Clubul Libertății la Sibiu

Vizualizări: 3,862

În week-end-ul care tocmai s-a încheiat Conferințele Clubului Libertății au marcat ediția a-V-a. De data aceasta Sibiul a fost gazda.

Deși avem doar 3 ani de la înființare, e atâta energie bună la întâlnirile clubului nostru conservator care și-a obișnuit publicul cu invitați unul și unul și teme pe măsură. Am avut vorbitori excelenți la fiecare ediție: Adrian Papahagi,  Vlad Mureșan, Radu Nechita, Ștefan Bârgăoanu, la Cluj, Alexandru Călinescu, Gabriel Mursa, George Țurcănașu la Iași, Bogdan Glăvan, Florin DrăganAlex Aniței la Târgoviște, Daniel Uncu la Baia Mare.

Week-end-ul acesta, a venit rândul Sibiului. Și aici am avut deosebita onoare de a-i avea alături pe Părintele Prof. Constantin Necula, pe poetul Radu Vancu și din nou pe bunul nostru prieten  Conf. Adrian Papahagi care și-a lansat ultima sa carte, „Creștinul în cetate”.

Toți vorbitorii au încântat publicul conferențiind despre: cum este să fii sclav la stat, coordonate ideologice în administrația Trump, poezia ca formă de libertate, despre Înviere, pur și simplu și în final despre soarta creștinului în cetate.

Toate temele abordate s-au încadrat perfect în ideea de bază a Clubului, aceea a Libertății sub orice formă: individuală, economică, religioasă.

Alex Aniței a punctat un subiect delicat pentru orice antreprenor român, acela al taxelor și impozitelor enorme pe care întreprinzătorul e nevoit să le plătească statului în compensație cu beneficiile. Ne-a explicat (scurt, concis și la obiect) cum statul modern este aproape identic cu statul sclavagist, dar mai rău. Dacă în statul sclavagist lucrurile erau clare, se știa cine este stăpânul și cine sclavul, în statul modern, stăpânul este o castă (numită pompos clasă politică) care, sub pretextul binelui comun, exploatează marea masă a cetățenilor preluând în scop personal, prin legi votate tot de ea, 80% din plusvaloarea creată de cetățenii muncitori ai statului. Cifre seci, dar adevăr cumplit.

Ștefan Bârgăoanu ne-a prezentat pe scurt ideologia care a stat la baza politicii președintelui Donald Trump, un președinte oarecum mai conservator în contrast cu tendințele ideologice prezente în politica americană și mondială. Pentru a înțelege politica președintelui american și ceea ce urmează, Ștefan ne-a trimis la consilierii săi, între care de importanță majoră este Steve Bannon. Ne-a prezentat ideile acestuia despre ciclicitatea istoriei și cele patru anotimpuri, America aflându-se acum în primul dintr-un nou ciclu: Criza.

Scriitorul Radu Vancu ne-a vorbit cu sensibilitate despre poezie ca agent al libertății. Minciuna nu este nici mai mult nici mai puțin decât sufletul nemuritor al comunismului, iar poezia este un developator al acestei minciuni. Poezia slujește adevărul, luptă cu minciuna reprezentată de politic. Chiar și cei privați de libertate și oprimați au supraviețuit în închisori prin poezie. Cei cărora li s-a luat cerul de deasupra au rămas cu cerul interior și au supraviețuit prin poezie.

Părintele Constantin Necula ne-a emoționat cum numai un om cu har poate să o facă  vorbindu-ne despre creștinism, viață, moarte, despre Înviere ca fiind lumina aprinsă în  valul de beznă al istoriei. Acest Om, convertit la credință după ce a cântat Prohodul Domnului, a devenit cel mai vrednic și înfocat apărător al creștinismului, al bisericii și al lui Hristos, aducând la rândul său, mii de tineri la credință, prin har și exemplu personal. Deși viața presupune moarte, răstignirea înseamnă moarte, Iisus este întotdeauna viu. Nu poți  trece la Înviere dacă nu ai trecut prin moarte. Învierea este singurul orizont în care există toate!

Finalul conferinței a rămas în același registru al creștinismului și al credinței și i-a aparținut  Conf. Adrian Papahagi care ne-a vorbit admirabil despre soarta Creștinului în Cetatea aflată sub asediu, despre Hristos cel dătător de speranță, despre creștinul cetățean, despre libertatea care e de neconceput fără libertatea interioară, despre democrația care nu are nici un sens fără creștinism. În cartea sa, Adrian Papahagi ne-a reamintit tuturor legătura firească și funcțională între idei, credințe valori și bunul mers al lumii (cetății).

„Creștinul în cetate” este o analiză fină, o declarație de sinceritate a unui neobosit luptător pentru valorile creștin-democrației și ale conservatorismului, cunoscut pentru curajul pozițiilor sale publice referitoare la politica din România.

Întreaga conferință a stat sub semnul Libertății, al Credinței și al Creștinismului. Pentru noi, conservatorii din Club, dar și pentru cei care au venit să-i asculte pe invitați, evenimentul a însemnat un prilej de bucurie imensă venită înaintea celui mai mare praznic al creștinătății: Sfintele Paști care înseamnă Înviere și Speranță.

This slideshow requires JavaScript.

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.