Je ne suis pas un Charlie!

de Adela Mîrza

Spunea odată Sfântul Ioan Scăraru: “Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea!” La fel de adevărat, Sigmund Freud observa: ,,Primul om care a preferat sa înjure decât sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizației”.

Este trist ce s-a întâmplat la Paris, dar și mai trist este că nu am învățat nimic din toate evenimentele care au avut loc, înainte de ziua de ieri – numeroasele atentate (celebrul 11 septembrie, Londra – 2005, Madrid – 2004), caricaturile danezilor și alte lucruri care ar fi fost menite să tragă un semnal de alarmă. Nu se poate ca, în numele libertății de exprimare, al umorului, să-ți bați joc timp de ani buni, de ceea ce alții (fie ei chiar fanatici religioși, barbari, oameni cu apucături de Ev Mediu) consideră sfânt și apoi să fii surprins de atrocitățile pe care aceștia le comit! Da, responsabilii atentatului din Paris au greșit iremediabil! Acțiunile lor sunt total nejustificate. Nu se răspunde cu violență la orice și oricui îți încalcă principiile. Dar atunci când primești nenumărate avertismente, semne – că nu le place să scrii ”în bășcălie” despre lucrurile lor sfinte și că vor urma repercusiuni, poate că te gândești de două ori înainte să continui să publici lucruri pe care le-aș numi ”scabroase și perverse” – despre Mahomed, musulmani, creștini, evrei – lucruri indecente pentru orice om educat, indiferent de religia sa. Pentru astfel de oameni și pentru mine, bășcălia nu este umor! Să mi-o arăți – ”caricaturizată” – pe Fecioara Maria, cu picioarele desfăcute, cum îl naște pe Iisus, pe Mahomed în pielea goală, cu accentul pus, ostentativ, pe organele sexuale (și cu comentariile de rigoare) nu mi se pare deloc amuzant. Din contră, îmi inspiră doar ideea că acei caricaturiști au grave probleme mintale, obsesii sexuale, masochiste, devianțe de comportament! Nu poți, chiar francez fiind (fire, să zicem, libertină, prin definiție), iubitor de libertăți și libertarianisme, să nu ai nimic sfânt și să-ți bați joc de oricine altcineva pentru care aceste lucruri contează în mod esențial! Trebuie să existe o formă de respect pentru aproapele tău, chiar dacă nu-i împărtășești convingerile! Totuși, francezii sunt la origine creștini!

Pe de altă parte, nici dreptatea făcută cu mitraliera sau cu bomba nu reprezintă o soluție. Acei oameni au uitat că sunt adoptați de Franța, sau de către alte țări europene, ”ținuți” cu ajutor social, educați, protejați! Dacă Allah este atât de mare și le este atât de bine în țările lor de baștină, cu obiceiurile și religia lor, de ce vin în Europa? Ce-i mână încoace? Și dacă vin, de ce nu se adaptează? De ce își vor fetele cu vălul pe cap, în școli, dar cer să fie dată jos crucea de la gâtul creștinilor, pentru că, vezi Doamne, se simt ofensați? Când ești în Roma, faci ca romanii, nu? Stimați imigranți musulmani – ați venit la noi, în mijlocul Europei, nu de bine ce o duceați acasă la voi! Atunci, pentru numele lui Dumnezeu/Allah – adaptați-vă!!! Încetați să mai predicați/incitați la ură și la violență împotriva creștinilor în moscheile voastre, ridicate la noi acasă, prin bunăvoința noastră! Încetați să mai vărsați sânge!

SUNTEM DIFERIȚI – este clar! Dar haideți SĂ NE TOLERĂM unii pe alții! Haideți să vedem ce ne place și ce nu și să ne respectăm reciproc! Să vedem ceea ce ne unește, nu ceea ce ne desparte! Dacă Dumnezeul meu este cel mai important lucru pentru mine, respectă-l! Nu-l batjocori! Nu mi-l lua; nu mă constrânge! Dacă eu vin la tine în țară, în casa ta, mă supun regulilor locului! Fă și tu la fel! Nu-mi mai ucide copiii, frații, părinții! O lume dezbinată și plină de ură nu poate aduce nimic bun! Mor zilnic copii, femei, bărbați nevinovați, pentru că unii sunt orbiți de ură și alții de prostie! Gata! Ajunge!

Dumnezeu e mare! – Allahu Akbar! Și chiar nu are nevoie de crime comise în numele Lui.

Cluj-Napoca, 08.01.2015

comments

Adela Mîrza

Adela Mîrza

Expert în Studii Europene. Absolventă a Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Conservatoare convinsă, căsătorită, doi copii. Preşedinte al Asociației Clubul Libertății. Președinte interimar al Partidului M10. Locuieşte în Cluj.

More Posts

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Adela Mîrza
About Adela Mîrza 3 Articles
Expert în Studii Europene. Absolventă a Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Conservatoare convinsă, căsătorită, doi copii. Preşedinte al Asociației Clubul Libertății. Președinte interimar al Partidului M10. Locuieşte în Cluj.

4 Comments

  1. Bravo, un articol ieșit din matca obișnuită a acestor zile, matcă dirijată parcă doar sub impulsul unor reacții emoționale! Dacă francezii ieșiți în stradă pentru a condamna aceste barbarii sunt întru-totul de acord cu ceea ce au produs răposații, atunci nimic bun nu ne așteaptă în viitor, căci Franța și francezii dau, după sângeroasa lor Revoluție din 1789, tonul în lume… În numele libertății de exprimare să-ți bați joc de milioane, dacă nu cumva miliarde, de alți semeni de-ai tăi, seamănă de acum a altceva. Îi plângem pe acești oameni, însă cred că suntem obligați să vedem cauzele profunde care au condus aici și să învățăm că libertatea ta de exprimare nu înseamnă nicidecum batjocorirea libertății celuilalt/celorlalți.
    Adela, deși ești împotriva curentului, îți admir curajul de a-ți exprima un punct de vedere logic și perfect argumentat! Sunt convins că oamenii, doar aceia care nu vor cădea în capcana politicii și a mediei oficiale (ce deja au început să exploateze nefericitul eveniment!), vor discerne și își vor da seama că nu putem fi cu toții niște oi mânate din umbră de un îndoielnic… Charlie. Noi, creștinii, știm bine că avem un Păstor și doar aceluia îi urmăm de bună voie, mânați numai de dragoste!
    Din Franța, îți urăm să ai parte, tu și familia ta, de Un An Nou cât mai bun, cu pace și dragoste, cu toleranță și spor în toate!
    Doamne ajută-ne să credem, dar să fim și suficient de inteligenți pentru a nu cădea în ispite!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.