Statolatria

Statul corupt și ineficient vrea să fie și mai corupt ca să devină eficient

Ce face un stat corupt care nu e în stare să aplice legea?
Simplu, dă o lege și mai aspră în aplauzele statolatrilor. Statul nu poate să fie atotcuprinzător dacă nu e și atotputernic.

Noul Cod Silvic care dă puteri sporite Romsilva deși Romsilva e vinovată pentru jaful din păduri, toate noile Coduri Rutiere și amenzile mărite anual, deși Poliția Rutieră e o instituție profund coruptă, atestatul de producător care adaugă birocrație pentru țăranii producători de legume fiindcă statul ineficient și corupt nu a verificat niciodată abrogatele certificate de producător și acum proiectul de lege pentru drastica sancționare a cetățenilor care aruncă gunoiul pe stradă sunt câteva exemple.

Abia detonat scandalul firmelor de salubrizare controlate de Florian Walter, că statul s-a gândit să dea o lege prin care să majoreze amenzile pentru cetățenii indisciplinați care fac mizerie pe stradă.

Primul care a salutat propunerea de lege a fost Sorin Oprescu, primarul Bucureștiului, un oraș care cheltuie enorm pe servicii de salubrizare.

Ce a spus, în mare, Oprescu: e foarte bine, acum avem 2(legi) care să-i pedepsească pe cetățenii care aruncă pe jos hârtii sau chiștoace.

Da, așa este, avem 2 legi. Legea în vigoare care prevede amenzi de până la 500 de lei pentru aruncatul gunoiului pe jos și care nu s-a aplicat și se adoptă o a doua lege care mărește amenzile, ducându-le în intervalul 1000 – 2500 lei.

Era nevoie de majorarea amenzilor? De unde să știm dacă statul corupt și ineficient nu a aplicat legea veche și a fost mai preocupat să fure banii cetățenilor prin contracte păguboase de salubrizare. Nici presa nu a rămas „nemâncată” la ospățul oferit de firmele de salubrizare. Reclamele gunoierilor de la Romprest au adus o gură de oxigen proaspăt presei noastre sufocată de datorii.

Acum, presa, de dreapta sau de stânga, depinde pe care parte își ține portofelul, statolatră în cvasitotalitate și esență, susține mărirea amenzilor pentru cei care aruncă gunoiul pe jos. „Ce educație domnule, frica e educația”, clama un cunoscut realizator de rubircă meteo.

Așadar, fiindcă statul nu a aplicat legea veche, nu statul și funcționarii săi trebuie pedepsiți. Ei trebuie înmulțiți, stimulați, mai bine echipați ca să aplice o lege mai aspră iar cetățenii trebuie mai aspru sancționați.

Și dacă nu dă rezultate nici această nouă lege, ce se va întâmpla? Păi, e simplu de intuit, statul va da o lege și mai bună, amenzile vor fi și mai mari, statolatrii și mai fericiți.

Doar că toți scapă din vedere un lucru esențial, deși sunt convins că nu o dată au dat share la: puterea corupe, puterea absolută corupe la modul absolut.

Orice lege aspră dă putere celui care o aplică și e o sursă de corupție. Doar educația și echilibrul sunt eficiente în lupta cu corupția.

comments

Florin Drăgan

Florin Drăgan

42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

More Posts

Follow Me:
Facebook

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Florin Drăgan
About Florin Drăgan 35 Articles
42 ani, căsătorit, absolvent al Facultăţii de Comerţ la A.S.E., al Facultății de Drept la U.E.B, absolvent al cursurilor TRENDS la IST Studies Atena, expert accesare fonduri europene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.