Cum se transformă o democrație într-o țară bananieră

Vizualizări: 15,833

Pe 5 februarie 2017 în România au ieșit în strada 600.000 de oameni pentru a protesta împotriva Guvernului. Este cea mai mare demonstrație din istoria țării. La peste 3% din populația totală, este una dintre cele mai mari din țările democratice. În Germania la o populație de 80 de milioane, echivalentul ar fi de 2.5 milioane, în SUA la o populație de 320 de milioane, echivalentul ar fi de 10 milioane.

În orice țară democratică un astfel de protest ar fi dus automat la căderea Guvernului și a oricui l-ar fi sprijinit. Din păcate, România nu este (încă) o țară democratică. Majoritatea partidelor, nu numai cel de guvernământ, e plină de politicieni condamnați penal sau cu dosare în curs de judecare. Nu numai că vor sa scape de dosare dar vor și o legislație cât mai lejeră pentru a continua devalizarea bugetelor publice.

De aceea pentru politicienii corupți sau coruptibili miza este imensă. Ei urmăresc relaxarea legilor anti-corupție pentru a aduce România la situația anilor ‘90 când se putea fura fără frica de a fi urmărit și  de a păți ceva.

Problema e că situația e mult mai gravă ca atunci. Iată diferențele primordiale:

 1. România nu mai e o țară săracă. În anii ’90 PIB-ul nu depășea 50 de miliarde de dolari. Acum se aproprie de 200 de miliarde. Și bugetele publice au crescut corespunzător.
 2. România are acces ușor la credite. În anii ’90 dobânda pentru creditele guvernamentale era de peste 10%. Acum ea e de 3-4%. Va crește rapid dar inițial guvernanții se vor putea împrumuta mult și bine.
 3. România nu are datorie externă mare. Ca membră UE, România este privită ca fiind o economie stabilă. Astfel, până când o să atingă datorii de 80-100% din PIB nimeni nu o să o refuze.
 4. România nu mai e obligată să se reformeze. Motorul principal al progresului în perioada de tranziție erau Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Uniunea Europeană care au oferit un schimb foarte simplu: bani pentru reformă. Acum politicienii pot să fure în liniște, fără să se căciulească pentru bani la forurile internaționale.

Din toate aceste motive, odată la adăpostul legii, politicienii vor fura cât pot și cum pot. Își vor cumpăra pacea socială cu împrumuturi până când sursele externe se vor opri. Atunci de abia vor începe problemele dar nu înainte ca cleptocrații să pună deoparte zeci de miliarde în conturile proprii.

Problemele, atunci când vor începe să apară, vor fi însă extrem de acute. Marea diferență față de anii ’90 e că acum România mai are doar jumătate din forța de muncă de atunci. Acum, cu un raport de un angajat la fiecare pensionar și o populație care îmbătrânește pe an ce trece, presiunea cheltuielilor sociale apasă pe finanțele publice.

Mai mult, jumătate din cei 4 milioane de angajați în mediul privat din a căror contribuții se constituie bugetul, știu o limbă străină și sunt înalt calificați. Ca atare, pot emigra ușor în altă țară din Uniunea Europeană. Fără ei atât bugetarii cât și pensionarii vor avea de suferit enorm. Doar că va fi prea târziu pentru aceștia.

Odată sifonarea banilor începută, o parte din ei va fi folosită pentru subminarea instituțiilor de control și pază ale statului. Justiția și Internele precum și Armata vor fi subordonate intereselor de grup cum au fost mult timp și în anii ’90.

Odată ce vor începe problemele, acestea vor curma cu ușurință orice tentativă de revoluție a populației sărăcite. Între dependența de stat și un aparat represiv ei vor alege să asiste pasiv la transformarea statului dintr-o democrație într-o oligarhie care va controla din ce în ce mai mult economia și viața socială.

Aceasta este miza adevărată a demonstrațiilor de stradă de până acum. De aceea ele trebuie să continue până când autorii subminării eforturilor anti-corupție sunt eliminați ca forță politică.

