Educaţia. Sublimă dar lipseşte cu desăvârşire

Vizualizări: 3,142

România are peste 200.000 de analfabeți în adevăratul sens al cuvântului, oameni care sunt imposibil de angajat sau integrat social.

Și mai grav e că jumătate din elevii români sunt analfabeți funcționali. Adică știu să citească dar nu înțeleg ce citesc. Ei sunt probabil acompaniați de milioane de adulți în aceeași situație.

Educația e fundamentul unei economii moderne. Capitalul uman e mai presus de capitalul financiar sau de resursele solului și subsolului.

Fără capital uman de o înaltă formare nu putem vorbi nici de high-tech, nici de bio-tech, de fapt de niciun fel de tech. Nu putem vorbi de medicină avansată, de construcții moderne, de servicii complexe.

Problemele sunt cunoscute. Culmea e ca și soluțiile sunt cunoscute. Au fost aplicate de multe alte țări de-a lungul istoriei recente și invariabil au dus la prosperitate pe termen lung.

Însă se pare că suferim cu toții de o nebunie colectivă. Care e definiția nebuniei? Să încerci mereu același lucru așteptându-te la rezultate diferite.

De 27 de ani noi așteptăm ca soluțiile să fie aplicate de către același Minister de Învățământ. Ori el este tocmai motivul principal pentru dezastrul actual. În ultimii 27 de ani s-au perindat la conducerea acestui monstru educațional tot atâția miniștri. Dintre toți aceștia, numeri pe degetele de la o mână pe cei care au luat măsuri măcar parțial bune.

Decât să le mai acordăm acestor incompetenți încă 27 de ani ca să distrugă complet generațiile de tineri din România, nu mai bine ne concentrăm pe privatizarea completă a educației? Hai să încercăm și ceva diferit. Dacă statul nu e în stare să ne formeze copiii, oare nu ar fi cazul să dăm o șansă privaților?

Problemele

* La nivel mondial sistemele de învățământ care au funcționat în secolul 20 nu mai sunt viabile. Aceste sisteme au fost concepute ca fabrici de muncitori. S-au concentrat pe un sistem “one size fits all” bazat pe învățarea pe de rost a informațiilor predate de către un profesor. În sec. 21 toate joburile pentru care te pregătea școala din sec. 20 au dispărut sau vor dispare în curând. În locul lor au apărut joburi în care se caută adaptabilitate, capacitate de a procesa un volum de date imens și inventivitate.

* Sistemele bazate pe autoritatea profesorului și transferul de informații de la profesor la elev sunt extrem de simple și de ușor de standardizat. De aceea sunt și în continuare preferate de state și promovate chiar dacă încearcă să le adapteze pe cât posibil noilor realități. Dar nu sunt cele mai optime indiferent cât de bine stau în topuri pentru că se compară tot cu sisteme educaționale la fel de ineficiente.

Soluţii

* Soluția pentru ca România să recupereze decalajul dintre noi și alte țări EU nu e să le copiem sistemele de învățământ. Chiar și dacă copia reușește perfect tot vom avea un sistem de învățământ inadecvat. Soluția este inovarea, chiar dacă asta înseamnă anumite riscuri. Însă deoarece statul este cel mai prost inovator singura soluție pe care o văd este tot mediul privat.

* Soluția pe care o văd cea mai viabilă e cea a voucherelor educaționale promovată de Milton Friedman. Nu toată lumea își permite o educație privată (deși cu tehnologia modernă devine din ce în ce mai accesibilă). Așa că soluția cea mai avantajoasă este că statul doar să finanțeze educația dar furnizorii de servicii să fie privați. Cu o mare libertate în a-și alege modul de lucru și programa școlară. Nu toate sistemele vor da rezultate dar în maxim 10 ani vom avea o serie de sisteme educaționale mult superioare inclusiv celor din Vest. Iar în 20 de ani forța de muncă creată de aceste sisteme va fi invidia Uniunii Europene și poate cine știe, vom vedea străini imigrând în România datorită calității școlilor.

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 Comment

  1. Nu invatamintul privat este solutia ! Din contra abandonul scolar va fi si mai mare di multi copii din familii sarace se vor pierde ! De ce uitati sa spuneti ca in perioada comunista am avvut crl mai bun invatamint din lume cu cei mai multi cistigatori de olimpiade internationale din lume dupa Rusia ? Adica URSS ! Acum sint studenti pe banda rulanta ! Acest articol e o propaganda mincinoasa la capitalism .! Nu uitati ca SUA a furat intigenta de peste tot nu datorita bunului sistem al edicatiei au ajuns super putere ! Au avut tari la care au exploatat zacaminte occidrntul a avit colonii si nici decum un sistem bun de dezvoltare !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.