Uniți lăsăm lumea să trăiască. Azi îl lăsăm în pace pe Vali Nas.

Așa i-a rămas, așa îi spune toată lumea. Numai în buletin mai are numele familiei.

Era șofer pe maxi-taxi și câștiga vreo 6 milioane. Nu toți pe acte. Mai reușea să bage câte ceva în buzunar. Trebuia să facă frumos pe lângă polițiștii de la circulație, să se certe cu șoferii de la firmele rivale, să tragă de timp între stațiile de la începutul traseului ca să ia mai mulți clienți, să meargă ca nebunul și să recupereze între stațiile cu puțini clienți. Trebuia să-și facă traseul în timpul stabilit de SCTPL. La capăt era Gugudel, omul interlopului care concesionase traseul. Dacă întârzia în traseu, însemna că-l „șunta” pe concesionar, fiindcă și concesionarul avea mașini în traseu.

Când „garda” era pe traseu, aflau toți șoferii. 2-3 nu aveau cum să scape. Amenzi, dosare penale de evaziune.

Tot timpul în alertă. Cu ochii în oglinda de interior să nu-i urce clienți și să nu-i plătească. Cu ochii în retrovizoare să nu-l depășească în traseu vreun concurent. Plecarea era în trombă, restul la bani îl dădea în timp ce gonea între stații. Mai suna și telefonul, muzica la maxim, câte-un călător cerea să coboare pe la câte o intersecție.

Stăteam cu el la o bere. Mi-a zis că vrea să intre la jandarmi, angajat cu contract. Vorbise cu o rudă care avea o cunoștință cu grad. Îi promisese că-l ajută. Visa cu ochii deschiși: intru în altă ligă! Leafa e de 11 milioane (atât era atunci). E sigură, pot să fac credit. Toți făceau credite, el nu prea putea.

Toată treaba a picat. I-a murit și un părinte. A avut ceva moștenire un teren pe la țară. Nu cine știe ce. A vândut și s-a mai împrumutat la un prieten cu bani. Și-a luat licență de instructor auto. A început să lucreze. Din Germania și-a adus o mașină de ocazie și un avocat i-a înmatriculat-o fără plata taxei. S-a împrumutat cu camată și a plătit onorariul. Și-a „băgat” mașina la firma unui instructor cu experiență și clientelă.

Mai târziu și-a făcut firma lui și și-a mai luat o mașină. A angajat și un instructor.

După câțiva ani m-am întâlnit cu el. Am pomenit un prieten comun, de vârsta noastră, cel care-l ajutase cu primii bani. Murise cu ceva timp înainte. Eram aprope de barul în care băusem berea și-mi povestise despre șansa de a fi jandarm. Barul lui Cioară se inchisese. Cioară fugise în Spania de datoriile făcute în cartier.

Vali Nas tocmai își schimba cele 2 mașini. Începuseră să-i umble la buzunar și le-a măritat. Afacerea mergea binișor.

Pentru mine, Vali Nas e românul mediu. E omul care trebuie lăsat în pace. E omul pe care nimeni și nimic din aparatul birocratic nu-l ajută. Și nici nu are nevoie. Vali Nas și-a luat soarta în propriile mâini. Vali Nas plătește bani la buget și nu vrea nimic.

Vali Nas e sufocat de birocrație. Vali Nas e bârfit de vecini că are două mașini. ANAF-ul și presa vorbesc despre el ca despre un evazionist. E un descurcăreț, se zice cu dispreț despre el. Vali Nas n-are atâta școală și și-a luat 2 mașini, spun cu obidă șomerii cu diplome. Patron român care nu construiește organizații. Demn de dispreț, ar spune arhitecții de sisteme manageriale complexe. Vali Nas râde cu poftă și-și ia mici de la Selgros duminica. Poate ascultă și manele.

Vali Nas nu spune nimănui ce să facă cu banii. El nu își dă cu părerea despre cum să-și conducă alții afacerile. El nu-i bârfește pe șomerii cu diplome. Nici nu-i cunoaște. Salută respectuos oamenii cu carte și cu funcții. Lasă un leu lu’ Verginica, cerșetoarea din „Concordia”. Are niște câini la care cumpără oase și le aruncă cu tot cu pungă. Nu știe cât trebuie să aloce statul la educație sau la cercetare. Mai înjură când ia câte-o groapă (rar, fiindcă le știe pe toate din oraș).

 

Cum să facem să avem mai mulți ca Vali Nas?

comments

Florin Drăgan

Florin Drăgan

42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

More Posts

Follow Me:
Facebook

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Florin Drăgan
About Florin Drăgan 35 Articles
42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.