Doar dacă aceștia plătesc costul politic se trimite un semnal către restul clasei politice românești că legile date strâmb poartă riscuri pe măsură. Altfel, aceiași actori sau alții vor încerca din nou și din nou să promulge cu nemiluita legi favorabile lor pentru care noi vom continua să plătim.

comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 Comments

 1. Dumnezeu a inzestrat omul cu minte pentru a putea stapani peste animale si plante. Tot El i-a dat omului o gandire iscusita pentru ca sa-si construiasca institutii cu ajutorul carora sa se poata organiza si bine gospodarii, ducand o viata cinstita si multumindu-i cum se cuvine Creatorului sau. Bununl Dumnezeu i-a dat omului cele 10 porunci dupa care sa-si conduca viata. Din cauza faptului ca omul s-a lasat condus de Diavol, nu a vrut sa cunoasca pe Fiul lui Dumnezeu, atunci cand a venit pe Pamant pentru a intari legile date de Tatal. Celor condusi de Cel Rau nu le place invatatura Domnului Isus dupa care ,, cel mai mare dintre voi trebuie sa slujeasca celorlalti”. Ca atare, institutia si functionarul care ocupa functia in institutia respectiva trebuie sa lucreze pentru poporul statului respectiv, si nu pentru sine. Daca insa institutia face legi tendentios rele, le aplica rau, nu combate, ba chiar favorizand raul (minciuna, inselatoria, lenea, imoralitatea,furtul, destrabalarea, nerespectarea legilor bune, lacomia, manipularea, distrugerea, descurajarea, etc.) atunci persoana din acea functie sau gruparea respectiva trebuie repede indepartata pentru ca vine de la Diavol, facandu-i placerile lui, inlocuind-o cu alta care lucreaza binele.

 2. Au ieșit la comanda. Drept dovada, nu au ieșit în multe alte cazuri mult mai grave de încălcare a democrației sau drept urilor cetățenilor.

 3. Sistemul Bananier!

  -SISTEMUL – Este o caracatiță uriașă, o rețea de interese, de relații, de cumetrii și rudenii, de interlopi oficiali și neoficiali, de fosile comuniste cu odrazlele lor care au înghițit România, cu componente masiv în pretinsa lume a afacerilor, în politic, în administrativ și justitie. Combaterea acestuia poate fi făcută prin fiecare dintre noi.

  Vremelnicia vietii nu ne permite sa fim deasupra la nimic si-a nimanui. Romanii sunt printre putinele popoare care nu reactioneaza cand sunt ….. adica cand autoritatea le fura viata! Oare ne caracterizeaza lasitatea, egoismul si neimplicarea?

  Puterea nu este a noastra, ci a acelora care ne-au investit cu ea. Nimeni nu poate fi deasupra puterii decat daca ea vine dinauntrul nostru, si, nici atunci. Puterea poate distruge pe oricine, fara sa stie, daca nu se opreste acolo unde limitele sale nu o mai pot sustine.

  Viorel Muha

  https://www.facebook.com/1535256000118515/photos/a.1535258123451636.1073741826.1535256000118515/1769827523328027/?type=1&theater

 4. Sunt pentru vot electronic chiar daca cu amprenta si cnp.
  Sunt pentru vot obligatoriu.
  Sunt pentru vot la vedere, nesecret! Astfel la finalul votului sa poata vedea toata lumea tabelul cu voturile, cu nume cnp, adresa, si cum s-a votat din 2 motive: sa pot vedea daca nu mi s-a furat votul, oricine sa poata efectua numaratoare paralela si pentru a termina cu ipocrizia. Toti sa poata vedea cine cu cine a votat -politicienii ar stii cine tine cu adevarat cu ei, oamenii ar stii ce prieteni au, ce vecini, astfel se termina cu ipocrizia din jurul nostru.
  Sunt pentru 3 optiuni pe listele de vot: da, nu si abtinere. Cine aduna mai mult abtinere, sa nu mai poata candida niciodata. Prin urmare la urmatoarele alegeri daca nu iti convine clasa politica daca se abtine marea majoritate se incepe o noua campanie cu alti oameni!!!
  Si tot asa pana gasim oameni ok…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.