Split TVA – soluţie ABERANTĂ la o problemă INEXISTENTĂ

Vizualizări: 2,979

Idioţenia numită pompos split TVA prevede o serie de manevre bancar-contabile care sunt extrem de consumatoare de timp.

Ce zice proiectul de lege:

– trebuie să faci cont separat de TVA
– acolo toţi clienţii tăi ce-ţi plătesc facturi vor vira separat tva-ul, deci vor face 2 operaţiuni în loc de una
– trebuie să virezi acolo tot TVA-ul încasat prin alte mijloace în termen de maxim 3 zile.
– în contul ăla poţi doar băga bani şi plăti TVA-ul aferent facturilor tale. Dacă ai făcut, ca firmă, plăţi cash sau cu cardul, ghinion! Trebuie să faci cerere la ANAF ca să-ţi recuperezi TVA-ul.

După cum vedeţi operaţiunile aferente tranzacţiilor se dublează sau triplează. Mai mult, penalizările sunt disproporţionate cu nivelul “pagubei” statului.

AMENZILE pentru “ţopăiala” asta fiscală sunt groteşti. De la 2000 la 4000 de lei la 10% şi chiar la 50% din valoarea TVA datorată. ATENŢIE! Doar pentru că nu ai virat TVA în contul care trebuie, te trezeşti cu o amendă de 50% din valoare!!! FĂRĂ NICI UN PREJUDICIU REAL!

Hai să vedem un caz concret. Cumpăr un laptop de 2500 de lei cu cardul. TVA aferent e 400 lei. Până acum trimiteam factura la contabilă, îmi scădea 400 de lei din ce tva aveam de dat şi viram restul la stat.

Pe viitor, ca să-mi recuperez aia 400 trebuie să fac cerere scrisa la anaf, să anexez factura şi apoi să aştept nu ştiu cât să-mi dea voie ANAF să iau banii înapoi.

Şi bineînţeles ANAF va trebui să angajeze încă o armată de funcţionari cu statut “special” (da şi ăştia sunt asimilaţi poliţiştilor mai nou, care sunt asimilaţi armatei, deci sunt “speciali”) pentru a analiza aceste cereri INUTILE.

Problema e INEXISTENTĂ de fapt. Pentru că acum ANAF după maxim două luni de zile îţi pune poprire pe conturi şi îşi recuperează automat toate sumele datorate. Deci comercianţii pot să ruleze banii statului cel mult două luni de zile. Pentru perioada asta, statul impune penalizări de 1% pe luna sau 12% pe an. Mai mult decât plăteşte el pentru creditele temporare care să-i acopere paguba dar similar cu creditele short-term practicate de bănci deci acceptabil pt. antreprenorii cu probleme de cash flow. Deci, ca atare, asta e o sursa de venit pentru stat nicidecum o pierdere şi e o situaţie win-win.

De ce nu plătesc firmele la timp banii datorati statului? E simplu, pentru că de multe ori nici nu i-au încasat. În economia româneasca cu cât e mai mare compania cu atât impune termene de plată mai mari furnizorilor. 30 de zile, 60 de zile, 90 de zile, 120 de zile sunt termene impuse şi acceptate de furnizori. Lucru care creează probleme de cashflow furnizorilor. În mod ironic, cu cât mai mici cu atât mai mari problemele. Ori în acte facturile respective emise sunt purtătoare de TVA. Şi statul îşi vrea banii în 25 de zile. E normal ca multe firme să nu poată să plăteasca ce nu au încasat încă, nu credeţi?

În momentul introducerii acestei legi efectele vor fi devastatoare:
– se vor inventa tot felul de tertipuri pentru evitarea split tva (offshore-uri, firme în ţări din EU, plata la negru va reapărea)
– firmele care se vor conforma vor pierde mult mai mult timp învârtind hârtii
– firmele cu probleme de cash flow vor intra în faliment
– firmele mici se vor dezvolta mai greu, conducerea fiind nevoită să piarda mai mult timp cu birocraţia decât cu creşterea firmei
– startup-uri se vor închide, că nimeni nu vrea să rişte penalizări odioase pentru mici greşeli contabile
– startup-uri nu se vor mai deschide pentru că … cine vrea să se mai rişte?
– oamenii care lucrau pentru firmele astea vor fi disponibilizaţi deci somajul va creşte cu câteva puncte
– statul va încasa şi mai puţini bani concomitent cu creşterea cheltuielilor sociale şi birocratice.

Cum se rezolvă în mod elegant problema:
– se legiferează termenul de plată maxim la 30 de zile. Ştiu, e o măsura anti-liberală. Dar termene de plată mari sunt anticoncurenţiale şi specific româneşti. Sunt impuse de firmele mari firmelor mici de pe o poziţie de forţă şi nu văd niciun motiv pentru care o firmă să se finanţeze din banii furnizorilor – pentru asta s-au inventat băncile.

– se introduce posibilitatea amânarii TVA pentru facturile emise dar neîncasate. Măsura de mai sus rezolvă problema sistemică, aceasta rezolvă problemele punctuale legate de parteneri în dificultate de plată, dispute băneşti, etc.

– se pot mări penalizările treptat până când nu mai e profitabil pentru antreprenori să ruleze banii statului. Şi având în vedere măsurile de mai sus nici nu vor mai fi forţaţi să o facă. La fel cum nu e ok să te finanţeze furnizorii, la fel nici statul nu trebuie forţat să o facă.

– sau se poate introduce taxarea inversă pe tot lanţul până la consumatorul final

 

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.