Ori moare măgarul, ori pierde samarul

Vizualizări: 2,956

De la Hagi citire: “Nu e posibil ca oraşele mari să nu aibă echipe, nu se poate aşa ceva! Multinaţionalele care fac milioane în România, pardon, miliarde, ar trebui să dea 2-3% din cifra lor de afaceri.

Probabil că atunci când ești bun la fotbal, dar paralel cu orice logică în alte domenii, trebuie să te rezumi la ce te pricepi! Oare câți dintre românii care nu au afaceri înțeleg semnificația și greutatea a 3% din cifra de afaceri? Trăim într-o țară în care majoritatea nu pricepe cât de greu și cu câte muncă, stress și riscuri asumate se crează bunăstarea… În aceeași țară toată lumea vrea câte în lună și în stele, dar mulți nu ar renunța la siguranța unui loc de muncă la stat (sau chiar la o “multinațională”) pentru a deschide o afacere, care de cele mai multe ori atârnă de un pai pentru a se ține pe picioare sau nu.

Nu vrem corupție, dar puțini înțeleg că lupta împotriva corupției, de una singură, este doar o frecție la piciorul de lemn, dacă nu vine cu o modalitate de diminuare a resurselor monstruoase absorbite de stat din buzunarele firmelor, adică mierea din belșug care atrage infractorii mici și mari. De una singură este doar un pretext pentru resurse uriașe cheltuite pe instituții de forță, adică o gonflare în plus a mușchilor Leviathanului, un cap cu o gură în plus de hrănit pe gâtul Hidrei, cu rezultate modeste spre nule.

Discursul guvernanților, dar pe alocuri și al societății civile, miroase a putred și a socialism “modern”.

De pe un măgar de povară nu poți lua șapte piei, domnilor guvernanți și (ne)stimabili progresiști/etatiști și să-i mai ceri să ducă și greutatea, căci de, “ori moare măgarul, ori pierde samarul”! Bunăstarea nu se produce cu victimizări, lamentări și discurs proletar. Se produce doar cu muncă și sacrificii, într-un mediu în care cea mai mare bucurie nu e să primești de-a gata, ci să fii măcar lăsat să faci ce ți-ai propus. Puneți pe listă ce doriți de la “societate”! Dacă măcar unul dintre ele este un lucru pe care “trebuie” să-l facă Statul, demisionați din posturile plătite din bani publici, renunțați la contracte cu statul și subvenții și puneți osul la treabă, deschideți-vă o afacere, dragi concetățeni! După vreo doi ani de chin veți pricepe, dacă încă nu ați dat faliment, cei ce nu știți deja, cât de greu se fac banii aceia care se împart cu dărnicie de la buget pe tot soiul de utopii și furtișaguri. Și vă va veni poate mai greu să mai vreți multe lucruri, vi se va ascuți un “simț” numit bun-simț!

comments

Augustin Ofiţeru

Augustin Ofiţeru

Antreprenor în domeniul energiei alternative, doctor în biochimie al Academiei Române. Bucureşti.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Augustin Ofiţeru
About Augustin Ofiţeru 17 Articles
Antreprenor în domeniul energiei alternative, doctor în biochimie al Academiei Române. Bucureşti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.