Ce ne arată Iranul astăzi?

O serie de evenimente s-au succedat, în cavalcadă, în Orientul Mijlociu, în ultimele două luni, unde Iranul este considerat unul dintre actorii geo-politici importanți. Supus sancțiunilor SUA, Teheranul se mai ținea cu greu agățat de Tratatul nuclear din 2015 (denunțat de Washington) și asta, doar ca urmare a presiunilor celorlalți semnatari – state din UE, China și Rusia. Urmare a sancțiunilor, situația economică din Iran s-a înrăutățit; autoritățile au fost nevoite să crească prețul carburanților și asta a declanșat proteste de stradă, violent reprimate. Când te apuci să dai de pămât cu portretele iubitului ayatollah, trebuie însă să te aștepți ca miliția Basij (una dintre cele 5 forțe ale Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice Iraniene) să ucidă sute de oameni – ceea ce s-a și întâmplat în orașele iraniene la sfârșitul anului trecut.

Ca să abată intenția de la situația internă, regimul islamist resuscitează lupta împotriva inamicilor externi declarați (asta făcea și N. Ceaușescu – cu referire la Ungaria și URSS), în acest caz – SUA., Israel și Arabia Saudită. Lucrurile se desfășoară rapid și curând vor scăpa de sub control. Atacurile din timpul toamnei asupra bazelor americane din Irak (nu s-au soldat cu victima americane) culminează cu lovirea bazei din Kirkuk și moartea unui american (4 soldați americani au fost răniți). Aviația americană ripostează – sunt lovite 25 de ținte ale miliției șiite Kata’ ib Hezbollah, aliată a Teheranului, care pierde 4 comandanți. Miliția atacă ambasada SUA la Bagdad – personalul diplomatic este evacuat temporar; Trunp promite ”o reacție dură”, însă ayatollahul îl ironizează.

https://www.b1.ro/stiri/externe/b1-liderul-suprem-al-iranului-il-ia-pe-trump-peste-picior-dupa-ce-a-amenintat-teheranul-ca-va-plati-un-pret-foarte-mare-pentru-incidentele-de-la-ambasada-sua-din-baghdad-313700.html

A doua zi, generalul Qassem Soleimani comandantul forţelor de elită ale Gărzilor Revoluţionare iraniene şi un înalt oficial al forţelor paramilitare irakiene (șeful Kata’ ib Hezbollah – Abu Mahdi al-Muhandis) au fost ucişi în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad, în urma unui raid aerian ordonat de preşedintele american Donald Trump. Generalul venise, cel mai probabil, să discute cu liderii milițiilor șiite susținute de Iran despre viitoarea strategie de urmat față de forțele americane din regiune.

Și aici încep întrebările. Este vorba doar despre aroganță? Reacția ayatollahului la amenințările lui Trump, dar și faptul că, în aceste condiții, Soleimani se afla la Bagdad, sub nasul americanilor, deși abia scăpase, în 2019, de o încercare de asasinat (în care se pare că au fost implicate Serviciiile de informații ale SUA și Israelului) par să întărească ipoteza. Deseori, aroganța merge mână în mână cu lipsa de competență – ca să nu-i spunem, clar: prostie… Ce urmează?

  1. Iranul amenință cu o ”răzbunare teribilă”. Aceasta se concretizează în lovirea cu rachete a două baze americane din Irak. Rachetele (cele care au binevoit să explodeze) au zgâriat puțin zidurile bazelor și au făcut victime (pentru că nu toate au nimerit țintele) printre civilii irakieni din Bagdad, ale căror locuințe au fost distruse. Regimul anunță că a ucis ”zeci de americani” dar și că (ciudată coincidență) un avion ucrainean de pasageri s-a prăbușit în flăcări după decolarea de pe aeroportul din Teheran, toate persoanele de la bord (echipaj și pasageri) pierzându-și viața.
  1. Președintele Trump face o declarație extrem de pașnică și oarecum zeflemitoare, după atacul iranian. Ca urmare, liderii de la Teheran conchid că SUA este înfricoșată de teribila ”palmă peste față” primită de la iranieni și spun că avionul ucrainean s-a prăbușit ca urmare a unei ”defecțiuni tehnice”.
  1. Funeraliile lui Soleimani, la Kerman, se soldează cu 56 de morți și 200 de răniți, într-o busculadă.
  2. Iranul denunță tratatul nuclear.
  1. Încep să se adune dovezile că regimul iranian minte din nou: doi premieri (ai Marii Britanii și Canadei, state ce au avut victime la Teheran) au declarat că o rachetă iraniană este cauza dezastrului, cele două – trei companii aeriene care făceau curse directe spre Teheran – le-au sistat, aviația civilă a lumii evită tranzitarea spațiului aerian iranian, Teheranul refuză (inițial) să predea cutiile negre, pentru o investigație internațională, Boeing nu și-a reținut avioanele la sol, așa cum s-a întâmplat după cele două accidente cu 737 M (deci compania americană nu crede povestea iranienilor, cu defecțiunea tehnică), avionul era nou, produs în 2016, verificat cu două zile înainte de nenorocire, Ucraina a laudat competența echipajului, etc.
  1. În urma evidențelor (SUA au dat aliaților canadieni și Kievului imaginile luate de sateliții lor, care arătau că două rachete se îndreptau spre Boeing-ul care decola) și în urma presiunilor internaționale (și așa înțelegem de ce era atât de calm Trump, la declarația de presă – știa că distrugerea avionului va arunca regimul iranian în izolare, fără ca SUA să se mai agite suplimentar, militar), după ce au încercat să împiedice ancheta și să șteargă urmele (susținând că au fost deteriorate iremediabil cutiile negre ale avionului și trimițând buldozerele să niveleze locul dezastrului) Iranul a fost nevoit să recunoască, astăzi, că a doborât din greșeală avionul ucrainean.

Frunoasă înmormântare i-au făcut lui Soleimani și și-au dus la capăt și răzbunarea: l-au înmormântat ”alături” de cei 56 de conaționali decedați în busculadă și de cei 82 de iranieni (este drept, mulți cu dublă cetățenie..) și alte zeci de cetățeni străini, morți în avionul doborât. Apropo, nimeni nu mai vorbește acum de Soleimani, mai ales că unii dintre jelitorii săi – oficiali iranieni – se simțeau amenințați de cariera și de ambițiile acestuia.

Deci, ce ne-a arătat Iranul, în aceste ultime săptămâni? Nu fața sa totalitară, hidoasă – pe aceasta o cunoștem foarte bine – ci SLĂBICIUNEA conducerii sale, incompetența crasă, faptul că este un regim, nu doar scelerat, ci de-a dreptul retardat, care face și Coreea de Nord să pară, prin comparație, un luceafăr al profesionismului (dacă ”suveranul” de la Phenian ar avea astfel de indivizi ca subordonați, i-ar executa – cu tunul – specialitatea sa).

Desigur, dacă ești un stângist, opinia ta va fi perfect contrară.

https://www.ips-journal.eu/regions/middle-east/article/show/no-room-for-criticising-iran-3982/

Această slăbiciune o vede acum lumea întreagă, dar o văd și cetățenii iranieni care doresc să scape de teroarea islamistă. Neîndoielnic, aceștia vor trage concluziile necesare.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7876363/Iranian-protesters-Tehran-turn-against-regime-military-admits-shooting-plane.html?ico=pushly-notifcation-small

comments

Mihail Albişteanu

Mihail Albişteanu

Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

More Posts - Website

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Mihail Albişteanu
About Mihail Albişteanu 18 Articles
Absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, este profesor la o şcoală din capitala Moldovei. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.