Grup Infracţional Organizat – Partidul

Vizualizări: 2,528

Structura unei astfel de organizații este una piramidală în care membrii de la un anumit nivel se află într-o relație de subordonare față de nivelul superior și colaborează cu cei de la nivelul lor pentru câștig personal cât mai mare.

La primul nivel avem factorii cei mai importanți de decizie: șeful partidului, adjuncții lui, baronii locali mai importanți. Aceștia sunt puțini, îi strîngi pe toți într-o cameră mai mare. Dar ei controlează tot bugetul țării și au toate pârghiile pentru a profita de pe urma economiei țării.

La al doilea nivel avem deputații de încredere ai celor de mai sus: miniștri, consilieri de stat, parlamentari și directori de instituții independente. Rolul acestora e să ducă la îndeplinire ordinele “de sus” și să se căpătuiască cât mai mult pe pozițiile pe care sunt puși. Pe lângă membrii de partid activi avem și “sponsorii”. Aceștia sunt conducătorii firmelor abonate la stat, care și-au clădit imperii cu tunuri date statului său care au beneficii de pe urma lobby-ului la nivel de minister sau parlament. Aceștia sunt de regulă prieteni sau rude cu cei din nivelul unu și doi și-i ajută să șifoneze bugetul de stat. Că număr nici aceștia nu sunt mulți, câteva sute de oameni, dar împreună dispun de o forță politică și economică redutabilă.

La al treilea nivel avem decidenții la nivel local și sponsorii acestora. Primari, șefi de departamente, direcții județene toți repeta la scară mai mică ce se întâmplă la nivelul doi. În grupa economică avem de asemenea firmele locale ce depind de gratiile decidenților locali sau a șefilor de departamente pentru funcționare și care sunt abonate la contractele locale de investiții și achiziții. Împreună, la acest nivel numărăm mii sau zeci de mii de oameni care toți au un interes comun in a păstra status-quo-ul.

La al patrulea nivel avem trepădușii. Consilierii locali, funcționarii, adjutanții celor de la nivelele superioare. Aceștia mai ciupesc câte ceva dar calea lor spre căpătuială constă doar în avansarea la nivelul superior din piramidă. Selecția se face mai mult prin servitute și îndeplinirea întocmai a ordinelor decât prin profesionalism și eficientă. Alături de ei pe zona economică avem angajații firmelor de la nivelele superioare, subcontractorii acestora care au un interes să-și păstreze sursa de venit și identifică Partidul că cea mai facilă modalitate pentru asta. La acest nivel numărul susținătorilor depășește milionul.

Astfel la toate nivelele, membrii de partid sunt motivați de câștig personal și de posibilitatea accesului la un nivel superior unde veniturile lor cresc înzecit. De aceea un Partid de tip Grup Infracțional Organizat e mai stabil și mai puternic decât un partid ce se bazează doar pe o ideologie comună.

Un Partid de tip Grup Infracțional Organizat poate să își asigure puterea foarte simplu pozând în partid social. Voturile celor săraci sunt mult mai ieftine decât ale celor din clasa mijlocie. Și într-un sistem de vot universal valorează tot atât. De aceea într-o țară controlată de un astfel de Partid avem o pătură mare de săraci dependenți de Partid. Iar acesta este destul de inteligent pentru a le mări veniturile doar atât cât e necesar ca să păstreze dependința dar nu cât să aibă de-ajuns să-și depășească condiția de săraci.

De aceea avem situații paradoxale precum:

– un număr egal de pensionari și angajați dar pensia medie e mai mică decât salariul minim pe economie.

– un număr mare de asistați sociali dar majoritatea nu primesc decât câteva sute de lei pe lună, insuficient pentru a trăi decent

– salarii mici la profesori dar și una din cele mai mici norme de predare din UE.

Toate aceste situații sunt gândite tocmai pentru a asigura Partidului milioanele de voturi captive necesare păstrării relevantei chiar și în cazul când ajunge în opoziție.

Cum se luptă cu un astfel de Partid? Când e la putere trebuie împiedicat pe toate căile să acționeze rapid pentru căpătuiala membrilor săi. Asta îi lovește direct la buzunar așa că vor fi enorm de enervați și vor face greșeli ce îi va costa politic dacă nu și financiar.

Când e în opoziție, oricine vine la guvernare trebuie să aibe deja pregătit planul de modificări legislative necesar corectării legislației ce protejează interesele de grup. Acesta trebuie aplicat imediat urmând ca în următorii ani să se urmărească două căi de atac:

1) destructurarea rețelelor din teritoriu care fără acces la banul public sunt vulnerabile

2) erodarea publicului captiv prin elevarea lui cât mai rapidă spre middle class.

Acest demers e unul de durată și durează 2-3 cicluri electorale. La sfârșitul lui însă Partidul de tip GIO fie se transformă în partid ideologic fie se destramă.

foto: www.luju.ro

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.