneasca a fost falimentata din interes, pentru ca smecherii afiliati FSN si SRI sa cumpere totul la pret de chilipir tot ce se putea.
  3. Masa monetara imensa din anii 90 nu putea fi pusa in circulatie fara ajutorul si concurenta Bancii Nationale si a domnului Mugur Isarescu. Banca Nationala putea sa spuna NU! Dar cum adevaratul capo dei capi este dl Isarescu… De ce nu este pomenit in nici un articol printre responsabili?
  4. Legile economice sunt de fapt legile psihologiei. Un exemplu simplu: daca toti romanii refuza euro ca monede de schimb, euro are valoare de 0 lei. De aceea se si practica manipularea intensa in domeniu economic.
  5. Tocmai a venit o cunoastinta din Italia. A fost la Kaufland si a cumparat produse de 140lei. A facut un calcul si in Italia ar fi platit cel mult 25 euro. Cum se poate la salarii mai mici (mediu brut 690 euro in 2017) fata de Italia de exemplu (mediu brut peste 2000 euro) si preturi mai mari totusi intreprinzatorii sa se planga de costul fortei de munca si de nivelul redus al profiturilor. Traim intr-o tara de prosti sau de nebuni?
  6. La o crestere de la 1250 la 1450 cresterea reala a costului fortei de munca a mojoritatii firmelor romanesti este de 45 lei de salariat, reprezentand cresterea la contributiile platite de catre unitatea. Stiti de ce? Pentru ca majoritatea patronilor platesc salariul minim pe hartie si dublu in mana. Practic prin cresterea salariului minim s-au scos la vedere o parte din banii din plic (de la negru). Bineinteles profitam si crestem preturile!
  7. O multinationala din Canada a venit sa produca in Romania. A hotarat sa plateasca salarii de 70% fata de cele din Canada (avand in vedere ca ei vindeau pe piata internationala isi permiteau). Au angajat manageri romani care au hotarat sa dea salarii de numai 30% fata de cele pe care le plateau in Canada. Nu este singurul exemplu. La noi in oras o firma din Germania si-a deschis o fabrica. Patronul german a pus firma pe picioare si apoi a angajat manageri romani. Imediat ce au venit romanii la conducere au scazut salariile, au crescut numarul orele de lucru si au disparut vre 40 mil din conturi fara justificare. Multinationala are un buget. Managerul roman face economii la costul fortei de munca si ii crste propiul salar. Poate mai si fura din economia facuta pentru ca nu ii este dejuns salarul. Sau raporteaza cresterea profitului si primeste si prima.
  Concluzii:
  1. Romanii sunt argatii romanilor si ne furam singuri caciula.
  2. Nu statul in general este stapanul de sclavi, ci alti romani – statul suntem noi pentru ca noi avem nevoie de servicii publice.
  3. Noi trebuie sa ne schimbam mentalitatea de sclavi: noi suntem stapanii, iar politicienii sunt administratorii care ne servesc pe noi, pe care ii angajam pe baza unui program de guvernare si pe care putem sa-i schimbam daca nu administreaza bine si sa ii tragem la raspundere.

1 Trackback / Pingback

 1. Cum ajungem să fim conduşi de imbecili | Clubul libertății

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.