Atacurile din Franța – începutul sfârșitului?

Atacuri teroriste au tot fost în Franța, nimic nou sub soare. Dar cele întâmplate în noaptea de 13 noiembrie pot marca un moment de cotitură. Din punct de vedere politic, e clar că modelul de integrare republicană a eșuat. Indiferent de cine s-a aflat la putere în ultimii treizeci de ani, a existat iluzia asimilării: principiile republicii sunt universale, nu există cetățeni creștini și mulsumani, originari din una din etniile europene sau africane, arabi etc. – există doar cetățeni. Politicieni de toate culorile au împins ușurel sub covor profundele divergențe culturale și religioase ale grupurilor care nu au îmbrățișat nici secularismul, nici egalitatea, iar fraternitatea au rezervat-o doar pentru coreligionari. Partidele naționaliste și populiste au navigat pe creasta valului xenofobic fără a fi pus vreodată în practică soluții la probleme cronice de natură economică, socială și culturală.

Așadar încotro o va lua Franța în urma acestor atentate? Foarte probabil, François Hollande se va strădui să proiecteze o imagine de forță, stăpânire de sine și eficiență. Va chema populația la solidaritate și uniune în apărarea identității republicii. Problema e că a făcut deja lucrul acesta în ianuarie, în urma atentatelor de la Charlie Hebdo. Îl va mai crede lumea pe cuvânt? O posibilitate ar fi că va muta lupta din Franța în Siria: tocmai pentru a-și demonstra forța va încerca să satureze media cu imagini ale unei intervenții „chirurgicale” și victorioase pe un teren pe care au eșuat până acum Statele Unite și Uniunea Europeană. Dacă va reuși sau nu acolo, nu contează, importantă e doar imaginea. În felul acesta Hollande și-ar putea salva pielea pe termen scurt și ar mai putea avea o șansă la alegeri destul de îndepărtate (2017). Dar asta nu va rezolva nicidecum problema internă a radicalilor musulmani puși pe treabă, îmbrăcați, adăpostiți, hrăniți la sânul unei republici neputincioase.

Un lucru pozitiv ar fi ca Hollande să fie de o ipocrizie totală și pe de o parte să cânte cântecelul solidarității și al grijii de a nu-i discrimina pe musulmani, iar pe de altă parte să își pună serviciile secrete pe ei la modul de supraveghere totală și intervenție fără drept de apel. O va face? Nu știu. Ceea ce știu e că lipsa de fermitate în a răspunde acestor atacuri va precipita decăderea Franței, începută cu decenii în urmă, poate chiar până la un punct fără putință de întoarcere.

Sursa foto: www.dreuz.info

comments

Ingrid Ilinca

Ingrid Ilinca este profesoară de franceză la o universitate privată din Statele Unite și traducatoare.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
About Ingrid Ilinca 3 Articles
Ingrid Ilinca este profesoară de franceză la o universitate privată din Statele Unite și traducatoare.

9 Comments

 1. Reintoarcerea Europei la Crestinism este solutia !!! Am vazut ce inseamna Liberte Egalite Fraternite !!! In care in numele drepturilor omului, si cuvantul ‘magic’ discriminare a ajuns o MINORITATE sa conduca o MAJORITATE folosind intentionat cuvantul discriminare. Crestinismul este solutia pentru a extirpa aceasta tumoare islamica din EU

 2. Ne-am saturat de ipocrizia conducatorilor europeni, care in interese numai de ei stiute arunca populatia nevinovata la moarte, primarul din Bruxelles avea lista posibililor teroristi cu mult timp inainte de atac, dar doamna primar a raspuns ca citez “Nu este problema mea ci a fortelor de securitate” Un asemenea raspuns lasa mult de gandit, si a mai recunoscut ca inca din ani 70 se inmultesc cartierele radicale din Bruxelles. Chiar asa am ajuns sa traim in Europa Crestina terorizati de o minoritate care in scurt timp exista riscul sa ne depaseasca numeric ??????

 3. Numai America este singurul VINOVAT pentru acest dezastru provocat intentionat, oare de ce au adus scut anti racheta in romania si polonia ???? Deci asteptau momentul ….

