Clubul Libertății – întâlnirea de la SOVATA: ”Maturitate și claritate”

Întâlnirile Clubului Libertății au devenit, deja, tradiție.

La prima noastră întâlnire am ales să fim liberi față de un proiect politic care renunțase la integritate. „Libertate și Integritate” a fost, așadar, deviza sub care s-a derulat prima întâlnire a Clubului Libertății, cea de la Plaiul Foii.

La a doua întâlnire, la Bran, am adăugat: „Identitate și Calitate”, pentru că am ales să consolidăm intelectual ideile la care aderasem și pe care le susținusem în ultimii ani.

A treia întâlnire (din nou la Plaiul Foii) a conturat identitatea grupului și a constatat unitatea acestuia. Așadar, motto-ul întâlnirii a fost: „Unitate și Identitate”.

Între 8 și 10 mai 2015, Clubul Libertății s-a reunit, din nou, la Sovata. La această a patra întâlnire, direcția de urmat, precum și obiectivele clubului au devenit tot mai clare, ceea ce arată că maturizarea grupului s-a produs.

 Astfel, una dintre temele discutate a vizat modul în care Clubul Libertății se raportează la scena politică românească. Experiența ultimilor ani ne arată că nu există un partid politic care să îmbine ideile de libertate și integritate, așa cum ne-am dori; există însă câteva formațiuni de centru-dreapta, care se pot constitui în opțiuni pentru acei membri ai Clubului Libertății care doresc să se implice în politică alături de partide care să nu-i compromită și în care ideile clubului să poată fi exprimate. Clubul Libertății îi va susține pe membrii săi care decid să se implice politic, cu condiția ca aceștia să promoveze activ ideile Clubului în formațiunile politice în care vor activa. Aceste idei derivă, în mod firesc, din doctrina conservatoare – moralitatea, valorificarea tradiției, libertatea economică. Rămâne, ca deziderat, ideea apariției pe scena politică românească a unei formațiuni politice în care să se regăsească, într-o măsură substanțială, ideile noastre. Observăm, în context, că mai multe articole din Legea 12/1990 au fost infirmate de Curtea Constituțională a României sau modificate de ICCJ iar, recent, CCR a dispus că restricțiile impuse de legiuitor la înființarea partidelor încalcă dreptul la liberă asociere.

Problematica economică a dominat însă recenta întâlnire a Clubului Libertății. În sesiunea moderată de Ștefan Bârgăoanu, membrii Clubului au propus tipuri de proiecte în care asociația să se implice. Proiectele au primit voturi și toate ideile enunțate au fost notate, ele putând să constituie sursă de inspirație pentru proiecte viitoare. S-a făcut astfel deosebirea între o idee și un proiect – pe care să ni-l asumăm; distanța de la „ce să facem” la „cum să facem” creează diferența dintre idee și concretizarea sa.

Alexandru Aniței a moderat apoi sesiunea workshop-urilor, în care patru dintre cele cinci proiecte cu punctaj maxim au fost detaliate de câte o echipă de lucru și apoi prezentate de către reprezentantul echipei, într-un timp determinat.

În workshop-uri au fost dezvoltate următoarele proiecte:

  • Eliminarea taxei Radio-TV și privatizarea TVR
  • Reforma în învățământ (privatizarea sistemului de educație, vouchere pentru educație, desființarea arondării geografice, criterii de evaluare clare pentru școli, diversificarea curriculei, etc.)
  • Concurs studențesc: “Alternative la sistemele publice de educație, sănătate și pensii”
  • Caravana „Clubului libertății” – întâlniri în diferite orașe ale țării (așa cum a fost întâlnirea de la începutul anului, de la Cluj-Napoca)

Proiectul “Nu statul iți spune când să plătești curentul” – cu scopul de a elimina din legea combaterii evaziunii fiscale a incriminării penale a nevirării stopajului la sursă nu a fost dezvoltat, motivul fiind tocmai decizia în acest sens a CCR – chiar dacă din alte considerente decât cele susținute de noi; unul dintre obiectivele noastre – „eliminarea stopajului la sursă pentru taxarea muncii” a fost confirmat ca legitim de către CCR, care, în ședința din 7 mai 2015, a decis dezincriminarea penală a infracțiunii prevăzute la art. 6 din Legea 241/2005, cu următorul conținut: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.”

Toate celelalte idei și proiecte enunțate vor fi puse pe site-ul clubului.

Preocuparea conservatorilor din think tank-ul numit Clubul Libertății pentru problemele actuale ale societății românești nu este doar de sorginte critică, reactivă la adresa clasei politice, ci are menirea de a se transforma într-un impuls proactiv, prin proiectele pe care le dezvoltă. Acesta este scopul nostru declarat: să plecăm de la modele consacrate, testate în trecut (atât în economie, cât și în politică), care au avut succes și (adaptate la cotidian) să le transformăm în proiecte legislative, sau, de ce nu, în viitoare programe de guvernare.

Activitățile Clubului vor continua, în acest an, cu întâlnirea de la Brăila și cu o conferință – la Iași.

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.