Of, rectificarea!

Vizualizări: 2,546

Vă amintiţi de cea mai mare creştere economică din UE? Ei bine, această creştere fantastică a băgat firmele în pierdere. Dovada? La rectificarea bugetară, guvernul lui Dragnea a rectificat în minus „impozitul pe profit de la agenţii economici” cu suma de -2.069.420 mii lei, adică nişte profituri impozabile mai mici cu 12.933.875 mii lei sau, pentru simandicoşi, 2.823.990.175 euro mai puţin profit în conturile firmelor. AOA a tocmit deja un sobor de preoţi care să se roage pentru scăderea creşterii economice până nu dau faliment.

Speriaţi de această creştere economică şi potenţialul ei de a mai creşte (cât o mai ţine pasta pixului minune) oamenii de afaceri nu mai investesc ci îşi retrag profiturile. Dovada? Guvernul estimează o creştere a impozitului pe venituri din dividende cu 304.251 mii lei. La un impozit de 5% rezultă că vor pleca din firme sub formă de dividende 6.085.020 mii lei. Nu vă speriaţi, nu sunt din profiturile anului curent, alea se repartizează abia la anul, dacă or mai avea ce. Aceştia sunt bani pe care firmele îi ţineau ca fond de rulment din profitul anilor precedenţi. De ce i-ar mai ţine, însă, cu sau fără banii lor economia creşte. Cât? Cât vrea guvernul.

Veniturile au fost rectificate în minus cu 1.326.487 mii lei, dar să nu credeţi că au scăzut toate. Sunt câteva care au crescut, de exemplu impozitul pe venituri din salarii 74.376 mii lei sau impozitul pe veniturile din pensii 417.367 mii lei. Pentru această creştere mulţumim din inimă partidului din al cărui pix fermecat au curs creşteri de salarii şi pensii.

Domnul Tudose este convins că a băgat spaima în bănci, astfel că a rectificat în plus venitul din impozitul pe profit de la băncile comerciale cu suma de 284.491 mii lei. Rămâne de văzut cât de speriaţi sunt, adică la ce nivel vor duce dobânzile. Guvernul ştie acest lucru şi de aceea a majorat şi cheltuielile cu dobânzile cu 500.000 mii lei.

Să vă mai spun că au estimat creşteri la veniturile din accize e deja banal.

În înţelepciunea sa, guvernul estimează o creştere a veniturilor de la persoane juridice, pentru persoane cu handicap neîncadrate cu 191.323 mii lei. Mai are vreo importanţă că asta va duce la falimentarea firmelor protejate care permiteau persoanelor cu handicap să-şi câştige, onest, existenţa muncind? Păi, cine are nevoie de muncitori? Guvernul a prevăzut deja creşterea cheltuielilor cu asistenţa socială cu 2.533.426 mii lei.

Vă întrebaţi cum e posibil reducând veniturile şi mărind cheltuielile să se încadreze în ţinta de deficit? Aici intervine fantezia domnului Ionuţ Misa, ministru de finanţe. Zice domnia sa, prin rectificarea bugetară, că va realiza venituri suplimentare din dividende de la companiile proprii, ale statului în sumă de 2.144.421 mii lei. Ups! De unde vin dividendele astea în trimestrul 4 când închiderea exerciţiului financiar al anului 2016 s-a făcut de luni de zile, mai ales de la cine vin? Nu cumva acesta e punctul de închidere a veniturilor, adică acel capitol pentru care, la intrebarea “cât de mare va fi?”, orice contabil cinstit îţi va da un singur răspuns: cât e nevoie.

foto: Curierul National

comments

Stănică Chirilă

Stănică Chirilă

Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Stănică Chirilă
About Stănică Chirilă 12 Articles
Economist, expert contabil, consultant, căsătorit, un copil, absolvent al Facultății de Finanțe și Contabilitate 1982

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.