 4. Sa vazut in decursul istoriei Spania a fost atacata de mauri, africani musulmani, intelegeti odata Coranul indeamna la cucerirea “necredinciosilor” un musulman care a calcat pe un pamant strain, este al sau si trebuie cucerit. Cei cuceriti trebue sa plateasca o taxa pentru a-si pastra religia, si mai devreme sau mai tarziu vor fi condamnati la moarte sau islamizare
  Islam nu ESTE O RELIGIE A PACII
  Femeile sunt mutilate cu bataia, barbatii violeaza, au drept de moarte asupra oricui nu este muslim. Acesta este ISLAMUL!!!! Toleranta europeana este NESIMTIRE, nu mila crestina, in momentul cand primesti imigranti dintr-o religie care nu este a ta, incepi sa inveti cate ceva din religia celui pe care il primesti, ca sa stii cum sa il integrezi

 5. Europa a dormit prea mult, am vazut cu ochii mei in Viena cum traiesc turcii, efectiv ghetoizati, prietena mea avea cologe de munca turcoaice, sarbi islamici, traiau retrasi fata de ceilalti. Franta si Anglia au esuat, sunt deja la a 4 generatie in Franta, si s-au radicalizat, pentru ca Europa a devenit pagana, bisericiile au devenit discoteci, magazine, baruri asta se intampla in vestul europei, in timp ce comunitatea musulmana umple moschei pana la refuz. Se implineste profetia Sf profet Daniel ‘URACIUNEA PUSTIIRII ESTE IN LOCUL CEL SFANT’ Cine are urechi de auzit sa auda

 6. Drept raspuns, Isus le-a zis: “Bagati de seama sa nu va insele cineva.

  5. Fiindca vor veni multi in Numele Meu si vor zice: “Eu sunt Hristosul!” Si vor insela pe multi.

  6. Veti auzi de razboaie si vesti de razboaie: vedeti sa nu va inspaimantati, caci toate aceste lucruri trebuie sa se intample. Dar sfarsitul tot nu va fi atunci.

  7. Un neam se va scula impotriva altui neam, si o imparatie impotriva altei imparatii; si, pe alocuri, vor fi cutremure de pamant, foamete si ciume.

  8. Dar toate aceste lucruri nu vor fi decat inceputul durerilor.

  9. Atunci va vor da sa fiti chinuiti si va vor omori; si veti fi urati de toate neamurile pentru Numele Meu.

  10. Atunci multi vor cadea, se vor vinde unii pe altii si se vor uri unii pe altii.

  11. Se vor scula multi proroci mincinosi si vor insela pe multi.

  12. Si, din pricina inmultirii faradelegii, dragostea celor mai multi se va raci.

  13. Dar cine va rabda pana la sfarsit va fi mantuit.

  14. Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul.

  15. De aceea, cand veti vedea “uraciunea pustiirii”, despre care a vorbit prorocul Daniel, “asezata in Locul Sfant” – cine citeste sa inteleaga! –

  16. atunci, cei ce vor fi in Iudeea sa fuga la munti;

  17. cine va fi pe acoperisul casei sa nu se coboare sa-si ia lucrurile din casa;

  18. si cine va fi la camp sa nu se intoarca sa-si ia haina.

  19. Vai de femeile care vor fi insarcinate si de cele ce vor da tata in zilele acelea!

  20. Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici intr-o zi de Sabat.

  21. Pentru ca atunci va fi un necaz asa de mare, cum n-a fost niciodata de la inceputul lumii pana acum si nici nu va mai fi.

 7. In anul 1993 David Koresh si secta davidienilor spunea despre sine ca este ‘cristos” stim foarte bine cum sa terminat “armageddonul lui” Au murit o gramada secerati de gloantele politiei, si aceia s-au inarmat la fel ca si daesh stateau cu arma la brat, a durat ceva timp pana au fost potoliti.
  Inca o data Sf Scriptura are drepatate, ne asteapta ZILE FOARTE FOARTE GRELE

 8. Oare cine a permis asa ceva in america ? Nu statul american care se bate cu pumnii in piept pentru ‘libertate si democratie’ au liberalizat si credinta satanica a satanistilor, care fac sacrificii animale poate si umane, cine controleaza asemenea fapte???? Nimeni in schim sunt camere de spraveghere peste tot, un individ din anglia a primit amenda pentru ca umbla gol in propria lui casa, intersanta monitorizarea cetateanului nevinovat iar asemenea specimene umbla libere ca pasariile cerului. Oare e fara intentie? Nu cred

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.